Μια ερώτηση η οποία προβληματίζει τους ανθρώπους συχνά είναι κατά πόσο ένα ραγισμένο γυαλί, ή αλλιώς μια ραγισμένη καρδιά,
μπορεί να επανασυνδεθεί με εκείνη/ον που την οδήγησε στο να ραγίσει. Στις περιπτώσεις που κάποιος από τους δύο συντρόφους ασκεί στον άλλο οποιοδήποτε είδος βίας (σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής, λεκτικής κ.ά.), η επανασύνδεση καθίσταται απαγορευτική.
Για τις άλλες περιπτώσεις, καλό θα ήταν μέσα από έναν εσωτερικό διάλογο να αναρωτηθούμε αν αξίζει τον κόπο να «ξανακολλήσει το γυαλί» ή αν θα ήταν καλύτερο να προχωρήσουμε, για να μην «κοπούμε».
Ελέγχουμε τα οφέλη και τα κόστη
Χρειάζεται, λοιπόν, πριν προβούμε στην επανασύνδεση να αξιολογήσουμε για εμάς κατά πόσο τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τα κόστη μέσα σε αυτήν τη σχέση. Δηλαδή στην καθημερινότητά μας το αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων να είναι θετικό έναντι του αρνητικού σε μια αναλογία 5 προς 1.
Οι αξίες μας επιτρέπουν ή μη την επανασύνδεση
Οι αξίες μας αποτελούν την προσωπική μας πυξίδα και βάσει αυτών πορευόμαστε στη ζωή. Καθορίζουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και σχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους. Μεγάλη σημασία έχει, λοιπόν, κατά πόσο οι αξίες μας, οι προσωπικοί μας ηθικοί κανόνες, μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε να σχετιζόμαστε με τον σύντροφό μας, δεδομένου του τι έχει συμβεί.
Οι πεποιθήσεις εμποδίζουν ή διευκολύνουν την επανένωση
Το τι πιστεύουμε για την έννοια της σχέσης ή της επανασύνδεσης γενικότερα μπορεί να σταθεί εμπόδιο ή να διευκολύνει την επανένωση με τη/τον σύντροφό μας. Αν, για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι «σε μια σχέση, δίνοντας δεύτερη ευκαιρία δεν θα μας βγει σε καλό» τότε είναι σίγουρο ότι αυτή μας η πεποίθηση θα μας οδηγήσει στο να μην ξανακολλήσουμε το «γυαλί», ανεξαρτήτως του αν αξίζει ή όχι η προσπάθεια.
Πώς ξανακολλάει το γυαλί
Πολύ σημαντικό είναι να θέλουν και οι δύο σύντροφοι να προσπαθήσουν ξανά, αλλά με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που τους έφερε στη δεδομένη κατάσταση. Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι: «Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα».
Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τις βαθύτερες αιτίες που κρύβονται πίσω από τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Κάποιες αιτίες από αυτές είναι η έλλειψη δέσμευσης, η μη αναγνώριση από την/ον σύντροφό μας της προσφοράς μας στη σχέση, η έλλειψη κοινών αρχών, αξιών και πεποιθήσεων, η κακή επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους και η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής εγγύτητας.
Ωφελεί να κατανοήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της κατάστασης που βιώνουμε. Να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε και πώς έχουμε εξελιχθεί μέσα από αυτή τη σχέση. Να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας. Να αντικαταστήσουμε τις δυσλειτουργικές μας πεποιθήσεις με υγιείς, καθώς και τις κακές μας συνήθειες με ωφέλιμες.
Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να αποκτήσουμε επιδεξιότητες στην επικοινωνία και στην επίλυση των συγκρούσεων.
Είναι απαραίτητο να πάρουμε από κοινού τις ευθύνες που μας αναλογούν και να δεσμευτούμε ότι θα εργαστούμε έχοντας καλόβουλη στάση, για το καλό της σχέσης μας.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που φτιάχνουν πραγματικά αριστουργήματα από σπασμένα γυαλιά. Να σας θυμίσω την τεχνική Kintsugi, που με τη χρήση κόλλας και χρυσού δημιουργούν πραγματική τέχνη.
Ποια είναι η κόλλα και ο χρυσός για τη δική σας σχέση, ώστε να προχωρήσετε στην επανένωση;
Jenny Zorgiou
Life & Relationship Coach
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
https://www.facebook.com/LifeCoach.Jenny.Zorgiou