Θετική ψυχολογία στην καραντίνα

της Μαρίας Βόλλη

Η λέξη σουρεαλισμός είναι αυτή που μας έρχεται συνεχώς στο μυαλό στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών,

που η ζωή μας «μεταφέρθηκε» σε ένα άλλο σύμπαν. Όλοι αισθανθήκαμε ακόμη πιο παράξενα κατά τη διάρκεια των γιορτών, όταν αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε τις αγαπημένες μας παραδόσεις και να απομακρυνθούμε για άλλη μια φορά από τους ανθρώπους που ήδη είχαμε πολύ καιρό να δούμε.

Πολλοί από εμάς έχουμε έναν ακόμη λόγο για να αισθανόμαστε λυπημένοι πέρα από την απομόνωση από αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Θλίψη για χαμένες δουλειές, για χαμένους σκοπούς ίσως και για χαμένες ελπίδες…

Κάποιοι άλλοι ίσως είστε γεμάτοι ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχετε, και που τώρα τα εκτιμάτε ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας: την υγεία, την οικογένεια, τους φίλους, την -έστω και εξ αποστάσεως- εργασία σας.

Μπορεί και εσείς να βρίσκεστε σε παρόμοια θέση, να ταλαντεύεται σαν το εκκρεμές μεταξύ θλίψης και ευγνωμοσύνης. Και μπορεί να αναρωτιέστε πώς να προσεγγίσετε αυτή την κατάσταση λογικά, πρακτικά, αλλά και συναισθηματικά. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεστε, ελπίζω η παρακάτω «λίστα» να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε τις επόμενες εβδομάδες με ασφάλεια, γαλήνη, ελπίδα και χαρά. Και μην ξεχνάτε: Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά τα ξεπερνούν, πέφτουν κάτω, αλλά σηκώνονται πιο γρήγορα.

1. Προσοχή

Περάσαμε μια χρονιά με πολλές δοκιμασίες και απώλειες. Είμαστε κουρασμένοι από όλα αυτά και θέλουμε επιτέλους να αφήσουμε αυτήν την πανδημία πίσω μας. Όμως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να γίνουν όλα όπως πριν. Ας προστατεύσουμε λοιπόν τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας.

2. Επικοινωνία

Οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετική άποψη σχετικά με το τι σημαίνει «προσοχή» και ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους. Αν σκέφτεστε να συγκεντρωθείτε με την οικογένεια μέσα στο Σαββατοκύριακο, είναι σημαντικό να διευκρινίσετε ποιες προφυλάξεις λαμβάνει ο καθένας στην καθημερινή του ζωή και ποιες προφυλάξεις θα ακολουθούνται εκείνη την ημέρα. Μην υποθέσετε ότι γνωρίζετε πώς σκέφτεται κάποιος, εκτός εάν το έχει κοινοποιήσει με σαφήνεια.

3. Ενσυναίσθηση

 Όταν οι επιλογές των άλλων σας φαίνονται απερίσκεπτες και δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, ίσως να αισθάνεστε πληγωμένοι, απογοητευμένοι ή ακόμη και εξοργισμένοι. Είναι δύσκολο να διαχωρίσετε ένα άτομο από τις επιλογές του, ειδικά όταν έχει να κάνει με κάτι τόσο συναισθηματικά φορτισμένο όσο η ασφάλεια στην πανδημία και είναι δύσκολο να μην το πάρετε προσωπικά, αν οι επιλογές του σας φαίνονται εγωιστικές. Μην αναστατώνεστε και μην κρίνετε. Δεν πρόκειται να αλλάξετε εύκολα τη γνώμη κανενός. Συνειδητοποιήστε ότι πρέπει να αποδέχεστε τους ανθρώπους που βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο από ότι εσείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συγχρονιστείτε με στάσεις με τις οποίες δεν συμφωνείτε και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Απλώς σημαίνει ότι δεχόμαστε αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

4. Αυτο-συμπόνια

Ακόμα κι αν είστε υγιείς, έχετε δουλειά και στέγη πάνω από το κεφάλι σας και δεν έχετε χάσει κανένα αγαπημένο σας πρόσωπο, η προηγούμενη χρονιά και η συνεχιζόμενη καραντίνα πιθανότατα επηρέασε την ψυχική σας υγεία. Μπορεί να νιώθετε μόνοι, αποθαρρυμένοι, συγκλονισμένοι και μπορεί επίσης να αισθάνεστε απογοητευμένοι που έχετε αλλάξει τα συνηθισμένα σχέδιά σας. Είναι εντάξει να νιώθετε απογοητευμένοι. Είναι εντάξει να νιώθετε άσχημα, ακόμη κι αν ξέρετε ότι είστε τυχεροί. Είναι δύσκολο να είστε μακριά από τους ανθρώπους που αγαπάτε. Να είστε πολύ ευγενικοί με τον εαυτό σας και να ξέρετε ότι ακόμη κι αν είστε υγιείς σωματικά μπορεί να κατακλύζεστε από ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων άσχημων συναισθημάτων.

5. Αποδοχή

Είναι πολύ δελεαστικό να θέλετε να αντισταθείτε, ειδικά όταν έχετε χάσει πολλά ή όταν τα πράγματα φαίνονται και είναι άδικα. Σε καμία περίπτωση η αποδοχή δεν είναι εύκολη, όμως θα νιώσουμε καλύτερα ψυχικά όταν σταματήσουμε να παλεύουμε την πραγματικότητα. Όταν δεχόμαστε αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, είμαστε ελεύθεροι να επικεντρωθούμε στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε και να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα. Κι όταν νιώσουμε καλύτερα γι’ αυτό που είμαστε, θα γίνουμε πιο ανάλαφροι και περισσότερο προσιτοί στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, ενώ είναι  πιο πιθανό να δούμε ευκαιρίες εκεί όπου πρώτα βλέπαμε μόνο αδικίες.

6. Προοπτική

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και αυτή η κατάσταση θα είναι προσωρινή. Αυτές οι προκλήσεις και αυτά τα συναισθήματα δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Τελικά θα το ξεπεράσουμε και θα μπορέσουμε να ζήσουμε πιο ελεύθερα. Αν και η ζωή δεν θα είναι ακριβώς η ίδια για πολλούς, θα βρούμε νέους λόγους για να χαμογελάμε, καθώς θα προσαρμόζουμε τη ζωή μας στις νέες προκλήσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να το δούμε τώρα. Φαίνεται ότι αυτός ο «σεισμός» θα στέλνει τσουνάμια για πολλά χρόνια ακόμη και δεν θα προσαρμοστούμε εύκολα στα νέα δεδομένα. Όμως, οι  άνθρωποι είναι εκπληκτικά ανθεκτικά όντα και περνώντας μια τόσο βαθιά εμπειρία που θα τους δοκιμάσει, θα βγουν πιο δυνατοί και σοφότεροι. Αρκεί να οδηγούμε προσεκτικά σε αυτόν τον κάπως επικίνδυνο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

7. Εφευρετικότητα

Ένα από τα «δώρα» κάθε πρόκλησης είναι ότι για να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο δημιουργικοί, και αυτό από μόνο του αποτελεί πηγή υπερηφάνειας και χαράς. Σκεφτείτε το ως την ευκαιρία σας να κάνετε περισσότερα με λιγότερα, να βρείτε ομορφιά στην απλότητα, να αξιοποιήσετε ό,τι έχετε και ίσως να ξεκινήσετε νέα πράγματα.

8. Ενσυνειδητότητα 

Εδώ είμαστε. Στο τέλος μιας παράξενης, επώδυνης χρονιάς κοιτάμε τους επόμενους μήνες με αβεβαιότητα και άγχος. Κανείς δεν θα εκπλαγεί που έχουμε αγωνία για το μέλλον και ανησυχούμε για το τι μας περιμένει. Προσπαθήστε να δείτε τα όμορφα πράγματα που βρίσκονται μπροστά σας, ακόμα κι αν πρέπει να κοιτάξετε πολύ πιο προσεκτικά. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, πάρτε δυνάμεις από όσα πηγαίνουν καλά και αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει απολαμβάνοντας ό,τι σας κάνει χαρούμενους. Νομίζω ότι ένα από τα δώρα των ιδιαίτερα δύσκολων στιγμών είναι ότι μας υπενθυμίζουν πράγματα που είναι πάντα αληθινά. Ας μην ξεχνάμε: Αυτή η ζωή είναι σύντομη, τίποτα δεν είναι εγγυημένο και κάθε στιγμή με τους ανθρώπους που αγαπάμε είναι πολύτιμη. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να εκτιμήσουμε τη ζωή που ζούμε αυτή την στιγμή. Να επιλέξουμε να τη ζήσουμε πλήρως.

9.Ευελιξία

Αυτή είναι η λέξη που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας, όσο σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα της καραντίνας. Όλοι θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε αυτή την αλλαγή και όλοι θα μπορέσουμε να μεταβούμε σε αυτή τη νέα “μετακανονικότητα” την εποχή μετά την κανονικότητα. Κάποιοι θα φτάσουμε εκεί λιγότερο λαβωμένοι και κάποιοι θα πληρώσουμε μεγαλύτερο κόστος μέχρι να την κατακτήσουμε.

Πηγή: Τiny Buddha’s Gratitude Journal, Mindfulness Kit. Lori Deschene

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *