Το savoir vivre του εγκλεισμού

Αλιεύω από το facebook μία ανάρτηση της φίλης Αλεξάνδρας Σ. «Εκμεταλλευτείτε την καραντίνα. Διαβάστε βιβλία,

φυτέψτε φυτά, βελτιώστε την διατροφή σας, περάστε χρόνο με την οικογένειά σας, ακούστε καλή μουσική, δείτε ταινίες, σειρές, και αν μπορείτε, βοηθήστε συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη».

Μέσα σε 32 λέξεις, αν και στη θέση της «βαριάς» προστακτικής του ρήματος εκμεταλλεύομαι θα χρησιμοποιούσα το ρήμα απολαμβάνω, περικλείεται, φρονώ, μία άκρως θετική προσέγγισις του εγκλεισμού. Μία προσέγγισις που δεν αναλίσκεται σε καταναγκαστικούς κανόνες, ούτε σε απαγορεύσεις, τύπου μην κάνεις αυτό ή δεν πρέπει εκείνο. Σύμφωνοι, η προστασία της δημόσιας υγείας μάς υποχρεώνει να συμμορφωθούμε σε κανόνες που καταπιέζουν την προσωπική μας ελευθερία, αλλά, λέω αλλά, εάν θέλετε να αντισταθούμε έχουμε και έτερη επιλογή, πλην της γκρίνιας, μίρλα τη λέμε στα μέρη μου.

Να ακολουθήσουμε τις προτροπές της Αλεξάνδρας. Στο σημείο αυτό, ας μου επιτρέψει η εκλεκτή φίλη να προσθέσω και ορισμένες άλλες θεραπευτικές δραστηριότητες, όπως μου έρχονται στο νου. Να γράψουμε ποιήματα, διηγήματα, ιστορίες, γράμματα. Να ζωγραφίσουμε. Να μάθουμε μία ξένη γλώσσα. Να αρχειοθετήσουμε έγγραφα και φωτογραφίες. Να ενδοσκοπηθούμε. Να ονειρευτούμε ένα ταξίδι όταν τελειώσει ο εγκλεισμός. Να πάρουμε δύναμη από αυτούς που έχουν και να δώσουμε δύναμη σε αυτούς που δεν έχουν.

Χρήστος Ζαμπούνης
www.mancode.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *