fbpx

Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν οι μέλισσες;

Ο Einstein είχε πει ότι αν εξαφανιστούν οι μέλισσες, ο άνθρωπος θα ζήσει 4 μόλις χρόνια.

Δυστυχώς στις μέρες μας παρατηρείται τεράστια μείωση του πληθυσμού τους σε όλο τον πλανήτη, ενώ το 35% της διατροφής μας κινδυνεύει. Σήμερα, σύμφωνα με επιστήμονες και ειδικούς άγριας ζωής, οι μέλισσες είναι από τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο αφανισμού. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια μελισσοκομία είναι οι δηλητηριάσεις των μελισσών από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φυτοφάρμακα).

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν σημαντική πτώση του αριθμού των μελισσών παγκοσμίως, σχεδόν το 90% του πληθυσμού τους έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολύπλοκοι παράγοντες που αλληλεπιδρούν και εμπλέκονται στη σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών, όπως εντατικοποίηση της γεωργίας, μαζική αποψίλωση δασών, έλλειψη ασφαλών περιοχών για να καταφεύγουν οι μέλισσες, έλλειψη λουλουδιών, χρήση εντομοκτόνων, αλλαγές στο έδαφος, καθώς και η κλιματική αλλαγή.Το Swiss Federal Institute of Technology θεωρεί ότι τα κύματα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των κλήσεων, μπορούν να αποπροσανατολίσουν τις μέλισσες, οδηγώντας τις σε απώλεια προσανατολισμού και ουσιαστικά βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Γιατί οι μέλισσες είναι το πιο σημαντικό έμβιο ον;

Στο Earthwatch Institute στο τελευταίο συνέδριο του Royal Geographical Society of London, οι μέλισσες ανακηρύχτηκαν το πιο σημαντικό έμβιο ον στον πλανήτη. Με αυτές σχετίζονται τα 70 στα 100 τρόφιμα που καταναλώνουμε, μεταξύ των οποίων, φρούτα, λαχανικά, σπόροι και ξηροί καρποί.Το 70% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής εξαρτάται αποκλειστικά από τις μέλισσες. 250,000 είδη ανθοφόρων φυτών εξαρτώνται από αυτές για την αναπαραγωγή τους. Επιπλέον, πολλά από τα φάρμακά μας, τόσο συμβατικά όσο και εναλλακτικά, προέρχονται από ανθοφόρα φυτά. Έρευνα του Apiculture Entrepreneurship Center of the Universidad Mayor (CeapiMayor) και του Apiculture Corporation of Chile (Cach) κατέληξε ότι οι μέλισσες είναι τα μόνα έμβια όντα που δεν φέρουν κανενός είδους παθογόνα (όπως ιούς, βακτήρια ή μύκητες).

Δουλειά της μέλισσας είναι η επικονίαση, αλλιώς τα φυτά δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν, οπότε η χλωρίδα θα είχε εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη εργατικότητα των μελισσών.

Η προσφορά λοιπόν της μέλισσας είναι ανεκτίμητη. Εκτός από τα καλλιεργούμενα είδη, επικονιάζει χιλιάδες άγρια φυτικά είδη, που αποτελούν μέρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Αλλά δεν είναι μόνο η ανθρώπινη φυλή που θα υποφέρει. Ας σκεφτούμε τα πουλιά και τα μικρά θηλαστικά που τρέφονται με τα μούρα και τους σπόρους, όταν θα σταματήσουν να αναπαράγονται, χωρίς τις μέλισσες. Το έντομο είναι χρήσιμο και για τα οφέλη που δίνει στην υγεία και το δέρμα του ανθρώπου με τη χρήση του μελιού που παράγει. Το μέλι θεωρείται το ελιξίριο της ομορφιάς, ενώ έχει αντιφλεγμονώδεις, αναπλαστικές και επουλωτικές ιδιότητες γι’ αυτό χρησιμοποιείται και ως βάση στα καλλυντικά.

Με τη διαρκή έρευνα αποκτούμε μεγαλύτερη εκτίμηση για τα οικοσυστήματά μας, τη βιοποικιλότητα, τον θεμελιώδη ρόλο που παίζουν οι επικονιαστές στην παραγωγή τροφίμων και, το σημαντικότερο, τη μεγαλύτερη γνώση των ενεργειών που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρηθούν υγιείς οι μέλισσες.

www.meteology.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *