fbpx

Χριστίνα Ζάχου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι δημοσιογράφος, founder του Solife,gr και μαμά του Αναστάση. Από μικρή ήταν ανήσυχο πνεύμα, αγαπούσε πολύ τον αθλητισμό και περνούσε πολλές ώρες γράφοντας μυθιστορήματα.

Μάλιστα, το πρώτο της μυθιστόρημα το είχε γράψει στην πέμπτη δημοτικού, ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, το έδωσε με μεγάλη χαρά στο δάσκαλό της να το διαβάσει κι εκείνος κάλεσε τους γονείς της στο σχολείο να τους ρωτήσει αν είναι καλά στο σπίτι. Στο γυμνάσιο ίδρυσε με τους συμμαθητές της τη σχολική εφημερίδα, την οποία έγραφε σχεδόν μόνη της και η φιλόλογός της, η κυρία Βιργινία Στεφανοπούλου ήταν σίγουρη πως θα ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Σπούδασε Management με έμφαση στο Organizational Behavior, Public Relations & Human Resources στο Deree, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου και κάθισε πάλι στα θρανία για να σπουδάσει Δημοσιογραφία.

Εργάστηκε στις εφημερίδες Αδέσμευτος Τύπος -βοηθός του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη-, ΣΚΡΙΠ και Real News. Έπειτα μπήκε στη ζωή της το περιοδικό People (Assistant Managing Editor) και παράλληλα ήταν βοηθός αρχισυντάκτη σε τηλεοπτικές εκπομπές. Σήμερα έχει δημιουργήσει το δικό της site, το Solife.gr  όπου θα βρείτε προτάσεις με βιωματικά άρθρα για ταξίδια -και οικογενειακά-, γαστρονομία, αθλητικές δραστηριότητες, θέματα που αφορούν τις μαμάδες, προτάσεις για βιβλία και θέατρο. Στόχος της είναι οι αναγνώστες μας να κάνουν πράγματα για να έχουν μια ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ζωή. 

Μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία στα media τι σας έκανε να αποφασίσετε να ξεκινήσετε το solife.gr;

Ένιωσα πως αυτό είναι το επόμενο βήμα της πορείας μου. Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου που καλείσαι να πάρεις αποφάσεις για να πας ένα βήμα παραπέρα.  Έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια στα έντυπα παρατηρούσα τα τελευταία χρόνια πως η τάση είναι το διαδίκτυο. Ο κόσμος δεν περιμένει πια το εβδομαδιαίο έντυπο για να ενημερωθεί. Μπαίνει μέσα στο διαδίκτυο και ψάχνει. Το Solife.gr το ξεκίνησα ως blog μέχρι που το καλοκαίρι του 2020 πήρα την απόφαση να το μετατρέψω σε site. Όταν το είχα πρωτο φτιάξει εργαζόμουν στο People, δεν είχα τόσο διαθέσιμο χρόνο να ανεβάζω συχνά άρθρα. Κι όμως τα νούμερα είχαν ανοδική πορεία. Έτσι αποφάσισα όλες τις γνώσεις και το πάθος για τη δουλειά μου να τις επενδύσω σε κάτι δικό μου… Για μένα αυτό είναι εξέλιξη! 

Έχετε γράψει ότι τα ταξίδια είναι ο πολιτισμός μας. Πόσο σας κόστισε που δεν μπορούσατε να ταξιδέψετε λόγω καραντίνας;

Έχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια που αγαπάει τα ταξίδια πάρα πολύ. Μάλιστα,ο παππούς μου, ο οποίος είχε γυρίσει τον κόσμο μόνο Αυστραλία δεν είχε πάει, με συμβούλευε να επενδύω στα ταξίδια. Παίρνεις τόσα ερεθίσματα όταν είσαι πολίτης του κόσμου! Όταν ανακοινώθηκε το δεύτερο lockdown έπρεπε να ακυρώσω τρία προγραμματισμένα ταξίδια. Έχω ζοριστεί πάρα πολύ που δεν μπορώ να ταξιδέψω. Αυτά τα ταξίδια τα περίμενα με χαρά γιατί ο μικρός μου είναι πλέον 3,5 ετών σε ηλικία που καταλαβαίνει παραπάνω πράγματα και απολαμβάνουμε τις αποδράσεις. Το τελευταίο διάστημα αφού έχουμε συμπληρώσει 2 μήνες σε καραντίνα πιάνω τον εαυτό μου να ψάχνω προορισμούς για να κλείσω (και) νέες αποδράσεις. Με σταματάει η λογική: τι ημερομηνία να βάλω από τη στιγμή που δεν ξέρω πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Ευτυχώς είχα μαζέψει μπόλικο υλικό και κάνω αποδράσεις μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες. 

Η ζωή χωρίς βιβλία είναι βαρετή έχετε πει. Ποια ήταν τα αγαπημένα σας βιβλία το 2020;

Τη χρονιά που μας πέρασε διάβασα περισσότερα βιβλία αυτοβελτίωσης. Πιστεύω πολύ στα συγκεκριμένα βιβλία γιατί αν θέλεις πραγματικά θα σε βοηθήσουν. Από μυθιστορήματα ξεχώρισα το βιβλίο “Φλόγα και Άνεμος” του Στέφανου Δάνδολου, το “Σκισμένο Τούλί” της Έλενας Ακρίτα και ξανα διάβασα το “Ανεπιθύμητος Νεκρός” του Γιώργου Πράτανου. Από τα βιβλία αυτοβελτίωσης ξεχώρισα ” Η δύναμη του υποσυνείδητου”, “Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου” και το “Ζήσε σαν Μοναχός”. Από παιδικά βιβλία μου άρεσε πολύ το “Οικογένεια είναι..” της Κατρίνας Τσάνταλη. 

Αυτό τον καιρό ετοιμάζετε με τη Θεοδώρα Βουτσά ένα documentary για τον Κώστα Βουτσά. Θα μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό;  

Η Θεοδώρα Βουτσά έγραψε και σκηνοθέτησε το συγκεκριμένο documentary και εγώ ανέλαβα τη δημοσιογραφική επιμέλεια και την οργάνωση παραγωγής. Δεν είναι το κλασσικό ντοκιμαντέρ που θα δεις την κινηματογραφική πορεία αυτού του αξιόλογου ανθρώπου και σπουδαίου καλλιτέχνη. Μέσα στο documentary, ο προσωρινός του τίτλος είναι “For my dad”, θα δούμε να μιλάνε για τον Κώστα Βουτσά από την οικογένεια του -μάλιστα για πρώτη φορά θα μιλήσει η Θεανώ Παπασπύρου, η δεύτερη γυναίκα του- και τους στενούς του φίλους -πρόσωπα που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα- μέχρι συνάδελφοι του όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Πέτρος Φιλιππίδης, η Μιμή Ντενίση, ο Βασίλης Βαφέας, η Άννα Φόνσου κ.α. Επιπλέον έχουν μιλήσει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσιούμπας και οι γιατροί του, οι οποίοι τον παρακολουθούσαν στη ΜΕΘ. Ένα μέρος του documentary διαπραγματεύεται και την απώλεια όπου έχουμε συζητήσει με ψυχιάτρους, ψυχολόγους και επαγγελματίες που ασχολούνται με τις εναλλακτικές θεραπείες. Είναι ένα project που το έχω αγαπήσει πάρα πολύ, με εξέλιξε και ανυπομονώ να ξεκινήσει η φεστιβαλική του πορεία. Η συνεργασία μου με τη Θεοδώρα Βουτσά είναι μεγάλο σχολείο γιατί με έχει μάθει να ανεβάζω όλο και ψηλότερα τον πήχη. Είμαι ευγνώμων για αυτή τη συνεργασία!

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Θαυμάζω τους ανθρώπους που μιλούν ευγενικά, έχουν χιούμορ, σεβασμό και βάζουν στόχους. 

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Πιστεύω πως για να έχεις ισορροπία πρέπει να τα έχεις πολύ καλά με τον εαυτό σου. Να τον αγαπάς, να έχεις αποδεχτεί τα θετικά και τα αρνητικά σου και να μην έχεις απωθημένα. Η ισορροπία ξεκινάει από τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Την απώλεια! Δουλεύω πολύ πάνω σ΄αυτό το κομμάτι, αλλά δεν έχω συμφιλιωθεί ακόμα μαζί της. Δεν φοβάμαι τη δική μου απώλεια, αλλά των αγαπημένων μου προσώπων.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Χαρούμενη ζωή είναι που έχω δημιουργήσει μια οικογένεια με την οποία δεν βαριέμαι ποτέ, γελάμε πάρα πολύ, ταξιδεύουμε και περνάμε  πολύ όμορφα. Επίσης, κάνω το επάγγελμα που αγαπώ και έχω φίλους καρδιάς που απολαμβάνω την παρέα τους. Μια χαρούμενη ζωή έχει πολλές αγκαλιές, όμορφα λόγια, επικοινωνία και συντροφικότητα. Χαρούμενη είναι η ζωή που έχει συναισθήματα αγάπης και δημιουργικότητας.

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια;

Το πάθος μου για τη δουλειά. Η δημοσιογραφία είναι ένας μεγάλος έρωτας. Είναι τέτοια η φύση της δουλειάς που δεν σε κάνει ποτέ να βαρεθείς. Η κάθε ημέρα είναι εντελώς διαφορετική από τη προηγούμενη και δεν υπάρχει ρουτίνα. 

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Δεν έχεις φόβους και απωθημένα! Γιατί αυτά σε μπλοκάρουν και δεν σου επιτρέπουν να ζήσεις τη ζωή όπως την είχες ονειρευτεί. Όταν απομακρύνεις το φόβο και αρχίσεις να ακους τα “θέλω” σου η ζωή σου θα είναι γεμάτη. Φυσικά θα κάνεις και λάθη, αλλά θα έχεις τολμήσει και θα νιώθεις πλήρης μέσα σου. 

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Μια χαρά είναι τα υλικά αγαθά, το πρόβλημα είναι η υπέρ κατανάλωση και το να γεμίζεις ανάγκες. Σ΄αυτά τα δύο είμαι αντίθετη. Γιατί αν δεν είσαι εσύ καλά μέσα σου κανένα υλικό αγαθό δεν θα γεμίσει το κενό που έχεις μέσα στην ψυχή σου. Πιστεύω πως ένα χρόνο τώρα όλοι εμπεδώσαμε τι έχουμε πραγματικά ανάγκη και επαναπροσδιορίσαμε τη σχέση μας με τον υλικό κόσμο. 

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Να έχεις μια καλή λέξη για το διπλανό σου και να βοηθάς αθόρυβα χωρίς επίδειξη. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten + twenty =