Ζούμε το τώρα, βελτιώνουμε την υγεία

Όσοι έχουμε δοκιμάσει να κάνουμε ασκήσεις Mindfulness έχουμε αντιληφθεί το καλό που κάνουν στη διάθεσή μας

καθώς και την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση του άγχους. Ωστόσο, νέες έρευνες έρχονται να αποκαλύψουν και άλλα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας.

Το να ζούμε με ενσυνειδητότητα, ή αλλιώς mindfulness, σημαίνει να ζούμε με επίγνωση τη στιγμή, χωρίς να αποσπάται το μυαλό μας από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι απίστευτα απλές, όπως για παράδειγμα να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες ή να κοιτάξουμε τον ουρανό μερικά λεπτά, χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτα, όμως τα πλεονεκτήματα που χαρίζουν στην ψυχολογία και στο σώμα μας έχουν ανυπολόγιστη αξία. Και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά καινούργιες επιστημονικές μελέτες.

Αντιμετωπίζει τους εθισμούς

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα που διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια ανακάλυψε ότι η πρακτική της ενσυνειδητότητας και του διαλογισμού αυξάνει την αίσθηση ευεξίας και ψυχικής διέγερσης, κάτι που μπορεί χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των εθισμών και χρόνιων πόνων.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν την τεχνική θεραπείας Mindfulness Oriented Recovery Enhancement ή αλλιώς MORE, η οποία δημιουργεί ένα υψηλό ποσό εγκεφαλικών κυμάτων Θήτα στον προμετωπιαίο φλοιό, αλλάζοντας την αντιληπτική ικανότητα των ασθενών.

Όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωναν στο MORE τόσο πιο έντονα ένιωθαν την αίσθηση της υπέρβασης του εαυτού, την αίσθηση του να είσαι συνδεδεμένος με κάτι μεγαλύτερο από εκείνους.

Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Ένα πρόγραμμα ενσυνειδητότητας που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Brown στο Rhode Island εστίασε στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε δεξιότητες, όπως ο έλεγχος της προσοχής, η αυτογνωσία και η διαχείριση των συναισθημάτων.

Οι μελέτες έδειξαν ότι αυτή η προσέγγιση όταν ακολουθείται τουλάχιστον 45 λεπτά, 6 μέρες την εβδομάδα, μπορεί να αποτελέσει έναν νέο τρόπο για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

Ενισχύει τη βοηθητική συμπεριφορά απέναντι στους συνανθρώπους μας

Ερευνητές στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ μελέτησαν τη σχέση μεταξύ μιας σύντομης άσκησης στον διαλογισμό επίγνωσης και της βοήθειας προς έναν ξένο.

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν δύο σύντομες συνεδρίες διαλογισμού ενσυνειδητότητας ήταν πιο πιθανό να βοηθήσουν έναν άγνωστο σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες που άκουγαν μουσική ή μια διάλεξη.

www.vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *