Βίκυ Χαντζή

Δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της τηλεόρασης του ALPHA. Εργάζεται στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο 25 χρόνια. Είναι διαπιστευμένη συντάκτρια των Υπουργείων

Τουρισμού & Πολιτισμού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και έχει καλύψει σημαντικά θέματα της επικαιρότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2009 μέχρι σήμερα  έχει παρουσιάσει πολλές πρωϊνές και απογευματινές ενημερωτικές εκπομπές και έχει συνεργαστεί με  καταξιωμένους δημοσιογράφους και παρουσιαστές όπως ο Αντώντης ΣρόΪτερ, ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Τατιάνα Στεφανίδου, η Ρούλα Κορομηλά, ο Σταμάτης Μαλέλης,  ο Γιώργος Οικονομέας, κ.ά. Το καλοκαίρι παρουσίαζε την πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή «Αlpha Παντού» με τον Σταύρο Μονεμβασιώτη.

Έχει σπουδάσει ΜΜΕ & Επικοινωνία, καθώς επίσης και Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP) στην NLP GREECE και στο NLP University (Santa Cruz California). Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, ασχολείται ενεργά με το Life Coaching και τη συμβουλευτική ψυχολογία. Είναι πιστοποιημένη NLP Master Practitioner, μέλος του Hellenic Board of NLP & European Board of NLP και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Θετική Ψυχοθεραπεία στο Koλέγιο Ανθρωπιστικών Σπουδών ICPS και στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Central Lancashire. Τα τελευταία 10 χρόνια, σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο ΔΙΟΠΤΡΑ, πραγματοποιεί σεμινάρια, workshops και βιωματικές παρουσιάσεις best seller βιβλίων αυτογνωσίας, με στόχο να βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν τη δύναμη μέσα τους.

Μία πετυχημένη δημοσιογράφος αποφασίζει ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά και με την ψυχολογία. Τι σας οδήγησε σ’ αυτή την επιλογή;

Πριν από 10 χρόνια περίπου, βίωσα  μια μεταβατική…, μεταμορφωτική για να είμαι ακριβής περίοδο, όπου συνέβησαν  ξαφνικές και δομικές αλλαγές στη ζωή μου. Ό,τι μέχρι τότε αποτελούσε σίγουρο και δεδομένο για την οικογένειά μου και την προσωπική μου ζωή, κατέρρευσε. Το σοκ ήταν μεγάλο. Βίωσα τον «θάνατο» εν ζωή χωρίς να έχω την πολυτέλεια να πενθήσω γιατί έπρεπε να μπω στη δράση, να δώσω λύσεις και να στηρίξω την οικογένειά μου.

Η διαδικασία αυτή δεν ήταν εύκολη συναισθηματικά όπως καταλαβαίνεις. Έπρεπε από κάπου να αντλήσω δύναμη για να οικοδομήσω μέσα μου την ασφάλεια που έχασα από την πραγματικότητα «έξω» μου. Γι’ αυτό στράφηκα στην ψυχοθερεπεία. Ανακάλυψα τον  Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, τη Θετική Ψυχοθεραπεία, τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) και άλλες προσεγγίσεις, που με βοήθησαν να διαχειριστώ την πρόκληση απο θέση δύναμης, ελέγχοντας καταρχάς τον «τρομοκράτη» του νου, ο οποίος τις περισσότερες φορές θολώνει τη σκέψη του ανθρώπου, τον εξαντλεί ενεργειακά και δεν του επιτρέπει να ανακαλύψει τους ανεξάντλητους πόρους που έχει μέσα του. Κάπως έτσι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο σπουδών, δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης για μένα…

Πώς βιώνετε τον ανταγωνιστικό χώρο της τηλεόρασης;

Μετά από 25 χρόνια, θα έλεγα με κατανόηση, χιούμορ αλλά και θέτοντας ξεκάθαρα τα όριά μου όταν και όπου χρειάζεται. Η τηλεόραση ξέρεις γιγαντώνει το «Εγώ». Πυροδοτεί την ανάγκη του ανθρώπου για αναγνώριση, μεγεθύνει την ψευδαίσθηση της ανωτερότητας και αν αυτό δεν το ελέγξει κανείς, μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Χρειάζεται συνειδητή πρόθεση να συνδεθείς, να καθρεφτιστείς με τις θετικές ποιότητες των άλλων από πληρότητα και ευγενή άμιλλα και όχι να ανταγωνιστείς. Γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει σημασία  είναι να κάνουμε τη δουλειά μας με χαρά.

Πώς αντιμετωπίζετε… τον «ανήφορο» της ζωής;

Πλέον με ενθουσιασμό και τη βεβαιότητα πως η θέα στην κορυφή θα είναι εκπληκτική…

Σας επηρεάζει η δουλειά σας στην καθημερινή σας ζωή;

Ασφαλώς. Ιδιαίτερα τις περιόδους που καλούμαι να παρουσιάσω μια 3ωρη καθημερινή ενημερωτική εκπομπή όπου εκεί οι απαιτήσεις, η κούραση και τα ωράρια “ξεφεύγουν”. Το βραδινό τρέξιμο και μια δυνατή προπόνηση στο γυμναστήριο είναι η καλύτερη εκτόνωση για μένα…

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Την αταραξία. Την ικανότητα να διαχειρίζονται τις πιο δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις έξω τους, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο μέσα τους. Μια σπουδαία δεξιότητα στην οποία όλοι καλούμαστε να εκπαιδευτούμε πλέον, αφού στην εποχή μας η διαχείριση του απροσδόκητου τείνει να γίνει καθημερινότητα. 

Ποιο είναι το motto σας;

«Κάθε μέρα ζω ένα θαύμα…!» Και κυριολεκτώ σε αυτό. Και μόνο που ανοίγω τα μάτια μου κάθε επόμενη ανατολή και αναπνέω, είμαι υγιής και ασφαλής, για μένα είναι  θαύμα. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο στη ζωή.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Όταν η ζωή που έχεις επιλέξει έχει νόημα για σένα, είναι ευθυγραμμισμένη με τον σκοπό της ζωής σου και σε κάνει να πετάγεσαι το πρωί από το κρεβάτι με χαρά,  ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη…

Τι φοβάστε περισσότερο;

Το «βόλεμα». Τον κίνδυνο να νικήσει η ψευδαίσθηση της ασφάλειας την ανάγκη μου για διαρκή εξέλιξη…

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Η συγχώρεση. Όχι από ψεύτικη ανωτερότητα αλλά από την επίγνωση πως αυτός που μας θυμώνει, μας καθρεφτίζει τα αποκηρυγμένα κομμάτια του εαυτού μας και τις περιοριστικές πεποιθήσεις που προκαλούν θυμό μέσα μας. Είναι εντυπωσιακό αν συνειδητοποιήσει κανείς πως οτιδήποτε απορρίπτουμε στον εαυτό μας, το προσελκύουμε με διάφορους τρόπους στη ζωή μας. Οι περισσότεροι «παντρεύονται» τα αποκηρυγμένα τους κομμάτια (σκέψου τι σε ενοχλεί στον/στη σύντροφό σου και θα ανακαλύψεις το κομμάτι του εαυτού σου που πρέπει να δουλέψεις). Άλλοι συνεργάζονται επαγγελματικά με αυτά ή τα προσελκύουν ως πελάτες ή φίλους.

Η ύψιστη πράξη καλοσύνης προς τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας είναι να αναγνωρίσουμε αυτό το καθρέφτισμα και να συγχωρήσουμε το άτομο αυτό, το οποίο στην πραγματικότητα ήρθε στη ζωή μας ως «ρυθμιστής» στο ταξίδι της εξέλιξης και της αυτοεπίγνωσής μας. Δεν είναι εύκολο το ξέρω. Μας συμφέρει να το κάνουμε όμως. Μόνο συγχωρώντας  μπορούμε να πάρουμε τη δύναμή μας πίσω. Μόνο συγχωρώντας,  απελευθερώνεται το πολύτιμο δυναμικό που έχουμε εγκλωβισμένο με πικρία, θυμό και μεμψιμοιρία σε ένα γεγονός ή σε έναν άνθρωπο. Το ενεργειακό αυτό δυναμικό το χρειαζόμαστε για να ορίζουμε εμείς πλέον τη ζωή και το πεπρωμένο μας και όχι τα γεγονότα του παρελθόντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *