Βασίλης Μπαρτζώκας

Είναι επιχειρηματίας με σημαντική δράση στον χώρο της Αρχιτεκτονικής και του Design. Είναι ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της Design Ambassador, με έδρα στο Βερολίνο. Στις κύριες δραστηριότητες της εταιρίας είναι η Επικοινωνία, οι Δημόσιες Σχέσεις, τα Events και η Συμβουλευτική, η Δημιουργία Περιεχομένου και οι Παραγωγές με έμφαση την Αρχιτεκτονική και το Design. 

H Design Ambassador συμβουλεύει μερικά από τα κορυφαία Αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εταιρίες στον χώρο που αφορά το χτισμένο περιβάλλον, ενώ διοργανώνει το μεγαλύτερο συνέδριο για την Αρχιτεκτονική  και το Design στην κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που λέγεται ΕΣΩ, ενώ στην ιδιοκτησία της ανήκει και το ARCHISEARCH.gr, το σημαντικότερο Ελληνικό Ηλεκτρονικό Περιοδικό. Μέσα στο 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο Free Press Αρχιτεκτονικής σε μέγεθος Coffee Table Book καθώς και ένα ακόμα περιοδικό το Moments-Στιγμές Αρχιτεκτονικού πολιτισμού, ένα ντοκιμαντέρ σε χαρτί μαζί με “ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”. Το 2021 σε συνεργασία με τη “LIFO” έβγαλε 2 εκδόσεις ADM – Athens Design Map και ADM THE GREEN ISSUE με έμφαση στην Αειφορία οι οποίες εξαντλήθηκαν. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει την τρίτη έκδοση μαζί με τη “LIFO” με θεματική “Η Αρχιτεκτονική της Καλοπέρασης”…

Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα και παραγωγές που έχει αναλάβει η εταιρία είναι τα ακόλουθα: Invisible Hotel Exhibition (2005), Green Design Festival (2008/2010), Athens Architectural Workshop (2009), ΕΣΩ (2012-Present), Color in Architecture (2017), Architecture & Tourism Conference (2017, 2018), the Architect Show (2018-Present), Aluminium in Architecture (2018), Architecture and Design Film Festival (2018), SIZE MATTERS (2018). Architects Talk (2019), Hospitality Atmospheres (2019),  Athenian Modernism (2019), Hotel Experience (2019), Pandemic Architecture (2020), Archisearch Talks Podcasts (2020), Archisearch Portofolio Reviews (2020), Archisearch Career Days (2020), Man on the Moon (2020), Future of Work (2020) Sound Matters by KNAUF (2021) Green Talks (2022) και άλλα.

Είστε ιδρυτής και επιμελητής της πρώτης ελεύθερης βιβλιοθήκης υλικών (“The Archive”) για αρχιτέκτονες και designers, ξεκινήσατε το ηλεκτρονικό περιοδικό ARCHISEARCH.gr, δημιουργήσατε το DESIGNLOBBY.ASIA (μια ιντερνετική πλατφόρμα που συνδέει δημιουργούς με πελάτες από όλον τον κόσμο). Ποιοι είναι οι στόχοι αυτών των πρωτοβουλιών;

Κάθε πρωτοβουλία μας συνιστά έναν αυτόνομο κόσμο που τον ζεις όσο κρατάει το event. Και το θυμάσαι για καιρό. Σχεδιασμένος από την Κατερίνα Κοτζιά και την Κορίνα Φιλοξενίδου, το “The Archive” λειτούργησε σε 24ωρη βάση, με σκοπό να προσφέρει σε κάθε νέο αρχιτέκτονα και designer έναν ανοιχτό, προσβάσιμο χώρο, 24 ώρες κάθε μέρα, για έρευνα υλικών, μελέτη, δουλειά, συναντήσεις με πελάτες. Περιελάμβανε φυσικό και ψηφιακό αρχείο, προτζέκτορες, υπολογιστές. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτός ο ανοιχτός, ελεύθερος, αφύλακτος χώρος δεν βανδαλίστηκε ποτέ. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την ποιότητα και την προσφορά και της ανταποδίδουν σεβασμό. Από τα σημαντικότερα έργα μας είναι η ΕΣΩ, η μεγάλη γιορτή του design που και φέτος θα διεξαχθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 15 Ιουνίου. Γίνεται σε συνεργασία με το Δημήτρη Φακίνο, διοργανωτή των European Design Awards, των Βραβείων ΕΒΓΕ και ιδρυτή του περιοδικού +DESIGN και έχει  έχει συνδεθεί με τη λάμψη των κορυφαίων ονομάτων από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και τους σχεδιασμού, το πολυάριθμο ακροατήριο – περίπου 800 άνθρωποι – και το μεγάλο πάρτι που ακολουθεί πάντα.

Στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, ξεχωριστός ήταν ο Διεθνής Διαγωνισμός Αρχιτεκτονικών Ιδεών Pandemic Architecture, που έγινε viral σε όλο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα τις 400 συμμετοχές από κάθε σημείο της γης το 2020. Το BBC τότε μας ζήτησε να συνεισφέρουμε σε ένα άρθρο με τίτλο “How do you build a city for a pandemic?“ σχετικά με τον τρόπο που μπορούν η αρχιτεκτονική και ο πολεοδομικός σχεδιασμός να σχεδιάσουν μία πόλη για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας πανδημίας.

Την ίδια χρονιά, κάναμε τα Archisearch Portfolio Reviews, μια πρωτοποριακή δράση ενίσχυσης και προβολής νέων αρχιτεκτόνων, προσφέροντας την ευκαιρία σε φοιτητές να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα, αλλά και με κορυφαίους ακαδημαϊκούς, όπως ο Νίκος Κτενάς, η Ρένα Σακελλαρίδου, οι Δημήτρης και Κωνσταντίνος Καραμπατάκης, ο Πάνος Δραγώνας προκειμένου να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν τον δρόμο προς μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές ή την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δημιουργήσαμε ακόμα 3 τίτλους περιοδικών, το “Moments” – σαν ντοκιμαντέρ σε χαρτί, την έντυπη συλλεκτική έκδοση του Archisearch, το “Athens Design Map” ADM –  σε συνεργασία με τη LIFO όπου βγάλαμε ήδη δυο εκδόσεις μία η οποία χαρτογράφησε τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας και μία με έμφαση στο Sustainability.

Επίσης στα χρόνια της πανδημίας διοργανώσαμε το Conceptual event: Man on The moon, την πρώτη προσπάθεια για να ξεδιπλωθεί η πλούσια ιστορία του μαρμάρου. Στο event γνωριμίας με το υλικό του μαρμάρου και τον χώρο των λατομείων επαγγελματίες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και της κατασκευής έζησαν δύο ημέρες απρόσμενων επισκέψεων και ξεναγήσεων, ενώ συμμετείχαν στην αφήγηση της αρχαίας ιστορίας του ελληνικού μαρμάρου, καταλήγοντας στο σεληνιακό τοπίο των λατομείων. Η περιήγηση ξεκίνησε από το Κτήμα Σκούρα, όπου έλαβε χώρα μία μοναδική τελετουργία «Wine & Marble Pairing», πέρασε στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, συνεχίστηκε στον βιομηχανικό χώρο του εργοστασίου της ΜΑΡΜΥΚ, κορυφώθηκε σε μία συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία στο ορυχείο των Διδύμων, με θέα το ηλιοβασίλεμα. Η περιήγηση περιελάμβανε στάσεις ξεκούρασης, gourmet προορισμούς και αυθεντικό socialising.

Με κάθε δράση αποσκοπούμε στην ενδυνάμωση της φωνή της αρχιτεκτονικής, ώστε να αγγίξει το ευρύ κοινό και stakeholders της πόλης, developers και επενδυτές, τους ανθρώπους των υλικών. Συνεκτικό στοιχείο και κινητήριος δύναμη όλων των δράσεών μας είναι αγάπη για την αρχιτεκτονική, η οποία φέρνει κοντά μας εξαιρετικούς αρχιτέκτονες και υπέροχους ανθρώπους.

Τι σας συγκίνησε και σας έφερε σε επαφή με την αρχιτεκτονική;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη χώρα των αρχιτεκτονικών υλικών. Στην επιχείρηση των γονέων μου, από μικρό παιδί έμαθα να αναγνωρίζω τις υφές, να ταιριάζω τα μοτίβα, να σκέφτομαι τρόπους για να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο αρχιτεκτονικό έργο. Εκείνα τα χρόνια γνώρισα αρχιτέκτονες που θαύμασα και οι οποίοι έδωσαν πρόσωπο στην αρχιτεκτονική. Μεγαλώνοντας, ανέπτυξα τις γνώσεις μου στο management και τις ικανότητες στην επικοινωνία, το matchmaking και τη δημιουργικότητα σε τροχιά γύρω από την αρχιτεκτονική. Κάθε έργο από την Design Ambassador και το Archisearch.gr μου διδάσκει νέα πράγματα για την αρχιτεκτονική και τροφοδοτεί τη συνέχεια του «διαλόγου» μέσα από το επόμενο έργο. Έτσι ανανεώνω πάντα το ενδιαφέρον και συνεπώς την αγάπη μου για την αρχιτεκτονική. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν προσφέρουμε τη δημιουργικότητά μας και σε κάποιον άλλο «κλάδο» -ας μου επιτραπεί η χρήση του όρου– πέρα από την αρχιτεκτονική. Παραμένω αφιερωμένος στην αρχιτεκτονική γιατί έχει πολλά να πει. 

Η αρχιτεκτονική χρειάζεται αυστηρότητα και κανόνες; Και αν ναι, γιατί;

Τα πάντα στη ζωή μας χρειάζονται κανόνες. Ακόμα και η αλλαγή των κανόνων δρομολογείται –ή έτσι θα πρέπει- θεσμικά. Αυτό πυροδοτεί τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα. Για τους κανόνες στην αρχιτεκτονική ωστόσο, ειδικοί να πουν περισσότερα είναι οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες, που έχουν τη χαρά και την ευθύνη να δημιουργούν έργα, ως επί το πλείστον, με μεγάλη διάρκεια ζωής ή και παντοτινά.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός διαμορφώνει το τουριστικό μας προϊόν;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη διαμόρφωση του τουριστικού μας προϊόντος και ένας από αυτός είναι η αρχιτεκτονική, που έρχεται να δώσει ένα «σώμα» λειτουργικό και αισθητικό στο όραμα του εκάστοτε επιχειρηματία. Στο κέντρο της Αθήνας, νέα urban ξενοδοχεία από αρχιτέκτονες όπως, μεταξύ άλλων οι Elastic Architects, το γραφείο USP και οι Tsolakis Architects αφομοιώνουν την εμπειρία μίας πόλης που προσφέρει ένα δυναμικό μείγμα ζωής 24 ώρες το 24ωρο, με κύρια χαρακτηριστικά τον πολιτισμό, τη γεύση και τη νυχτερινή διασκέδαση σε πολυποίκιλο ντεκόρ μικρής κλίμακας. Στους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς, γραφεία όπως οι Divercity και οι Aristides Dallas Architects επαναπροσδιορίζουν την παράδοση μέσα στη λογική του sense of place. Γραφεία όπως οι K Studio και οι Block 722, πέρα από τα φημισμένα έργα φιλοξενίας τους σε δημοφιλείς προορισμούς, μέσω της αρχιτεκτονικής συνεισφέρουν στη δημιουργία slow living ξενοδοχείων προορισμών, όπως χαρακτηριστικά φάνηκε από τις Dexamenes και το Meraviglia Slow Living. Στην περίπτωση των resorts, γραφεία όπως οι Nimand δημιουργούν ολόκληρες «μικρές πολιτείες» με χαρακτηριστική ταυτότητα.

Σας επηρεάζει η δουλειά σας στην καθημερινή σας ζωή;

Απόλυτα. Η μέρα μου ξεκινά με την πρωινή ευθυγράμμιση με τα μέλη της ομάδας μας. Συνεχίζεται με ραντεβού και hands on δουλειά. Ολοκληρώνεται με κάποιο δείπνο business and pleasure. Πολλά από τα ταξίδια μου σχετίζονται με τη δουλειά μου. Εκ φύσεως μου αρέσει να κρατώ τη λογική των παλιών επιχειρηματιών, συνεπώς έχω φυσική περιέργεια και θέλω να μαθαίνω οτιδήποτε νέο συμβαίνει. Έπειτα ασχολούμαι με ό,τι πραγματικά και γνήσια με ενδιαφέρει. Πιστεύω ότι η προσποίηση αργά ή γρήγορα φαίνεται και συνεπώς δεν μπορεί να ξεπεράσει τη μετριότητα. Μου αρέσει να είμαι κοντά με όλους τους συνεργάτες και τους partners μας και, πέρα από τη δουλειά, να μοιραζόμαστε στιγμές ουσιαστικής χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.  

Το όνομά σας έχει συνδεθεί με πολλές σημαντικές εκδηλώσεις και δράσεις στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, όπως το «The Architect Show», που συγκέντρωσε τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής κάτω από μια στέγη. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Αυτή την στιγμή δουλεύουμε σε στρατηγική συνεργασία με το ίδρυμα Mies Van Der Rohe και τα ομώνυμα βραβεία τη διοργάνωση του συνεδρίου ΕΣΩ στις 15 Ιουνίου στην Μεγάλη Σκηνή της Στέγης και συμπαραγωγή με το ίδρυμα Ωνάση, όπου θα έρθουν σημαντικά ονόματα από το εξωτερικό όπως ο Joel Sanders από τη Νέα Υόρκη, o Hλίας Μεσσίνας πρόεδρος του ECOWEEK από το Ισραήλ, ο βραβευμένος από τη Βασίλισσα της Αγγλίας Peter Murray OBE, οι νικητές προηγούμενων ετών του βραβείου Mies Van Der Rohe, κ.ά. Θα συζητήσουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική αρχιτεκτονική, τον ακτιβισμό, την τέχνη, την αειφορία και τον πράσινο σχεδιασμό, την ανακύκλωση, θέματα συμπερίληψης και διακρίσεων φύλου, κ.λπ. Είναι μια διοργάνωση που δεν πρέπει να χάσει κανείς! Το πρόγραμμα θα αναρτηθεί τις επόμενες εβδομάδες στο site του Συνεδρίου www.esw.gr

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ν’ ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας;

Οι στιγμές τις αποτυχίας και τα σκληρά μαθήματα της ζωής είναι ένας «κρόνιος», αποτελεσματικός τρόπος να ανακαλύψεις από τι είσαι πραγματικά φτιαγμένος. Προσωπικά δεν ήμουν πάντα ο άνθρωπος που έζησε σε ιδανικές συνθήκες, σε ένα ονειρικό προστατευμένο περιβάλλον. Στην περίοδο της κρίσης πέρασα μεγάλες δυσκολίες. Βρέθηκα με την τότε σύζυγό μου, τρία παιδιά και ελάχιστα λεφτά στην τσέπη να ξεκινώ μία νέα ζωή στο Βερολίνο. Από το Βερολίνο ταξίδεψα στη Σανγκάη, το Hong Kong και την Καντόνα, στα χρόνια που η Κίνα ήταν ο άγνωστος, αναπτυσσόμενος τόπος των υποσχέσεων και των ευκαιριών. Έπειτα ξανά στην Ελλάδα. Αργά και σταθερά, μέσα από την απώλεια ξεκίνησα να «κτίζω» επαγγελματική και προσωπική ζωή. Έγινα ο επίμονος «αρχιτέκτονας» του δικού μου μέλλοντος, αυτού που σήμερα είναι το τώρα μου και με καθιστά έναν ευτυχισμένο επαγγελματία και πλήρη άνθρωπο.  

Ποιο είναι το motto σας;

Σκέψου Θετικά! «Καραμέλα», θα πουν πολλοί. Πόσο δύσκολο όμως να εφαρμοστεί και τι θεαματική αλλαγή επιφέρει στις ζωές όλων μας όταν συμβαίνει. Υπάρχουν άνθρωποι που χαίρεσαι να τους βλέπεις, να συνεργάζεσαι. Τότε είναι που συμβαίνουν τα καλύτερα. Όταν οι «μπίζνες» είναι μία παρέα φίλων που διασκεδάζουν, ανταλλάζουν γνώσεις και ψυχή, εξελίσσουν ο ένας τον άλλο, αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Αυτή η οπτική, κατά τη γνώμη μου, όχι απλά δεν είναι επιφανειακή και τετριμμένη, αλλά αντίθετα είναι ώριμη, παραγωγική και βιώσιμη τόσο για τη δουλειά όσο και για τους ανθρώπους.

Το δεύτερο motto μου είναι να γίνεσαι ο ακτιβιστής του εαυτού σου. Υπάρχει κάτι που βλέπεις, σου αρέσει και το πιστεύεις; Κάνε το πράξη. Πάρε πρωτοβουλία, δοκίμασε, αγκάλιασε τον εαυτό σου σε περίπτωση αποτυχίας – εξάλλου μόνο όσοι παίζουν, κάποιες φορές χάνουν, αλλά κερδίζουν κιόλας – γιόρτασε την επιτυχία και απελευθέρωσε τη δημουργικότητά σου για την επόμενη κίνηση. 

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Τις καλές προθέσεις και το όραμα, την όρεξη και την τόλμη, την ειλικρίνεια και τη δικαιοσύνη, τη γνώση και τη δράση, την αυτοεκτίμηση και την ταπεινότητα, το καλό γούστο, την ενσυναίσθηση και την ενσυνείδηση. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί και δεν φοβούνται να μοιραστούν τις ιδέες τους, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, που αυτοσαρκάζονται και ανοίγουν την καρδιά τους….

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Η ψυχική ηρεμία. Το να έχεις ανθρώπους να αγαπάς και να σε αγαπούν, να σε στηρίζουν και να μπορείς να μοιράζεσαι μαζί τους τις χαρές και τις λύπες. Αν και αρκετά πληθωρικός στον τρόπο που λειτουργώ σε όλα τα επίπεδα, έχω σαν οδηγό το ρητό Παν μέτρον άριστον!

Προέρχομαι από μία πολύ αγαπημένη οικογένεια. Ο πατέρας και η μητέρα μου αποτελούν πρότυπα για εμένα. Μεγάλωσα πολύ κοντά στη δίδυμη αδερφή μου. Σήμερα έχω τρία παιδιά και τη σύντροφο της ζωής μου. Από όλα τα πολλά μέρη που ταξιδεύω και από όλους τους αγαπημένους φίλους και συνεργάτες που συναντώ, δεν αλλάζω με τίποτα τις στιγμές που περνώ με την οικογένειά μου στο εξοχικό μας στην Εύβοια, όταν με το που βγαίνουμε από το σπίτι τα πόδια μας αγγίζουν την άμμο και το νερό.

Επιπλέον, μου προσφέρει χαρά και ικανοποίηση να ξέρω ότι η δουλειά μου πραγματοποιεί ένα ωφέλιμο έργο και αφήνει μία παρακαταθήκη.  Πάμε για το δεύτερο βιωμένο μου «κλισέ» τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, τουλάχιστον όχι σε εμένα, αν δεν υπάρχουν αρχές, όραμα και καλοσύνη.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Πάντα όταν κάνεις επάγγελμα αυτό που αγαπάς, υπάρχει ο κίνδυνος να πάψεις να το απολαμβάνεις, να «καείς». Η αγάπη να καταλήξει σε άγχος ή και ρουτίνα. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί και προφανείς. Φροντίζω να προστατεύω τον εαυτό μου από αυτό, γνωρίζοντας καλά ποιες μάχες θα επιλέξω.  Φοβάμαι επίσης το να μην μπορώ να ελέγξω τη ζωή μου ή να γίνω βάρος για τους ανθρώπους που αγαπώ. Γι’ αυτό τον λόγο είμαι υπέρμαχος και της επιλογής στην ευθανασία! Δεν φοβάμαι τον Θάνατο. Θέλω όμως να φύγω όπως λένε όρθιος και με αξιοπρέπεια όταν έρθει αυτή η στιγμή που εύχομαι να αργήσει πολύ! Αν και θετικός άνθρωπος που αγαπώ την ζωή, έχω ήδη κάνει διαθήκη και έχω σχεδιάσει τον Τάφο μου με τη βοήθεια του αγαπημένου μου φίλου Θάνου Ζακόπουλου (CTRLZAK)

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Να εξελίσσομαι και να δημιουργώ σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας, μαζί με τους ανθρώπους που αγαπώ, σέβομαι και εκτιμώ. Το χαμόγελο και τα καλά λόγια από καρδιάς των συνεργατών μου. Μερικές στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι, βλέποντας μία ταινία. Ένα οικογενειακό γεύμα στο μπαλκόνι των γονέων μου. Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελαφόνησο με τη σύντροφό μου. Να παίζω μπάσκετ με τα παιδιά μου που κοντεύουν να με περάσουν στο ύψος… Λίγη τζαζ. 

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια;

Η φιλοπεριέργεια, η εμμονή μου με την αισθητική, η τύχη και η επιλογή να βρίσκομαι δίπλα σε ανθρώπους που με εμπνέουν.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν

…τη ζεις όπως έχεις επιλέξει, όταν παίρνεις εσύ τις αποφάσεις για τη ζωή σου, όταν έχεις κοντά σου ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν για να μοιραστείς χαρές και λύπες, επιτυχίες και αποτυχίες. Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν αγαπάς τη ζωή, φροντίζεις τους ανθρώπους που έχεις στο περιβάλλον σου και φροντίζεις να αφήσεις τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκες για τις επόμενες γενιές!

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Τα υλικά αγαθά δίνουν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και βοηθούν τον άνθρωπο να εκφράζεται με περισσότερη τόλμη και ελευθερία. Δεν υποκαθιστούν όμως την αγάπη, την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση. Με ισχυρές βάσεις από το σπίτι ή δημιουργώντας τις μετέπειτα στη ζωή του κάθε άνθρωπος  μπορεί να χάσει, να ξαναδημιουργήσει, να ξαναχάσει και να ξαναδημιουργήσει τα υλικά.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Να ακούς, να προσέχεις, να βοηθάς, χωρίς να έχεις όφελος ή να περιμένεις ανταπόδοση. Να είσαι παρών. Να δείχνεις την αναγνώριση ακομπλεξάριστα. Να πιστεύεις στην ευγένεια. Να τολμάς να πάρεις τον δύσκολο δρόμο και να διορθώνεις τον εαυτό σου για να είσαι ακόμα πιο απλόχερος και δίκαιος άνθρωπος προς τους άλλους. Να μην αφήνεις καμία απογοήτευση να τα κλονίσει όλα αυτά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *