Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τον Τουρισμό της Περιφέρειας Αττικής τονίζει ότι «η Αττική σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις ξανά με κάθε επίσκεψη, προσφέροντας όλο και κάτι νέο, κάνοντας την κάθε εμπειρία πραγματικά ξεχωριστή».

Η Αττική καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συγκεντρώνει όσα μπορεί να προσφέρει ολόκληρη η Ελλάδα: Φυσική ομορφιά, πολιτισμό, αξιοθέατα, ζεστή φιλοξενία, διασκέδαση και πλήθος θεματικών τουριστικών εμπειριών που την καθιστούν έναν σύγχρονο, κοσμοπολίτικο 12μηνο τουριστικό προορισμό.

Είστε Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την ανάκαμψη του τουρισμού στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού;  

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σχεδίασε και υλοποιεί μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης και προβολής με στόχο να γίνει η τουριστική επανεκκίνηση της Αττικής στη μετα-covid εποχή, αλλά παράλληλα και προκειμένου η Αττική να γίνει ένας δημοφιλής και ανταγωνιστικός προορισμός που θα προσελκύει επισκέπτες 12 μήνες τον χρόνο. Έχει ιδιαίτερη σημασία να δημιουργηθεί ένα ισχυρό “brand”, επαναπροσδιορίζοντας την τουριστική ταυτότητα της Αττικής.

Βασικός στόχος είναι να αναδειχθεί η Αττική ως μια αιώνια μητρόπολη του κόσμου, με μεγάλη ιστορική κληρονομιά, που όμως ως προορισμός μπορεί να καλύψει με ασφάλεια πολλές, αλλά και ποιοτικές επιλογές, ακόμα και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη μας, σε ιδιαίτερα μάλιστα ανταγωνιστικό κόστος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στα νησιά μας, τόσο μέσα από την υλοποίηση έργων για την βελτίωση των υποδομών, όσο και με δράσεις τουριστικής προβολής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η φετινή τουριστική χρονιά θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών εντός και εκτός Ελλάδας. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, το 2ο εξάμηνο μπορεί να είναι καλύτερο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί;

Κατά το 2ο εξάμηνο που διανύουμε και εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, το μεγάλο στοίχημα για εμάς και υπό τις κατευθύνσεις του Περιεφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη είναι η ασφάλεια. Η Αττική μας πρέπει να αναδειχθεί ως ένας ασφαλής προορισμός, οπότε εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στο να την θωρακίσουμε υγειονομικά. Και όπως αποδεικνύεται τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι άριστα.

Οι εμβολιασμοί, μεταξύ άλλων μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19, προχωρούν, και σταδιακά σημαντικές αγορές, όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας ανοίγουν προς τη χώρα μας και την Αττική που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου της επικράτειας, όπως ο διεθνής αερολιμένας Ε. Βενιζέλος. Όμως παράλληλα, είναι γεγονός ότι διανύουμε μια «απρόβλεπτη τουριστική σεζόν». Είναι ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο που έχει τονίσει άλλωστε και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλ. Βασιλικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων που άνοιξαν ανήλθε στο 34,5%. Δουλεύουμε όμως εντατικά και στοχευμένα, συνεργαζόμενοι στενά και με τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και με τους συλλογικούς φορείς στον τομέα του τουρισμού.

Ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής της ανάπτυξης της χώρας. Ποιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα;

Πράγματι ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής της ανάπτυξης στη  χώρα μας και στη μητροπολιτική μας Περιφέρεια στην Αττική. Το επόμενο διάστημα η βασική πρόκληση είναι να ανταποκριθούμε με γρήγορα αντανακλαστικά ώστε με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου αλλά και με ενίσχυση των συνεργειών με τους συλλογικούς φορείς του τουρισμού και με ιδιώτες επενδυτές, να υλοποιήσουμε τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού μας που μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

-Υλοποίηση έργων που ενισχύουν τον «πράσινο χαρακτήρα» της Αττικής στο πλαίσιο εφαρμογής ενός βιώσιμου και φιλικού προς το περιβάλλον μοντέλου ανάπτυξης.

– Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής, μέσω μιας ολοκληρωμένης και συναμικής επικοινωνιακής τουριστικής καμπάνιας, παράλληλα με μεγάλα εμβληματικά έργα και παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών, την αναδιαμόρφωση των παραλιακών μετώπων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε χώρους υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, κ.ά.

-Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλοποιώντας σημαντικά έργα που προσδίδουν υπεραξία στο μοναδικό πολιτιστικό κεφάλαιο της Αττικής, βελτιώνουν το τουριστικό προϊόν και τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.

Υπάρχει στόχευση σε νέες αγορές σε συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις;

Παράλληλα με τις παραδοσιακές αγορές μας, νέες δυναμικές αγορές είναι το Ισραήλ, η Κορέα, η Πολωνία και τα ΗΑΕ.

Ποιες είναι οι δράσεις της περιφέρειας στο μέτωπο του ιατρικού τουρισμού; Πώς θα εξελιχθεί η Αττική σε ιδανικό προορισμό υγείας και μακροζωίας;  

Τα δύο τελευταία χρόνια η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υπό τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη εστίασε στην ανάγκη να ενισχυθεί ο Τουρισμός Υγείας στην Αττική, αναπτύσσοντας σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα ο τουρισμός υγείας, καθώς δημιουργεί και επενδυτικές ευκαιρίες και στοχεύει στην άμβλυνση της εποχικότητας.

Η Αττική άλλωστε έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, καθώς διαθέτει σύγχρονες και πιστοποιημένες υποδομές υγείας, υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος, ιατρικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, αλλά και άριστες ξενοδοχειακές υποδομές.

Μιλήστε μας για τα επόμενα σχέδιά σας.

Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο INCIRCLE PROJECT του Interreg MED, με σκοπό την υποστήριξη των νησιών που ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής, ήτοι του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων να προωθήσουν στρατηγικές κυκλικής οικονομίας στον τουρισμό στη μετα-covid εποχή. Αυτό το προσπαθούμε με πραγματικά αλματώδεις ρυθμούς.

Ποιο είναι το motto σας;

“Ηθικόν ακμαιότατον” και “Ψυχραιμία”… Πρέπει να έχουμε ψυχική δύναμη, ευψυχία και καλή διάθεση κυρίως σε στιγμές δοκιμασίας ή στέρησης.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Να είμαστε υγιείς, να χαμογελάμε, να αγαπάμε, να συγχωρούμε, να μην αδικούμε και να μοιραζόμαστε.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Την καλοσύνη, τη μεγαλοψυχία, τη θετική ενέργεια και την αισιοδοξία.

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Η υγεία…

Τι φοβάστε περισσότερο;

Να χάσω τα αγαπημένα μου πρόσωπα και να χάσω τη θέληση για ζωή.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

…μπορείς να βοηθάς και έχεις δίπλα σου αγαπημένους ανθρώπους.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Βοηθούν στο να εξασφαλίζουν μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή, αλλά μέχρι εκεί.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

… να μοιράζεσαι ανθρώπινες στιγμές και να εμπιστεύεσαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *