Το ερευνητικό πρόγραμμα για το κόκκινο κοράλλι της Γενικής Επιτροπής Αλιείας της Μεσογείου (GFCM)

Το κόκκινο κοράλλι (Corallium rubrum) είναι ένα ενδημικό και εμβληματικό είδος για τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η παρουσία του αποτελεί σημαντικό συστατικό των βραχωδών ενδιαιτημάτων της Μεσογείου, καθώς παρέχει καταφύγιο, προστασία και τροφή σε μυριάδες είδη.

Το κόκκινο κοράλλι έχει επίσης υψηλή οικονομική αξία. Διακρίνεται από το βαθύ κόκκινο χρώμα του και συλλέγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή κοσμημάτων.

Το κόκκινο κοράλλι αναπτύσσεται σε αποικίες σε βάθη 10 έως 800 μέτρων, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες οι πληθυσμοί του στα ρηχά νερά μειώθηκαν κατακόρυφα, επηρεαζόμενοι από ένα συνδυασμό άμεσων και έμμεσων ανθρώπινων και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Για τον μετριασμό της κατάστασης, η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) έχει υιοθετήσει πολλαπλές συστάσεις για τη διασφάλιση της βιώσιμης συγκομιδής του είδους. Προκειμένου να καλυφθούν σημαντικά κενά γνώσεων σχετικά με την κατάσταση του είδους στην περιοχή, η GFCM ξεκίνησε επίσης το 2020 ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τα κόκκινα κοράλλια σε διάφορες μεσογειακές χώρες.

Πηγή: @UNFAO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *