Κατοικούν στα ρηχά νερά, σε βραχώδη σημεία και οι συγκρούσεις μαζί τους αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στις διακοπές. Το πρώτο βήμα είναι να μην πανικοβληθείς.
Είναι ωραίο όταν τους βλέπεις με τη μάσκα σου στον βυθό, αλλά δυσάρεστο όταν πατάς κατά λάθος πάνω τους. Οι αχινοί κατοικούν συνήθως στα ρηχά νερά σε βραχώδη σημεία, γιαυτό και οι συγκρούσεις μαζί τους αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Λίγο τα θολά νερά, ένα παραπάνω κύμα ή μία παραλία που δε γνωρίζεις κι ένα λάθος βήμα μπορεί να πατήσεις πάνω σε έναν. Θα το καταλάβεις αμέσως από τον πόνο που θα αισθανθείς, κι αν έχεις πατήσει γερά πάνω του, από τα αγκάθια που θα μπουν στο δέρμα σου.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αχινών και δεν είναι όλοι δηλητηριώδεις, με αποτέλεσμα να μην προκαλούν τον ίδιο πόνο σε περίπτωση που τα αγκάθια εισχωρήσουν στη σάρκα.
Οι τύποι των δηλητηριωδών οργάνων είναι δύο: τα μεγάλα αγκάθια (που είναι κι αυτά που προκαλούν τις πληγές) και κάποια μικρότερα μέσα σε αυτά, τα οποία απελευθερώνουν δηλητήριο όταν τα μεγάλα αγκάθια μπουν στο δέρμα.
Αν πατήσεις αχινό φέτος το καλοκαίρι, προσπάθησε να μην πανικοβληθείς και ακολούθησε τα βήματα παρακάτω για να αφαιρέσεις τα αγκάθια και να νιώσεις ανακούφιση.
Τι να κάνεις αν πατήσεις αχινό
- Αν τα αγκάθια έχουν εισχωρήσει στην πατούσα, που είναι και το πιο σύνηθες φαινόμενο, προσπάθησε να μην πατήσεις με δύναμη το πόδι σου. Ένα κλασικό γιατροσόφι είναι να κάνεις μια επάλειψη με λάδι ώστε να μαλακώσει η περιοχή και να βγουν πιο εύκολα τα αγκάθια.
- Βάλε την πληγείσα περιοχή σε λεκάνη με πολύ ζεστό νερό για 30 λεπτά ώστε να μαλακώσει το δέρμα.
- Χρησιμοποίησε ένα τσιμπιδάκι -το οποίο έχεις περάσει με οινόπνευμα- και όχι βελόνα (αφού μπορεί να κάνεις περισσότερη ζημιά) για να αφαιρέσεις τα αγκάθια.
- Κάποιοι προτείνουν να βάλεις κρέμα ξυρίσματος και να ξύσεις απαλά την περιοχή με ένα ξυράφι για να βγάλεις τα μικρά αγκάθια. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να μην κοπείς.
- Τρίψε με προσεκτικές κινήσεις το τραύμα με σαπούνι και νερό και ξέπλυνέ το πολύ καλά με νερό.
- Μην τοποθετείς επιδέσμους, τσιρότα ή άλλα επιθέματα. Προσπάθησε να μη φορέσεις παπούτσι ή σαγιονάρα αν πρόκειται για το πόδι και άφησέ το να ξεκουραστεί.
Πότε πρέπει να μιλήσεις με γιατρό
Σε περίπτωση που το τραύμα εμφανίσει σημάδια λοίμωξης, κοκκινίσει ή πρηστεί αρκετά, μπορείς να εφαρμόσεις τοπικά μία αντιβιοτική αλοιφή. Το καλύτερο είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, καθώς μπορεί να χρειαστεί αγωγή με αντιβιοτικά. Αν πονάς πολύ, μπορείς να πάρεις παυσίπονο πάντα σε συνεννόηση με τον ειδικό.
Πηγή: www.oneman.gr