Το έθιμο με τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι προσωπική υπόθεση. Το στολίζουμε όπως θέλουμε, σύμφωνα με τη δική μας αισθητική.

Με μπάλες, με κουκουνάρια που διακοσμήσαμε ή με χριστουγεννιάτικα στολίδια που φτιάξαμε μόνοι μας. Αυτό όμως που δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι τα φωτάκια. Χωρίς χριστουγεννιάτικα φωτάκια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας είναι σαν να μην στολίστηκε ποτέ.

Τα φωτάκια είναι μια εθιμοτυπική διακόσμηση που στολίζει όχι μόνο τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά και τα σπίτια, τα μπαλκόνια και τους κήπους. Πολύχρωμα ή λευκά, απλά ή led, με μουσική ή χωρίς δίνουν μία κυριολεκτικά φωτεινή νότα στις γιορτινές αυτές ημέρες.

Όλα ξεκίνησαν κάποια Χριστούγεννα από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τη Γερμανία, όπου οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν κεριά στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους για να τα φωτίσουν. Στην αρχή απλώς τα κολλούσαν με υγρό κερί πάνω στις άκρες των κλαδιών, αργότερα οι επιδέξιοι τεχνίτες άρχισαν να δημιουργούν ειδικά κηροπήγια, τα οποία εφάρμοζαν προσεκτικά στα κλαδιά.

Η εξέλιξη των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών μέσα στον χρόνο, γινόταν πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Σαφέστατα τα αναμμένα κεριά πάνω στα κλαδιά των δέντρων δεν ήταν ό,τι πιο ασφαλές, αλλά είχε αγαπηθεί από τον κόσμο, που συνήθιζε να τα ανάβει το βράδυ των Χριστουγέννων.

Έχετε, ωστόσο, αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα Χριστούγεννα βάζουμε λαμπιόνια παντού; Από πού προήλθε αυτή η συνήθεια; Κι όμως, είναι ένα «έθιμο» που μάς έρχεται από το 1882 και το οποίο συνδέεται με ένα πολύ σπουδαίο πρόσωπο της ιστορίας των εφευρέσεων. Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε με ηλεκτρικά φωτάκια ήταν εφεύρεση του Έντουαρντ Τζόνσον, που ήταν συνεργάτης του Τόμας Έντισον.

Τα Χριστούγεννα του 1882 το σπίτι του Έντουαρντ Τζόνσον αποτέλεσε το πιο θαυμαστό αξιοθέατο που είχε να επιδείξει η Νέα Υόρκη. Οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και οι επισκέπτες που είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί εκείνες τις ημέρες, συνέρρεαν στην 5η Λεωφόρο για να δουν το φωταγωγημένο με ηλεκτρικά λαμπιόνια περιστρεφόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο ο συνέταιρος του Έντισον επεδείκνυε υπερήφανα από τα παράθυρά του.

Ο Τζόνσον έχει περάσει στην Ιστορία ως ο «πατέρας» αυτών που σήμερα ονομάζουμε «χριστουγεννιάτικα φωτάκια». Στην ουσία επρόκειτο για το προϊόν μια υψηλής συνεργασίας όπου o Έντισον ήταν αυτός που έφτιαξε πρώτος «γιρλάντες» από ηλεκτρικούς λαμπτήρες, τις οποίες χρησιμοποίησε ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της πρόσοψης του εργαστηρίου του, το 1880. Ο συνέταιρός του είχε την ιδέα να τις συναρμολογήσει από κόκκινα, γαλάζια και λευκά λαμπάκια και να τις βάλει στη θέση των παραδοσιακών κεριών στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

Για να κάνει το εορταστικό ντεκόρ ακόμη πιο πρωτότυπο, τοποθέτησε το έλατο επάνω σε περιστρεφόμενη βάση την οποία κινούσε με ηλεκτρικό ρεύμα. Με την ολοκλήρωση κάθε περιστροφής τα φώτα έσβηναν και άναβαν ξανά, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το εφέ.

Το επίτευγμα ήταν εντυπωσιακό, δεν βρήκε όμως αμέσως μιμητές, καθώς ο ηλεκτρισμός ήταν ακόμη κάτι πολύ καινούργιο και αντιμετωπιζόταν με μεγάλη δυσπιστία αλλά και λόγω του ότι τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια της εποχής ήταν, για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, απαγορευτικά για τους πολλούς καθώς η κατασκευή και η εγκατάστασή τους απαιτούσε ειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στον Λευκό Οίκο φωταγωγήθηκε το 1894 επί προεδρίας του Γκρόβερ Κλίβελαντ. Το 1903 η General Electric ξεκίνησε να πουλά τα πρώτα λαμπιόνια που μέχρι το 1940 αντικατέστησαν πλήρως τη διακόσμηση με τα κεράκια. Παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να τα προωθήσει με χρηματικά έπαθλα σε διαγωνισμούς φωταγώγησης καθ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, η καινοτομία άργησε να διαδοθεί.

Έφθασε στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό στα μέσα της δεκαετίας του 1950- σχεδόν παράλληλα με την έναρξη της χρήσης των εορταστικών λαμπιονιών σε εξωτερικούς χώρους. Η επανάσταση στον τομέα ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με τους λαμπτήρες – μινιατούρες, οι οποίοι, σε βελτιωμένες εκδοχές, κυριαρχούν ακόμη στην αγορά.

Η τεχνολογική τους εξέλιξη

Ανάλογη πρόοδος έχει σημειωθεί και στην τεχνολογία που κάνει τα φωτάκια να αναβοσβήνουν. Αρχικά αυτό γινόταν με την τοποθέτηση ενός λαμπτήρα «blinker» (ή φλας) σε κάθε γιρλάντα, ενώ σήμερα τα φωτάκια συνοδεύονται συνήθως από ένα «κοντρόλ» που εξασφαλίζει ως και 16 διαφορετικές ρυθμίσεις του τρόπου με τον οποίο αναβοσβήνουν, ενεργοποιώντας διαφορετικά κυκλώματα στη γιρλάντα.

Οι νέες τεχνολογικές και οικολογικές τάσεις επιβάλλουν όλο και περισσότερο τις διόδους εκπομπής φωτός, γνωστές ως LΕD. Τα φωτάκια LΕD παρουσιάζουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, με πρώτο αυτό της χαμηλής ενεργειακής τους κατανάλωσης. Τα φωτάκια LΕD μπορούν να δώσουν λευκό ή χρωματιστό φως, διαρκούν περίπου 25.000 ώρες περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες και είναι πιο ασφαλή γιατί δεν εκπέμπουν θερμότητα. 

Μικρά λεπτά φωτάκια: Τα μίνι λαμπάκια είναι τα πιο δημοφιλή φώτα χριστουγεννιάτικων δέντρων. Είναι υπέροχα, γιατί δημιουργούν ένα εφέ λάμψης, ενώ βγαίνουν σε διάφορα χρώματα και είναι πολύ εύκολο να το χειριστούν.

Χριστουγεννιάτικα φωτάκια με μεγαλύτερους λαμπτήρες: Και αυτά τα φώτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς δεν δίνουν την αίσθηση ότι αναβοσβήνουν, αλλά έχουν έναν διακριτικό φωτισμό. Συστήνονται εάν θέλετε μέτρια ή χαμηλή φωτεινότητα.

Χριστουγεννιάτικα φώτα που κρέμονται σαν παγοκρύσταλλοι: Αυτά αποτελούνται από μια σειρά καλωδίου, από το οποίο κρέμονται και άλλα καλώδια με φωτάκια. Ενώ αυτά παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για εξωτερική διακόσμηση, είναι εύκολο να κρεμαστούν και στο δέντρο σας, δημιουργώντας μια ομοιόμορφη λάμψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *