fbpx

Χάρις Απέργη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έλαβε την ελληνική εκπαίδευση παράλληλα με μαθήματα αγγλικών, γαλλικών και πιάνου. Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών (ΕΜΠ) απ’ όπου έλαβε το δίπλωμα του αρχιτέκτονα μηχανικού. Έχει σπουδάσει επίσης μαρμαρογλυπτική στο εργαστήριο του Jean Francois στο Παρίσι

και συνέχισε περαιτέρω τη μαθητεία της στο φημισμένο εργαστήριο μαραμαρογλυπτικής του Φιλιππότη στα Βριλίσσια, καθώς και κλασική γλυπτική στο εργαστήριο του Δημήτρη Αρμακόλα στον Βαρνάβα Αττικής, ενώ έλαβε επίσης πτυχίο αργυροχρυσοχόου από τη Σχολή Galileo. Αφοσιωμένη στην τέχνη σπούδασε επίσης κλασικό χορό και έλαβε το δίπλωμα χορού από την Ισπανική Ακαδημία χορού. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) και του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθηνών (ΣΑΑ). Έχοντας εργαστεί επί πολλά έτη ως ελεύθερος επαγγελματίας με ειδίκευση στην αποκατάσταση διατηρητέων νεοκλασικών κτηρίων, ίδρυσε τη δική της εταιρεία, σχεδιάζοντας η ίδια συλλογές υψηλής κοσμηματοποιϊας, τις οποίες διαθέτει σε προσωπική πελατεία ή σε μη κερδοσκοπικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς όπως το Princess Charlene of Monaco Foundation Africa, για τη διάσωση του αφρικανικού ρινόκερου, υπό την αιγίδα του οργανισμού Maria Callas Monaco Gala & Awards.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό κοσμημάτων;

Ασχολήθηκα με το κόσμημα διότι δεν μπορούσα να βρω αυτό που έψαχνα στην αγορά, όπου κυριαρχούν δύο είδη: το βαρύ χρυσό -καρφωμένο ή όχι με πολύτιμους λίθους- και το χειροποίητο εικαστικό. Το μεν πρώτο είναι περιορισμένης χρήσης και δεν μπορεί να φορεθεί στην καθημερινότητα, το δε εικαστικό δεν διαθέτει επαρκή κατασκευαστική τεχνογνωσία και είναι είτε πολύ χοντροκομμένο ή υπερβολικά εύθραυστο.

Επιπλέον, στην ελληνική αγορά επικρατεί σχετική σχεδιαστική ομοιομορφία λόγω του “κόφτη” στα γραμμάρια του προϊόντος από τις κατασκευαστικές εταιρείες μαζικής παραγωγής πάνω στους σχεδιαστές, εμποδίζοντας τη δημιουργία κοσμημάτων πάνω από κάποιο όριο βάρους, ώστε να γίνει το κόσμημα πιο εμπορικό. Ο ρόλος του μετάλλου παύει λοιπόν να είναι να δημιουργεί γλυπτόν όγκο, όπως γινόταν στην αρχαία εποχή, αλλά υποβιβάζεται στο να δημιουργήσει ένα υπόβαθρο συγκράτησης των λίθων και μόνον. Σκέφτηκα, λοιπόν, να δημιουργήσω ένα κόσμημα που να συνδυάσει τη γλυπτική με τον πολύτιμο λίθο, να είναι όμως ανάλαφρο και να φοριέται στην καθημερινή ζωή, χρησιμοποιώντας ως οδηγό τη γνώση που έχω αποκομίσει από την αρχιτεκτονική παιδεία μου: τις συνθετικές αρχές και τις αρμονικές χαράξεις με τη χρήση της χρυσής αναλογίας της αρχαίας ελληνικής ναοδομίας.

Οι Έλληνες σχεδιαστές κοσμημάτων τολμούν ή όχι; Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος;

Τα προβλήματα της ελληνικής χρυσοχοϊας είναι η πτώση της ποιότητος λόγω πίεσης για ολοένα φθηνότερο προϊόν, που έχει προκληθεί από καταστροφικές επιλογές όπως: 1) η επιβολή των κατασκευαστικών προδιαγραφών που προανέφερα, 2) η υπερβολική εξειδίκευση των τεχνιτών και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή που τους έχει καταστήσει απλούς καθαριστές μετάλλων, 3) η έλλειψη γνώσεων γύρω από την κατασκευή που ωθεί στην πτώση της καλλιτεχνικής αξίας των κοσμημάτων, 4) η κατάργηση κατασκευών όπως τα κλασικά κουμπώματα – τα κρεμαστά ενώτια λ.χ. δεν κινούνται πλέον διότι καταργήθηκαν οι μηχανισμοί των κλιπ, 5) εισαγωγή φθηνών καλουπιών από την Τουρκία- οι Έλληνες σχεδιαστές παρακάμθηκαν χάριν της πολυπόθητης μείωσης κόστους κατασκευής, 6) η συνεργασία με τους Κινέζους που απορροφούν σχεδιαστική τεχνογνωσία παρακάμπτοντας τους εργοδότες τους εμπορευόμενοι τα σχέδια που τους ανατέθηκαν κατά παραγγελία, 7) ο παραγκωνισμός των καρφωτών με σκοπό τη μείωση του κατασκευαστικού κόστους – οι πέτρες μπήζονται πλέον στο κέρινο αντικείμενο και ψήνονται μαζί με το μέταλλο˚ το κόστος μειώνεται μεν, αλλά οι πέτρες είναι κατεστραμμένες και διαλύονται με το παραμικρό χτύπημα. Η πτώση αυτή της ποιότητος έχει ως άμεσο επακόλουθο ο καταναλωτής να αγοράζει κόσμημα όπως ένα φθηνό ρούχο, γνωρίζοντας ότι σε μερικούς μήνες θα του χαλάσει, θα το πετάξει όμως και θα αγοράσει καινούργιο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά σχέδιά μου είναι να συνεργαστώ με τα πωλητήρια των ελληνικών μουσείων, τα οποία θα ήθελα να προμηθεύσω με συλλογές κοσμημάτων και πολύχρωμων μαντηλιών εμπνευσμένες από τα εκθέματά τους. Αυτό είναι ένα όνειρο ζωής για μένα, που ως φοιτήτρια, σύχναζα στον χώρο τού πωλητηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με δέος και συγκίνηση ανάμεσα στα λευκά γύψινα αντίγραφα των έργων των προγόνων μας. Επίσης, μου έχει γίνει πρόταση συνεργασίας για δραστηριοποίηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποίαν αποδέχθηκα με ενθουσιασμό, που διατηρώ μέσα μου από την παιδική κιόλας ηλικία, όταν μαγευόμουν με την ανάγνωση των παλιών αραβικών παραμυθιών με την ονειρική πλοκή και την πολύχρωμη εικονογράφηση.  

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Χαρούμενη και ισορροπημένη ζωή έχει κανείς όταν επιτυγχάνει τους στόχους του ή πραγματοποιεί τα όνειρά του με θεμιτά μέσα, βοηθώντας ταυτοχρόνως όσο μπορεί και τους άλλους.

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά;

Η ανάγκη για δημιουργία.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Θαυμάζω τη μεγαλοφυΐα, τη θεϊκή πλευρά τού ανθρώπου, καθώς και τις ηρωικές πράξεις.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Φοβάμαι τον θρησκευτικό φανατισμό και το τυφλό μίσος.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Γεμάτη ζωή έχει κανείς όταν δημιουργεί ή όταν αγαπά.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Τα υλικά αγαθά μέχρις ενός ορίου αποτελούν εφαλτήριο για να μπορεί κανείς να έχει τη δυνατότητα να βρει χρόνο για μη προσοδοφόρες δραστηριότητες, πνευματικές ή μη. Πέραν κάποιου ορίου, λειτουργούν σαν την κορτιζόνη, καλύπτοντας προσωρινά μία κατάσταση. Μόλις σταματήσει η κατανάλωση, τα όποια κενά ή προβλήματα επανεμφανίζονται αφήνοντας τον άνθρωπο εκ νέου ανικανοποίητο.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

…να χαίρεσαι με την ευτυχία ή την επιτυχία των άλλων όντας ο ίδιος δυστυχής ή θεωρώντας τον εαυτό σου αποτυχημένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *