Αν επιλέξουμε να εστιάσουμε τη ματιά μας μόνο στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, είναι πολύ πιθανό να πιστέψουμε ότι το σεξ ανήκει μόνο στα άτομα ανάμεσα στα είκοσι και τα τριάντα πέντε τους. Όλο και λιγότερες αναφορές γίνονται για τις γυναίκες στα σαράντα και αν μιλήσουμε για το σεξ μετά τα πενήντα και τα εξήντα έτη, το πιο πιθανό είναι ότι θα λάβουμε το γνωστό επιφώνημα «ίου» ως απάντηση.
Παρόλο που δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη σεξουαλική επιθυμία, είναι αληθές το ότι η ποιότητα των σεξουαλικών επαφών μοιάζει να συνδέεται με τη συνολική ποιότητα της σχέσης. Σύμφωνα με μια Εθνική Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την Υγιή Γήρανση, σε έρευνα ενηλίκων 65-80 ετών, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (73%) έδειξαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή. Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο (και καλύτερα).
Ένας επικίνδυνος μύθος για τις γυναίκες αφορά τη λανθασμένη πληροφορία ότι οι συναισθηματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες ευθύνονται για την έλλειψη ενδιαφέροντος μιας γυναίκας για το σεξ στη μέση ηλικία και έπειτα. Στην πραγματικότητα, οι βιολογικοί παράγοντες φαίνεται να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα, προκαλώντας δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ. Και σε ορισμένες γυναίκες, τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να σημαίνουν έλλειψη ενέργειας και ασθενέστερη σεξουαλική ορμή.
Η αυτοϊκανοποίηση αυξάνει τη σεξουαλική απόλαυση σε κάθε ηλικία και αυτή μπορεί να επιτευχθεί είτε έχουμε σύντροφο είτε όχι. Για τις γυναίκες η αυτοϊκανοποίηση είναι σημαντική, καθώς κρατά τον κόλπο υγρό και ελαστικό ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τα επίπεδα ορμονών, τα οποία τροφοδοτούν τη σεξουαλική ορμή.
Δεν θέλω να περάσω στην αντίθετη πλευρά μιας αφήγησης, που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στη σεξουαλική διάθεση, αλλαγές στην επιθυμία και την ερωτική επαφή με το πέρασμα του χρόνου. Υποστηρίζω όμως ότι αυτές οι αλλαγές δεν είναι απαραίτητα μόνο αρνητικές και ότι δεν είναι αναγκαίο να οδηγήσουν τη γυναίκα σε παραίτηση από το δικαίωμά της στην απόλαυση. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές γυναίκες που, απαλλαγμένες από τον φόβο της εγκυμοσύνης, δηλώνουν ότι η σεξουαλική τους ζωή έγινε καλύτερη έπειτα από την εμμηνόπαυση.
Από τη μέση ηλικία και έπειτα, έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Γνωρίζουμε το σώμα μας και το σώμα των συντρόφων μας, αν βρισκόμαστε σε μακροχρόνια σχέση. Είναι επίσης πιθανό να έχουμε αποβάλει τις σεξουαλικές αναστολές που μας συνόδευαν στο πρώτο μισό της ζωής μας και να επιλέξουμε να γευτούμε ερωτικές επαφές με διαφορετικούς τρόπους.
Το στίγμα που κυριαρχεί για δεκαετίες και αφορά την εμμηνόπαυση εμπλέκει φυσικά και τη σεξουαλική μας απόλαυση. Αντί να ακολουθήσουμε τα στερεότυπα και να αποποιηθούμε τη σοφία μας και τους οργασμούς μας, είναι καλύτερο να επιλέξουμε να ενημερωθούμε για αυτό που πραγματικά μας συμβαίνει: Μεγαλώνουμε. Και μπορούμε να αγκαλιάσουμε τις αλλαγές, τον εαυτό μας και τη ζωή με τους δικούς μας όρους.
Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συγγραφέας
www.menopause.gr
Περαιτέρω ανάγνωση
Ν., Μπρόκµαν & Έ., Στόκκεν Νταλ, (2019) Το θαύμα ανάμεσα στα πόδια σου. Εκδόσεις Πατάκη