Ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό άνοιξε ξανά στο κοινό.
Το παρεκκλήσι του Ρόθκο δεν θυμίζει σε κανέναν μια τυπική εκκλησία. Δεν υπάρχει σύμβολο πίστης, μυρωδιά κεριών, όλα είναι βυθισμένα στη σιωπή και σε ένα βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο χρώμα, ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό, για μια στάση μέσα στην πνευματικότητά του. Άνοιξε στις 24 Σεπτεμβρίου ξανά στο κοινό μετά από μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση.
Το μη-δογματικό παρεκκλήσι του Ρόθκο (Rothko Chapel) χτίστηκε αρχικά το 1971 στην Πανεπιστημιούπολη του Χιούστον του Τέξας. Ο Τζον και η Ντομινίκ ντε Μενίλ, ήταν αυτοί που οραματίστηκαν την κατασκευή του. Το εσωτερικό του θεωρείται ένα σημαντικό έργο της σύγχρονης τέχνης. Στους τοίχους του είναι δεκατέσσερις μαύροι πίνακες του ζωγράφου Μαρκ Ρόθκο. Το κτίριο είναι μικρό και χωρίς παράθυρα. Πρόκειται για ένα γεωμετρικό, «μεταμοντέρνο» κτίριο. Πίνακες που δεν έχουν φόρμα και που είναι ανοιχτοί σε κάθε ερμηνεία. Πίνακες που δεν σου «λένε» κάτι, δεν σου «επιβάλλουν» νόημα ή κάποιο μήνυμα και σε προσκαλούν να το ανακαλύψεις εσύ για τον εαυτό σου.
Το Παρεκκλήσι Ρόθκο έγινε το πρώτο στον κόσμο οικουμενικό κέντρο, ένας ιερός χώρος ανοικτός σε όλες τις θρησκείες, χωρίς να ανήκει σε καμία. Έχει χρησιμοποιηθεί για διεθνή πολιτιστικά, θρησκευτικά, φιλοσοφικά δρώμενα, συνέδρια και παραστάσεις. Και έγινε ένα μέρος ιδιωτικής προσευχής για άτομα όλων των θρησκειών.
Κλειστό από τον Μάρτιο του 2019, η αποκατάστασή του είναι μέρος ενός ολιστικού γενικού σχεδίου «ανοιχτών χώρων», που θα επιτρέψει στο παρεκκλήσι να εκπληρώσει καλύτερα τη διπλή αποστολή του – να προσφέρει χώρο για διαθρησκευτικούς εορτασμούς και στοχασμό, και να προωθήσει την κοινοτική εμπλοκή σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.
Η κληρονομιά των έργων του Μαρκ Ρόθκο (1903 – 1970) που αποδίδονται στην κοινότητα είναι όχι μόνο συμβολική αλλά και εξαιρετικά σημαντική. Τα έργα προσκαλούν σε πνευματικό στοχασμό και δέσμευση ανεξάρτητα από πίστη, πνευματικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο σε μια καταβύθιση στα εμβληματικά έργα του Ρόθκο, που η τέχνη του σε υποβάλλει και σε καθηλώνει με όρους που η θρησκεία υποβάλλει έναν πιστό.
Το κανονικό όνομα του Ρόθκο ήταν Marcus Rothkowitz και προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια. Γεννήθηκε στη Ρωσία και με την οικογένειά του μετανάστευσε και εργάστηκε στην Αμερική όπου έγινε γνωστός για την αφηρημένη ζωγραφική του που αποτελούταν από μεγάλα έργα στα οποία βασικά υπάρχει ένα χρώμα. Ο Rothko είχε επηρεαστεί από το Νίτσε. Αυτοκτόνησε σε ηλικία 66 ετών.
Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί και ως κέντρο συζητήσεων φιλοξενώντας συνομιλίες για μελετητές και θρησκευτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για ζητήματα που επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εργαστούν για μια κουλτούρα αμοιβαίας κατανόησης.