fbpx

Τι μας απομακρύνει από την ευτυχία;

Το να αποφεύγεις τα αρνητικά συναισθήματα ίσως είναι ακριβώς αυτό που σε κρατάει μακριά από την ευτυχία. 

Η ικανότητα να καταπνίγεις οτιδήποτε αρνητικό νιώσεις σε καθιστά ευάλωτη στο να πνίξεις, άθελά σου, την ευγνωμοσύνη και την ευτυχίαΜήπως οι εσωτερικές σου άμυνες και οι καθημερινές σου συνήθειες στέκονται εμπόδιο στην πραγματική ευτυχίαΝα 9 πράγματα που θα μπορούσαν και να το κάνουν.

1 Δίνεις πολύ βάρος στην έννοια της ολοκλήρωσης

Το κυνήγι της ευτυχίας μπορεί τελικά να σε κάνει πιο δυστυχισμένο απ’ότι θα ήσουν αν απλά δεν ανησυχούσες και τόσο. Είναι λογικό αν σκεφτείς πως η πίεση που ασκείς στη ψυχολογία σου για να νιώσει ευτυχία είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με οποιαδήποτε άλλη μορφή πίεσης σε καταβάλλει κατά καιρούς.

2 Κρατάς τα πάντα μέσα σου

Αυτό είναι από τα κλασικά. Η ψυχολογία σου πέφτει και εσύ προσπαθώντας να ανταπεξέλθεις και να σκεφτείς αισιόδοξα, δεν αντιδράς και δεν μιλάς για το οτιδήποτε σου συνέβη και το πώς νιώθεις. Το κλάμα όμως είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού για να αποφορτίζει την ενέργεια που προκαλείται από απρόσμενους εξωτερικούς παράγοντες και με το να το εμποδίζεις βάζεις την ψυχική αλλά και σωματική σου υγεία σε κίνδυνο.

3 Μοιράζεσαι τα πάντα

Μπορεί να λένε πως η ευτυχία διπλασιάζεται όταν μοιράζεται, και η δυστυχία διαιρείται, όμως το να μοιράζεσαι πολύ συχνά τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου -θετικές ή αρνητικές- είναι επικίνδυνο για την ευτυχία σου. Κάποια πράγματα είναι καλό να τα μοιράζεσαι μόνο με το σύντροφό σου και όταν τα μοιράζεσαι με τους πάντες -λέγε με social media- τότε η ιδιαίτερη αυτή σχέση χάνει το νόημά της.

4 Είσαι συνέχεια δικτυωμένη σε social media

Μια πλευρά της ευτυχίας είναι σίγουρα η επικοινωνία με τους άλλους, αυτό όμως δεν σημαίνει ώρες ολόκληρες σπαταλημένες στο internet. Έρευνες έχουν συνδέσει το ποσοστό δυστυχίας ενός ανθρώπου με το χρόνο που σπαταλάει δικτυωμένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτοί που περνούσαν περισσότερο χρόνο online δήλωσαν ακόμα πως ένιωθαν λιγότερη ικανοποίηση. Η ευτυχία απομακρύνεται όσο εσύ προσπαθείς να βγάλεις φωτογραφία την τέλεια στιγμή σου, αφού ξεχνάς συχνά να τη ζήσεις. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στην αίσθηση ικανοποίησης αλλά και την παραγωγικότητά σου.

5 Επιμένεις να τα έχεις όλα

Ως σύγχρονη γυναίκα έχεις αναλάβει πολλαπλούς ρόλους. Μπορεί να ισορροπείς κάθε μέρα ανάμεσα σε δουλειά, σπίτι, υποχρεώσεις, παιδιά, κοινωνική ζωή και πιστεύεις πως αν τα καταφέρεις όλα θα είσαι ευτυχισμένη. Οι έρευνες όμως αποδεικνύουν πως οι “σούπερ μαμάδες” της εποχής μας διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο κατάθλιψης. Η απάντηση είναι να βλέπεις τη ζωή σου ρεαλιστικά και να επικεντρωθείς στο να έχεις αυτά που μετράνε για σένα και όχι “όλα”.

6 Δεν σκέφτεσαι το παρελθόν σου

Δεν μπορείς να προχωράς στο μέλλον κοιτώντας στο παρελθόν, αυτό είναι επιβεβαιωμένο. Όμως το συναίσθημα της νοσταλγίας για ο,τι καλό έχεις ζήσει κάνει στην πραγματικότητα πολύ καλό στον οργανισμό σου. Έτσι το να θυμάσαι τα αγαπημένα σου Χριστούγεννα ή τις τελευταίες σου διακοπές αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σου και σε κάνει να αισθάνεσαι πιο όμορφα και άνετα.

7 Δεν κινείσαι

Άλλο ένα κλασικό…Η κίνηση εκκρίνει ενδορφίνες στον οργανισμό σου κάνοντάς σε να νιώθεις ευχαρίστηση. Ένας μικρός περίπατος κάθε μέρα είναι αρκετός για να αυξήσει τα επίπεδα των ενδορφινών και να σε φέρει λίγο πιο κοντά στην ευτυχία.

8 Αντιστέκεσαι στην αλλαγή

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι αλλαγές, ειδικά αν νιώθεις σχετικά ικανοποιημένη από τη ζωή σου. Είναι λογικό να αντιστέκεσαι στην αλλαγή, γιατί αλλαγή αυτόματα σημαίνει απώλεια μίας σταθεράς, αλλά αυτή η επιλογή μπορεί να σε κάνει μόνιμα δυστυχισμένη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, σύμφωνα με έρευνες, υπόκειται έντονη πίεση όταν προσπαθεί να αντισταθεί στην εξέλιξη των πραγμάτων. Άλλωστε κάθε φορά που κάτι αλλάζει, δεν χάνεις μονάχα κάτι, κερδίζεις αυτόματα και κάτι καινούργιο.

9 Δεν συγκεντρώνεις το μυαλό σου

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει πλήθος ερευνών σχετικά με το διαλογισμό και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ακόμα και 10 λεπτά αυτοσυγκέντρωσης ημερησίως έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Ο διαλογισμός έχει τη δυνατότητα να επαναπρογραμματίσει τον εγκέφαλό σου και ως αποτέλεσμα θα μπορείς να συγκρατείς περισσότερες πληροφορίες και να αντιλαμβάνεσαι τον ψυχισμό των άλλων πιο εύκολα. Παράλληλα επιτρέπει στο σώμα σου να χαλαρώσει, σου διδάσκει την ευγνωμοσύνη και χαμηλώνει τα επίπεδα στρες κάνοντάς σε… ευτυχισμένη.

Κέλλυ Δεσύπρη
www.madamefigaro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *