fbpx

Το άγχος των γιορτών

Ο κύριος λόγος για την εκδήλωση άγχους στη γιορτινή περίοδο είναι η ύπαρξη μη ρεαλιστικών στόχων. Από την εποχή που ήμασταν παιδιά,

έχουμε πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα. Στην τηλεόραση βλέπουμε συνήθως τις τέλειες εικόνες οικογένειας, φίλων, πάρτι και δώρων. Αυτό που συνήθως ξεχνάμε είναι ότι αυτές οι εικόνες είναι σκηνοθετημένες. Δεν είναι κακό η δική μας γιορτή να μην είναι τόσο τέλεια.

Υπερβολικές δραστηριότητες

Το πρόβλημα είναι ότι στη διάρκεια των γιορτών απολαμβάνουμε πάρα πολλά πράγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι πάρα πολλές δραστηριότητες, ακόμα και αν είναι διασκεδαστικές, περισσότερο μας εξαντλούν παρά μας ικανοποιούν.

Σπατάλη και υπερβολή

Ο πειρασμός της χρηματικής σπατάλης, ενός ακριβού μενού και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει σε πολύ κόσμο άγχος για τις επιπτώσεις των ανωτέρω (χρέη, αύξηση βάρους, αναμνήσεις ντροπιαστικής συμπεριφοράς λόγω αλκοόλ) που διαρκούν αρκετά, μετά το πέρας των γιορτών. Ακόμα και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύσκολή οικονομικά συγκυρία θα πρέπει να διατεθεί ένα σεβαστό ποσό για δώρα, είναι ικανό να μας πλημμυρίσει με άγχος.

Σόι… το βασίλειο

Οι γιορτές σημαίνουν συνήθως οικογενειακές συγκεντρώσεις. Παρότι είναι όμορφη παράδοση, μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τα μέλη της οικογένειας να βρουν λίγο προσωπικό χρόνο. Ειδικά αν κάποια μέλη, π.χ. η μητέρα, πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα ως προετοιμασία, σε σχέση με άλλους.

Μοναξιά

Για όσους όμως δεν έχουν τέτοια οικογενειακά θέματα, η μοναξιά μπορεί να είναι το πρόβλημα. Όσοι στηρίζονται περισσότερο σε φίλους για περάσουν τις γιορτές, μπορεί να νιώθουν απομονωμένοι.

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Ένα συχνά παραγνωρισμένο πρόβλημα είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder), που προκύπτει από τη μετάβαση από το φθινόπωρο στο χειμώνα. Καθώς το φως του ήλιου περιορίζεται σημαντικά και ο καιρός μας αναγκάζει να περνάμε περισσότερες ώρες εντός σπιτιού, πολλοί επηρεάζονται συναισθηματικά σε σημαντικό βαθμό.

Αντιμετώπιση

Το καλό με τις γιορτές είναι ότι παραμένουν προβλέψιμες. Αντίθετα με όλη την υπόλοιπη ζωή μας, το γιορτινό stress έχει αρχή και τέλος, την ίδια την περίοδο των γιορτών. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα για να ανακουφίσουμε το βάρος αυτό:

Μην κρίνετε την αξία του δώρου από την τιμή του. Τα καλύτερα δώρα προκύπτουν από την επιθυμία μας να κάνουμε το άλλο χαρούμενο.

Δεν χρειάζεται να κάνετε ό,τι σας ζητηθεί. Μάθετε να λέτε «όχι» αν δεν προλαβαίνετε. Διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας, με τα παιδιά, τον/ τη σύζυγο και την υπόλοιπη οικογένεια, ώστε να μείνει ελεύθερος χρόνος και για εσάς.

Βοηθήστε εθελοντικά ένα άσυλο αστέγων ή ορφανών για μια μέρα. Θα σας δώσει μια τελείως διαφορετική προοπτική για τη ζωή σας.

Μην ξεχνάτε πως η οικογένειά σας είναι αληθινή, όχι τηλεοπτική. Θα υπάρχουν εντάσεις, διαφωνίες, παρεξηγήσεις, που δεν περνούν από το χέρι σας. Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να μάθετε να υπομένετε και να προσπερνάτε τις αστοχίες συγγενών και φίλων.

Μην ξεχνάτε ότι τα πράγματα κατά καιρούς μπορεί να μην πάνε καλά. Το φαγητό μπορεί να μην είναι τέλειο, το τρένο/ αεροπλάνο μπορεί να έχει καθυστέρηση, οι συγγενείς μπορεί να έχουν άλλες υποχρεώσεις, τα παιδιά να λερωθούν και να κάνουν πολύ φασαρία κ.ά. Ψυχραιμία! Επιστρατέψτε το χιούμορ σας και αντιμετωπίστε τις αναποδιές με στυλ.

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.dia-trofis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *