Επίσκεψη στον κτηνίατρο

Ως ιδιοκτήτης ενός ζώου έχετε μια σημαντική ευθύνη: να πηγαίνετε το ζωάκι σας στον κτηνίατρο τακτικά και φυσικά να του κάνετε τα εμβόλια, για να το προστατεύετε από μια σειρά επικίνδυνων ασθενειών. Σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

1. Προγραμματίστε και κλείστε ραντεβού 1-2 μέρες νωρίτερα. Φροντίστε να είστε στην ώρα σας. Έτσι σέβεστε τον κτηνίατρο και τους άλλους πελάτες, όπως θέλετε να σέβονται εσάς και τον χρόνο σας.

2. Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του ζώου σας. Η ενημέρωση του βιβλιαρίου σε κάθε επίσκεψή σας είναι σημαντική για την υγεία του κατοικιδίου σας.

3. Αν έχετε παραπάνω από ένα ζωάκι προς εξέταση, για τη δική σας ευκολία, φέρτε μαζί σας κάποιο άτομο, για να σας βοηθήσει στον χειρισμό τους στον χώρο αναμονής ή και στην αίθουσα εξέτασης.

4. Δώστε στο ζωάκι σας την ευκαιρία να «ανακουφιστεί» πριν μπείτε στην αίθουσα αναμονής του κτηνιατρείου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε την πιθανότητα των «ατυχημάτων» που μπορεί να συμβούν σε έναν χώρο που ούτως ή άλλως τα ζώα στρεσάρονται. Σε περίπτωση «ατυχήματος», καθαρίστε αμέσως και διατηρήστε τον χώρο καθαρό. Υπάρχει περίπτωση βέβαια ο ίδιος ο γιατρός να σας έχει δώσει οδηγίες εκ των προτέρων, ώστε η ουροδόχος κύστη του ζώου να είναι πλήρης εφόσον πρόκειται να επακολουθήσει κάποια συγκεκριμένη εξέταση, π.χ. υπερηχογράφημα κοιλίας, αλλά αυτό είναι κατά περίπτωση.

5. Εισέρχεστε και παραμένετε στον χώρο του κτηνιατρείου έχοντας τον έλεγχο του ζώου σας. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος θα πρέπει να φοράει οδηγό-λουρί, η γάτα να είναι σε κλουβάκι μεταφοράς κ.λπ. Προστατέψτε έτσι τόσο το δικό σας κατοικίδιο όσο και τα υπόλοιπα που βρίσκονται εκεί από πιθανή σύγκρουση, τραυματισμό ή και μόλυνση.

6. Έχετε υπομονή όση ώρα περιμένετε να έρθει η σειρά σας. Τα κατοικίδια επηρεάζονται από το άγχος και τα συναισθήματα των ιδιοκτητών τους, οπότε η δική σας ηρεμία βοηθάει στη συμπεριφορά και ψυχολογία του ζώου σας.

7. Έχετε τα μικρά παιδιά σας υπό τον έλεγχό σας. Η επίβλεψη του κατοικίδιου ζώου στον χώρο αναμονής μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη όταν υπάρχουν παιδιά που κάνουν θόρυβο, παίζουν ή τρέχουν ελεύθερα στον ίδιο χώρο. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί εκνευρισμός τόσο στα υπόλοιπα ζώα όσο και στους ιδιοκτήτες που περιμένουν τη σειρά τους.

8. Κατά την παραμονή σας στον χώρο αναμονής μην ταΐζετε, μην προσφέρετε παιχνίδια και μη χαϊδεύετε τα άλλα ζωάκια χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη τους. Δεν γνωρίζετε τον λόγο που βρίσκονται εκεί.

9. Έχετε τα κινητά τηλέφωνά σας απενεργοποιημένα ή σε πολύ χαμηλή ένταση. Οι έντονοι ήχοι και οι δυνατές ομιλίες δημιουργούν άγχος και νευρικότητα τόσο στα ζώα (άρρωστα ή μη) όσο και στους γύρω ιδιοκτήτες. Αν υπάρχει ανάγκη για έκτακτη επικοινωνία, χρησιμοποιήστε μηνύματα.

Όταν έρθει η σειρά σας, μείνετε μαζί με το ζωάκι σας. Χαϊδέψτε το, μιλήστε του, για να το βοηθήσετε να αισθανθεί ασφάλεια. O κτηνίατρος θα εκτιμήσει τη βοήθειά σας. Όταν ο κτηνίατρος εξετάσει το ζωάκι σας, θα σας δώσει λεπτομερείς πληροφορίες.

Ακολουθώντας τα παραπάνω απλά βήματα, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο γίνονται λιγότερο «τραυματικές» για το ζωάκι σας και διευκολύνετε τον κτηνίατρο να κάνει πιο εύκολα και με μεγαλύτερη επιτυχία τη δουλειά του.

Όταν τελειώσει η επίσκεψη, πηγαίνετε στο σπίτι σας και αφήστε το ζωάκι σας να ξεκουραστεί και να ασχοληθεί με ό,τι του αρέσει. Το κέρδισε άλλωστε! Να θυμάστε ότι ο γιατρός του μικρού σας φίλου είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης σας.

Άλκηστις Παντοπούλου
Κτηνίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *