Πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε!

Από τη Μαρία Βόλλη Το να μεγαλώνουμε είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία. Το να γερνάμε όμως είναι μια προσωπική επιλογή.

Πρέπει να μεγαλώνουμε όμορφα, ευτυχισμένα και επιτυχημένα. Να μεγαλώνουμε ανακαλύπτοντας πάντα τις ευκαιρίες μέσα από τις αλλαγές. Άλλωστε, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις αλλαγές στο σώμα, στις δυνάμεις και στα ενδιαφέροντά μας. Πρέπει όμως να τις δεχτούμε και να επαναπροσδιοριστούμε χωρίς να είμαστε αρνητικοί. Σημασία έχει να χαιρόμαστε την κάθε ηλικία και να παίρνουμε το καλύτερο από αυτό που μας δίνει ο χρόνος…

Ο χρόνος μας γεμίζει εμπειρίες και αυτές μας χαρίζουν σοφία και μας βοηθούν να δούμε τη ζωή με πιο ώριμο μάτι. Μας βοηθούν να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε τις λεγόμενες “δεξιότητες της ζωής” (σωματική και ψυχολογική υγεία, ανεξαρτησία, κοινωνικές σχέσεις, καλό περιβάλλον και πνευματικές πεποιθήσεις). Με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε συναισθηματικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά ωριμότεροι για να αντεπεξέλθουμε καλύτερα σε καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ο ρόλος των δεξιοτήτων ζωής είναι για να έχουμε στόχους, ώστε να μεγαλώνουμε καλά. Να μεγαλώνουμε προσαρμοσμένοι στις ανάγκες μας, να μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε τους κόπους μας και να προσπαθούμε να απολαμβάνουμε την καθημερινότητα.

Στόχος μας δεν είναι να παραμείνουμε για πάντα νέοι και χωρίς ρυτίδες. Αφενός γιατί αυτό είναι ανέφικτο και αφετέρου γιατί είναι δώρο το να μεγαλώνουμε: Σημαίνει ότι ζούμε την κάθε μέρα και εξελισσόμαστε. Το αν θα γεράσουμε όμως είναι άλλη ιστορία. Γιατί όπως και να το κάνουμε, η έννοια των γηρατειών έχει συνδεθεί με κάποιες αρνητικές εικόνες. Σήμερα όμως, υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε και αυτό περνάει από το χέρι μας.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικός και μας επηρεάζει σωματικά και συναισθηματικά. Συχνά θα αμφιβάλουμε για εμάς καθώς μεγαλώνουμε, θα μας προβληματίζουν τα κεράκια που αυξάνονται στην τούρτα και μας υπενθυμίζουν ότι γεράσαμε. Ίσως, κάθε φορά που παίρνουμε τα χάπια μας, να αναπολούμε στιγμές που ήμασταν πιο νέοι. Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σκέψη «μεγαλώνω», δεν σημαίνει γερνάω. Αντιθέτως, μπορεί να σημαίνει ευκαιρία για νέες προκλήσεις, για εκμάθηση, για αλλαγή, για περισσότερο θετική σκέψη. Εσείς αποφασίζετε!

Όταν νιώθουμε απειλή από την επικείμενη φθορά των γηρατειών, φοβόμαστε. Ο φόβος ας λειτουργήσει ως το καμπανάκι για να δράσουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την επικείμενη απειλή! Τι μπορείτε να κάνετε:

  1. Η σκέψη «γερνάω» επιδρά αρνητικά στον ψυχισμό και στη λειτουργία μας και ενδέχεται να καλλιεργήσει αρνητικά συναισθήματα (στεναχώρια, κατάθλιψη) και την αίσθηση ότι είμαστε βάρος για τα παιδιά μας. Να είστε, λοιπόν, κοινωνικοί. Συνεχίστε να κάνετε τις δραστηριότητές σας και εάν έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο προσθέστε και άλλες! Καλλιεργείστε την επικοινωνία με φίλους και συγγενείς και αποφεύγετε να κλείνεστε στον εαυτό σας.
  2. Πιστέψτε στον εαυτό σας! Η πίστη, η εσωτερική δύναμη, η εμβάθυνση στις προσωπικές σχέσεις μάς βοηθούν να μεγαλώνουμε όμορφα.
  3. Μείνετε κινητικά ενεργοί. Γυμναστείτε με όποιο τρόπο σας αρέσει (περπάτημα, yoga, γυμναστήριο, κάποιο σπορ) και διατηρείστε τακτικό πρόγραμμα κίνησης. Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που υπήρξαν στη ζωή τους δραστήριοι, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μεγαλώσουν καλά και έχουν υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας.
  4. Παραμείνετε γνωστικά ενεργοί. Γυμνάστε το μυαλό με ασκήσεις όπως σταυρόλεξα ή sudoku, παίξτε επιτραπέζια, δημιουργήστε παζλ. Η πάροδος του χρόνου εξασφαλίζει εντυπωσιακή συγκέντρωση πνευματικών δυνάμεων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε νέα επίπεδα δημιουργικότητας, αντίληψης και πνευματικής ανάτασης.
  5. Ζήστε στο σήμερα και μην εστιάζετε στα παλιά. Ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, μαθαίνετε τις εξελίξεις, εξερευνήστε τις νέες τεχνολογίες.
  6. Μην διαμαρτύρεστε για την ηλικία και τα δεδομένα της. Αποδεχτείτε ότι δεν «πειράζει» αν κουράζεστε λίγο πιο εύκολα ή εάν πονάει η μέση σας πιο συχνά. Αυτά δεν μπορούν να σας εμποδίσουν από το να έχετε μία γεμάτη καθημερινότητα.
  7. Εκτιμήστε την ηλικία σας. Με το πέρας των χρόνων έρχονται και πολλά θετικά, που συχνά αγνοούμε, εξιδανικεύοντας το παρελθόν. Έχουμε εμπειρία και λιγότερη αγωνία και αβεβαιότητα από έναν νέο, έχουμε όμως και πολλά ακόμα να βιώσουμε που μας κάνουν να προσδοκούμε και να ανυπομονούμε.
  8. Μην υιοθετείτε την στερεοτυπική συμπεριφορά, που αναμένει η εκάστοτε κοινωνία. Συνεχίστε να περιποιείστε τον εαυτό σας και να φοράτε τα χρώματα και τα ρούχα που σας αρέσουν. Φροντίστε τον οργανισμό σας. Τρώτε σωστά και ισορροπημένα και προσπαθήστε να κοιμάστε καλά.
  9. Εκφράστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Στη ζωή κανένας δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Εσείς γιατί να αποτελείτε εξαίρεση; Να θυμάστε ότι κάθε ηλικία έχει τις δυσκολίες μα και τις χαρές της. Βρίσκουμε την ουσιαστική χαρά σε κάθε στιγμή και νιώθουμε ευγνωμοσύνη για το ότι μεγαλώνουμε και ζούμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *