Πώς να συνδυάσετε αρμονικά δουλειά και προσωπική ζωή

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας στις μέρες μας επηρεάζουν τους ανθρώπους τόσο στη δουλειά τους όσο και στην προσωπική τους ζωή. Πώς όμως θα βρουν ισορροπία έτσι ώστε να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα αλλά την ίδια στιγμή να έχουν χρόνο και για τον εαυτό τους;

 1. Οργανώστε το πρόγραμμά σας και χαρίστε στον εαυτό σας ελεύθερο χρόνο
Στη δουλειά όλα γίνονται βάσει προγράμματος: επαγγελματικές συναντήσεις, δημιουργία και ολοκλήρωση των projects, προτάσεις για νέες ιδέες. Γιατί όχι και στην προσωπική ζωή; Προγραμματίστε και οργανώστε ένα δείπνο με τον σύντροφό σας, μια εβδομαδιαία ασχολία που θα σας χαλαρώνει, όπως ένα άθλημα ή ένα χόμπι, ένα ποτό με τους φίλους μετά τη δουλειά. Αν το σκέφτεστε και θέλετε να το κανονίσετε μετά το σχόλασμα, δεν θα το κάνετε ποτέ, γιατί η κούραση θα κυριαρχήσει και θα καταλήξετε και πάλι μόνοι μπροστά στην τηλεόραση. Αν όμως το έχετε κανονίσει, δεν θα έχετε άλλη επιλογή και τελικά δεν θα το μετανιώσετε.
 
2. Αποφύγετε ασχολίες που σας «ρίχνουν» ψυχολογικά
Ξοδέψτε την ενέργεια και τον χρόνο σας σε ασχολίες και ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικές. Βρείτε αυτήν που σας ταιριάζει και που θα σας βοηθήσει να ξεδώσετε. Έρευνες υποστηρίζουν ότι άνθρωποι με πιεσμένο επαγγελματικό πρόγραμμα βιώνουν πολύ λιγότερο άγχος και στρες όταν ασχολούνται με κάποιο άθλημα συγκριτικά με εκείνους που δεν ασχολούνται.
 
3. Κερδίστε χρόνο
Η τεχνολογία πλέον έχει προχωρήσει τόσο που μπορεί να μας βοηθήσει κατά πολύ να κερδίσουμε χρόνο από τις δουλείες του σπιτιού. Σας κουράζει να χάνετε το πρωινό του Σαββάτου για να κάνετε τα ψώνια του σουπερμάρκετ ή για να πληρώσετε τους λογαριασμούς; Κάντε το διαδικτυακά! Τα περισσότερα σουπερμάρκετ προσφέρουν επιλογή online παραγγελίας και σας φέρνουν τα ψώνια στο σπίτι. Εκμεταλλευτείτε το!
 
4. Λίγη ξεκούραση μπορεί να κάνει τη διαφορά
Για να βρείτε την πολυπόθητη ισορροπία δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν θα είναι τεράστιες. Ακόμα και μετά από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά μπορείτε να βρείτε 10-15 λεπτά για να κάνετε κάτι που πραγματικά σας χαλαρώνει, όπως μια βόλτα, ένα ζεστό μπάνιο, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική. 
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι «δουλεύουμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε». Γι’ αυτό λοιπόν μην παραμελείτε τον εαυτό σας και τις προσωπικές σας ανάγκες, γιατί αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής σας, ακόμα και στις επιδόσεις σας στη δουλειά.
 
Τιμόκλεια Παναγοπούλου
Ψυχολόγος/MSC Addiction Studies
Kings College London 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *