Θάνος Μπελαλίδης

Aναγνωρισμένος ειδικός σε θέματα ESG/ ΕΚΕ, με 30 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Σύμπραξις, εταιρείας που ειδικεύεται στον σχεδιασμό στρατηγικής, την υλοποίηση έργων και την επικοινωνία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Η Σύμπραξις έχει υποστηρίξει περισσότερες από 500 πρωτοβουλίες, αξίας περισσότερων από 50.000.000€, για 100 περίπου επιχειρήσεις, δεκάδες ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους αναγνωρισμένους οργανισμούς, στην Ελλάδα και 14 ακόμη χώρες. Αυτή την περίοδο, ο Θάνος προσφέρει υποστήριξη σε εταιρείες όπως η COSMOTE / Deutsche Telecom, η GOOGLE και η BEIERSDORF.

Ιδιαίτερα περήφανος νιώθει για τη συνεισφορά του σε έργα όπως: η πρωτοβουλία «Το Σχολείο που Θέλεις», για την ανακαίνιση σχολικών κτηρίων για λογαριασμό της Coca Cola 3Ε. Η εγκατάσταση συστήματος ανακύκλωσης στον ΟΤΕ, το οποίο χρησιμοποιείται από περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους της εταιρίας. Την εκστρατεία «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», για την αναδάσωση βουνών της Ελλάδας (η καμπάνια είχε ως αποτέλεσμα τη φύτευση 75.000 δέντρων), υπό την αιγίδα των Φυσικών Μεταλλικών Νερών ΑΥΡΑ. Την εκστρατεία “1againstracism.gr”, για την Ύπατη Αρμοστεία τoυ ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Το συντονισμό του 27ου Διεθνούς Συμποσίου για τη Βιολογία και Διατήρηση της Θαλάσσιας Χελώνας, με περισσότερους από 700 συμμετέχοντες από περίπου 90 χώρες.

Ως εθελοντής, εργαζόμενος και μέλος διοικητικού συμβουλίου έχει υπηρετήσει ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ όπως τη Διεθνή Αμνηστία, την GREENPEACE και τον αγαπημένο του ΑΡΧΕΛΩΝ, τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Ως ομιλητής, ο Θάνος έχει κάνει παρουσιάσεις μπροστά σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, σε εκδηλώσεις όπως το TEDx, τα Sustainable Brands και το International Fundraising Conference, αλλά και σε εταιρείες όπως η Mondelez, η MERCK και η TUI. Έχει επίσης δώσει ομιλίες σε ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, του Villanova και της Κρήτης. Οι συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί σε μέσα όπως η Frankfurt Allgemeine και οι Sunday Times. 

Είστε συνιδρυτής της ομάδας «Σύμπραξις». Που εξειδικεύεται αυτή η ομάδα;

Ξεκινήσαμε την ομάδα με σκοπό να συμβάλλουμε και εμείς από την πλευρά μας με ένα λιθαράκι στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. 
Η «Σύμπραξις» βρίσκεται τοποθετημένη κάπου μεταξύ του εταιρικού και του Μη Κυβερνητικού κόσμου. Υλοποιεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρική αναδάσωση στη χώρα, σχεδιάζει και υποστηρίζει συστήματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χώρους γραφείων, καλύπτοντας τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων, κατασκευάζει παιδικές χαρές που εξομοιώνουν τη φύση μέσα στην πόλη, συντονίζει κρίσιμες διαβουλεύσεις διευκολύνοντας μέρη σε αντιπαράθεση να βρουν σημεία συμβιβασμού. Μέχρι σήμερα έχουμε υποστηρίξει έργα σε 15 χώρες του κόσμου, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι την Κόστα Ρίκα. Είναι μεγάλο δώρο να έχεις μετατρέψει σε εργασία αυτό που με χαρά θα έκανες εθελοντικά.

Το βιβλίο σας «Ο Πλούτος είναι μέσα σου» ρίχνει φως στην έννοια του πλούτου. Τι σημαίνει για εσάς η λέξη Πλούτος; Ταυτίζεται με τα χρήματα;

Πιστεύω ολόψυχα πως ο αληθινός Πλούτος έχει τελικά μικρή σχέση με τα χρήματα. Νομίζω πως έχουμε μπερδευτεί, αποπροσανατολιστεί. Με απλά λόγια να ζητούμε τη χαρά και την ευτυχία σε λάθος μονοπάτι: στην κατανάλωση. Αγοράζουμε ακατάπαυστα για να καλύψουμε το κενό μέσα μας με μοναδικό αποτέλεσμα να μεγαλώνει το εν λόγω κενό ακόμη περισσότερο. 

Καλά και πολύτιμα βέβαια τα χρήματα. Όμως πλούτος χωρίς αγάπη, χαρά, ευγνωμοσύνη, αλληλεγγύη δεν γίνεται. Κανείς δεν ευτύχησε σε χρυσό κλουβί. Αλλού βρίσκονται τα πλούτη. Ακόμη και ένας από τους μεγαλύτερους μεγιστάνες που έχει δει η ανθρωπότητα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αρρώστησε και πέθανε λίγο μετά αφού έχασε το παιδί του, τον μονάκριβό του γιο. Τόσοι και τόσοι πλούσιοι και διάσημοι κατέληξαν στα ναρκωτικά και την αυτοκτονία. Τα παραδείγματα απεριόριστα. Έμι Γουανχαους, Κερτ Κομπέιν, ο τραγουδιστής των prodigy, o τραγουδιστής των linkin park…

Πώς μπορούμε να κατακτήσουμε την αφθονία και την ευημερία που όλοι αξίζουμε;

Στις 300 σελίδες του το βιβλίο μου “ο Πλούτος είναι μέσα σου” σου προσφέρει βήμα – βήμα, ως πρακτικός οδηγός, τις απαντήσεις για την κατάκτηση μιας ζωής με αφθονία και ευημερία. Από εκεί και πέρα είναι πρώτον κρίσιμο να αντιληφθούμε πως ο πλούτος βρίσκεται στην πραγματικότητα …ανάμεσα στα δύο μας αυτιά. Άπειροι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα και βιώνουν πλούτο στη ζωή τους. Απεριόριστοι άνθρωποι έχουν άφθονα χρήματα και ζουν στην έλλειψη, στη μιζέρια…

Ένας βασικός τρόπος κατάκτησης της αφθονίας ξεκινά από την ευγνωμοσύνη. Από τη συνειδητοποίηση πως όλα στη ζωή είναι δώρα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η δημοκρατία μας, η ελευθερία μας, ο καθαρός γαλάζιος ουρανός μας, οι θάλασσές μας, τα νησιά μας, είναι δώρα ανεκτίμητης αξίας που είναι ανάγκη να καταμετρηθούν εξ’ ίσου όταν αναλογιζόμαστε τα πλούτη μας. Εξ’ ίσου η υγεία μας, η οικογένειά μας, οι φίλοι μας, η ωραία μας χώρα. Γιατί πρέπει να χάσουμε τα δώρα αυτά για να τα εκτιμήσουμε; 

Στην κεντρική σελίδα της ιστοσελίδας σας υπάρχει η φράση «Η προσωπική σου ευτυχία είναι η δική σου υπερδύναμη για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου. Κυριολεκτικά.» Πώς μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία μας μέσα σ’ ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον;

Όλοι συζητάνε σήμερα για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.

  • Συζητούν οι νέοι άνθρωποι που βλέπουν το μέλλον τους να υπονομεύεται, με τερατώδεις τιμές στην ενέργεια και τα καταναλωτικά προϊόντα, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουμε απεξαρτηθεί από τα πανάκριβα ορυκτά καύσιμα.
  • Συζητάνε οι άνθρωποι στα χωριά της Κρήτης που ανησυχούν για τα όλο και πιο ζεστά καλοκαίρια και τον κίνδυνο ο τουρισμός να μην είναι βιώσιμος τον Αύγουστο λόγω κλιματικής κρίσης.
  • Συζητάνε οι Αθηναίοι που βλέπουν τις ανισότητες να αυξάνονται. Πείνα, φτώχεια, αστεγία.
  • Συζητάνε οι επιχειρήσεις που βλέπουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε κίνδυνο από την κλιματική κρίση, ιούς όπως ο covid, την έλλειψη ανοχής προς τη διαφορετικότητα.
  • Συζητάνε οι τράπεζες επειδή οι επενδυτές ανησυχούν μη χάσουν τα χρήματά τους, λόγος για τον οποίο προωθούν μαζικά το πρότυπο ESG.

O χρόνος τελείωσε. Σύμφωνα με τους 14000 επιστήμονες της επιτροπής IPCC των Ηνωμένων Εθνών έχουμε μόλις 2 με 3 χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Στη συνέχεια θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες συνέπειες για την ανθρωπότητα…

Ο «Πλούτος» δεν είναι απλώς ένα βιβλίο. Είναι μια αποστολή για την κατάκτηση της χαράς αλλά και την προστασία από τις Ερινύες που λέγονται «διαφήμιση» και κλέβουν την ευτυχία από τη ζωή μας. Είναι εξίσου μια αποστολή για την επιβίωση του πλανήτη. Μέσα σε ευχάριστες ιστορίες με άφθονο συναίσθημα έχω κρύψει ό,τι θεωρώ πως είναι απαραίτητο για την κατάκτηση μιας υπέροχης και ικανοποιητικής ζωής, με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποσυνδέσουν τη χαρά από τα αποκτήματα – την κατανάλωση, επειδή, απλά, η προσέγγιση αυτή απέτυχε. Επειδή εάν δεν το κάνουν η στιγμή κατάρρευσης του πλανήτη είναι πολύ κοντά. Ενδεικτικά, στην πραγματικότητα η κατανάλωση και όχι οι εκπομπές διοξειδίου αποτελούν την αιτία της κλιματικής κρίσης. Η θεραπεία των διεθνών προκλήσεων δε θα περάσει τελικά από κυβερνήσεις, πολιτικούς και επιχειρήσεις. Θα περάσει από την δραστική μείωση της κατανάλωσης, στο 1/3, στα προ του 1980 επίπεδα. Η θεραπεία θα περάσει από την αυτογνωσία τη δουλειά με τον εαυτό, το διαλογισμό, τη yoga, την ψυχοθεραπεία, το διάβασμα.  

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Ποιος ξέρει; Ζω πλέον τη ζωή μου μέρα τη μέρα. Κάνω ό,τι μου προξενεί το ενδιαφέρον την εκάστοτε μέρα ή μου επισημαίνεται από τη διαίσθησή μου. Η ζωή άλλωστε ξέρει που είναι καλό να σε πάει. Αρκεί να μην αντιστέκεσαι.  

Ποιο είναι το motto σας;

Ο Πλούτος βρίσκεται ανάμεσα στα δύο σου αυτιά …

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Τις αδυναμίες τους, τα πάθη τους. Όλα αυτά που τους κάνουν ανθρώπους. Δεν είμαστε μηχανές …

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Το μέτρο. Το μέτρο είναι επιλογή.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Ο φόβος είναι κάτι απολύτως υγιές και πολύτιμο. Μας προστατεύει. Φοβάμαι κι εγώ πολλά πράγματα. Αλλά δε με πειράζει επειδή δε με ακινητοποιούν. Μπαίνω στη δράση και ακυρώνω τους φόβους μου. Ό,τι φοβάμαι το κάνω. Είτε είναι να χορέψω για μια φορά, για την εμπειρία, παρότι ατάλαντος, salsa, είτε να κάνω skydiving από τα 11.000 πόδια. 

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Μια ζωή με αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη δε λείπει πλέον τίποτα. Η αγάπη είναι άλλωστε η απάντηση σε κάθε ερώτημα. Η μόνη απάντηση. 

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά;

Να παίζω. Όλα είναι άλλωστε στη ζωή παιχνίδι. Η εργασία μας, οι σχέσεις μας, οι ανησυχίες μας. Ακόμη και οι δυσκολίες στη ζωή ένα παιχνίδι είναι. Ένα απαιτητικό παζλ που απαιτεί να βάλεις τα κομμάτια στη σωστή θέση ώστε να ολοκληρώσεις τη δοκιμασία.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Κάνεις ό,τι τραβάει η καρδιά σου.Αποδέχεσαι τις προκλήσεις που σου φέρνει η ζωή, τις αγκαλιάζεις, αντιλαμβάνεσαι πως αποτελούν το ενδιάμεσο προαπαιτούμενο βήμα προς ό,τι τραβάει η καρδιά σου.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Η δύναμη που κινεί τον κόσμο.Το μονοπάτι που θεραπεύει κάθε πόνο. Η απάντηση σε κάθε πρόκληση. Ένας μονόδρομος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *