Tips για ευχάριστες βουτιές!

Η πρώτη επαφή με τη θάλασσα είναι για τα περισσότερα παιδιά, κυρίως όταν είναι ακόμα μωρά, κάτι που τους προκαλεί έκπληξη και περιέργεια, ενώ πολλές φορές τα αγχώνει και τους δημιουργεί εκνευρισμό. Πάρτε τα μέτρα σας και κάντε τα πρώτα τους μπάνια στη θάλασσα άκρως απολαυστικά!

Πριν από οποιαδήποτε εξόρμηση στην παραλία, συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρο, για να σας δώσει οδηγίες σχετικά με την πρώτη επαφή του μωρού σας με τη θάλασσα. Εκείνος επίσης γνωρίζει αν η υγεία του επιτρέπει πλατσουρίσματα και βουτιές στο νερό, και θα σας συμβουλεύσει π.χ. σχετικά με το πόση ώρα μπορεί να μείνει μέσα στο νερό για να μην κρυώσει, αν έχει κάποια ευαισθησία στα αυτάκια του και χρειάζεται να φορέσει ωτοασπίδες, κ.λπ.

Τις πρώτες φορές που θα πάτε στη θάλασσα με το μωράκι σας επιλέξτε ρηχά νερά με άμμο ή μικρό βοτσαλάκι, για να μην τραυματιστεί σε μεγάλες πέτρες και αποφύγετε τις παραλίες που έχουν βράχια ή γνωρίζετε ότι παρουσιάζονται τσούχτρες, μέδουσες, αχινοί, κ.λπ. Να θυμάστε ότι τα νερά πρέπει να είναι πάντα καθαρά, για να αποφύγετε περιπτώσεις μόλυνσης ή διάρροιας αν καταπιεί νερό. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγετε τις ημέρες που έχει πολύ αέρα και κύμα, για να είναι πιο εύκολο για εσάς να το φέρετε σε επαφή με το νερό ή για να κολυμπά πιο εύκολα, αν ήδη γνωρίζει κολύμπι.

Αν αποφασίσατε λοιπόν να φέρετε το μωρό σας σε επαφή με τη θάλασσα, μπορείτε να κάνετε μια μικρή προετοιμασία στο σπίτι εξοικειώνοντάς το όλο και περισσότερο με το νερό. Μπορείτε π.χ. να το κάνετε καθημερινά μπάνιο προσθέτοντας μικρά παιχνιδάκια στη μπανιέρα, ώστε να απολαμβάνει σαν παιχνίδι την επαφή του με το νερό ή να τοποθετήσετε μια μικρή φουσκωτή πισίνα στην αυλή ή τον κήπο σας, όπου θα μπορεί να πλατσουρίζει, πάντα με την επίβλεψή σας!

Μακροπρόθεσμα, με συχνές “επισκέψεις” στην παραλία, σκοπός θα είναι να αγαπήσει τη θάλασσα να μάθει να κολυμπάει και να διασκεδάζει με το νερό. Βασικό εξοπλισμός για τις πρώτες του βουτιές είναι μπρατσάκια ή κουλούρα και φυσικά όσο είναι ακόμα μωρό η δική σας αγκαλιά.

Έως ενός έτους

Μέχρι και το πρώτο έτος το μωράκι σας θα έχει πιο πολύ μια αναγνωριστική επαφή με τη θάλασσα, κάτι που θα υποστηρίζεται πολύ από τη δική σας πρόθεση να το φέρετε κοντά στο νερό. Πολλοί παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να μη βάλουν το παιδί στη θάλασσα πριν κλείσει τους 6 μήνες. Αν παρ΄ όλα αυτά ο δικός σας παιδίατρος το επιτρέπει, τότε δώστε στο μωράκι σας την ευκαιρία να χαρεί τη δροσιά της θάλασσας. Αν φοβάστε μην κρυώσει στο νερό, επιλέγετε να πηγαίνετε για μπάνιο τις απογευματινές ώρες, που η θάλασσα είναι πιο ζεστή.

Η αγκαλιά σας στο πρώτο αυτό στάδιο θα αποδειχτεί εξαιρετικά σημαντική, αφού θα του δώσει την ασφάλεια που χρειάζεται να νιώσει. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας και μην το αφήσετε καθόλου. Στην αρχή βρέξτε τα ποδαράκια και τα χεράκια του και στη συνέχεια, αν δείτε ότι του αρέσει πολύ, βρέξτε ελαφρά όλο το σωματάκι του.

Έως δύο ετών

Μετά το πρώτο έτος μπορεί πιο εύκολα να μπει στη θάλασσα, πάντα με τη δική σας παρουσία δίπλα του. Αν φοβάται να αφήσει την αγκαλιά σας ή το χέρι σας, μην το πιέσετε. Πρέπει το ίδιο να νιώσει έτοιμο και εξοικειωμένο για να μπει στο νερό. Έχετε πάντα μαζί σας κουβαδάκια και άλλα αγαπημένα παιχνιδάκια, που θα το κρατάνε απασχολημένο κοντά στην ακροθαλασσιά. Έτσι,  ακόμα και αν δε θέλει να βρεθεί μέσα στο νερό, η επαφή με αυτό (παίζοντας εκεί που σκάει το κυματάκι) θα το εξοικειώσει και σιγά – σιγά θα εκφράσει την επιθυμία να βρεθεί μέσα μαζί σας. Αν το παιδάκι σας είναι από εκείνα τα μικρά που τρέχει κατευθείαν προς το νερό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το κρατάτε ασφαλές κοντά σας και φυσικά να δείχνετε ενθουσιασμό και να επιβραβεύετε κάθε φορά τις προσπάθειές του, όταν πλατσουρίζει με τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Στην αρχή χρησιμοποιείτε κουλούρα ή μπρατσάκια, που θα το βοηθήσουν αρκετά να επιπλέει στο νερό. Αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε κουλούρα, τότε επιλέξτε να έχει κάθισμα για μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα του παιδιού, ενώ τα πολύχρωμα σχέδια θα το δελεάσουν να θέλει να τη φορέσει και να μπει στο νερό μαζί σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μικρά επιπλέοντα αντικείμενα, όπως μια μικρή μπαλίτσα θαλάσσης, πλαστικά ψαράκια και παπάκια, για να “κολυμπούν” και αυτά δίπλα του.

Από 3 ετών και μετά

Ακόμη και αν έχει μάθει να περπατάει και με ενθουσιασμό να τρέχει μακριά σας, στο κολύμπι χρειάζεται προσοχή! Έστω, λοιπόν, και αν έχει κλείσει τα 2 και πλησιάζει τα 3 πρέπει να είστε πάντα δίπλα του μέσα στο νερό, ώστε να νιώθει και φυσικά να είναι ασφαλές. Ακόμα δεν είναι έτοιμο να βουτήξει το κεφαλάκι του μέσα στο νερό και αυτό είναι ικανοποιητικό. Μην το αφήνετε να τρέχει μακριά σας, αλλά να του κρατάτε το χέρι κάθε φορά που μπαίνετε ή βγαίνετε από τη θάλασσα. Αν αντιληφθείτε ότι κρυώνει, τρέμει ή έχουν μελανιάσει τα χειλάκια του, βγάλτε το αμέσως από τη θάλασσα, τυλίξτε το με την πετσέτα, σκουπίστε το καλά για να στεγνώσει και αφήστε το να ζεσταθεί.
Τα παιδιά πρέπει πάντα να επιβλέπονται όταν βρίσκονται στο νερό, είτε ξέρουν να κολυμπούν είτε όχι. Ακόμα και αν χρησιμοποιούν μπρατσάκια ή σωσιβιάκι, θα πρέπει πάντα να βρίσκεστε κοντά τους ή τουλάχιστον να έχετε οπτική επαφή.

Όσο πλησιάζει τα 4, τόσο περισσότερο θα απολαμβάνει το παιχνίδι και τα πλατσουρίσματα μέσα στη θάλασσα, ακόμα και αν ένα πολύ μικρό κυματάκι που σκάει στην ακροθαλασσιά μπορεί να το τρομάζει και να τρέχει κοντά σας. Μια μικρή ελαφριά μπαλίτσα ή ακόμα και μια μικρή σανίδα θαλάσσσης θα το κάνει να διασκεδάσει και να αγαπήσει το μπάνιο στη θάλασσα. Και σε αυτήν την ηλικία να είστε κοντά του, να φροντίζετε να παραμένει στα ρηχά και αν ακόμα νιώθει περισσότερο ασφαλές με μπρατσάκια ή κουλούρα να μην του τα βγάζετε.

Μαρία Βόλλη
Editor in Chief 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *