Το συγκεκριμένο τεστ με συγκεκριμένες τιμές αναφοράς για την απόσταση που πρέπει να διανύσει ένας ενήλικας κατά τη διάρκεια 6 λεπτών,
χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί η λειτουργική κατάσταση ενός ασθενούς και η ανταπόκρισή του στη θεραπεία που ακολουθεί. Ακόμη, μπορεί να χρησιμεύσει και σε μια πρόγνωση για διαφορετικές καρδιοπνευμονικές παθήσεις.
Το “τεστ περπατήματος των 6 λεπτών” είναι μια δοκιμή υπομέγιστης άσκησης που μετρά την απόσταση που διανύεται σε διάστημα 6 λεπτών. Πρόκειται για έναν γρήγορο και οικονομικό τρόπο αξιολόγησης της σωματικής λειτουργίας, που αντικατοπτρίζει την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της λειτουργικής κατάστασης των ασθενών, της ανταπόκρισής τους στη θεραπεία και της πρόγνωσης της πορείας τους. Η απόσταση που μπορεί να διανύσει ένας ασθενής με τα πόδια για 6 λεπτά μπορεί να μειώνεται από διάφορους τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, της καρδιακής ανεπάρκειας, της αρθρίτιδας και της νευρομυϊκής νόσου.
Φυσικά το τεστ αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο “ελέγχου” της φυσικής μας ικανότητας, ακόμη κι αν δεν πάσχουμε από ένα νόσημα. Κάνοντάς το όμως σε τακτικά διαστήματα μπορούμε να αντιληφθούμε έγκαιρα μια αλλαγή που θα ήταν καλό να συζητήσουμε με τον γιατρό μας.
Τα πλεονεκτήματα του “τεστ περπατήματος των 6 λεπτών” είναι τα ακόλουθα:
- Η απλότητα
- Το χαμηλό κόστος
- Η ευκολία εκτέλεσης
- Η μικρή ταλαιπωρία του ασθενούς (είναι εφικτό ακόμη και για ηλικιωμένους και αδύναμους ασθενείς).
Προβλεπόμενες εξισώσεις απόστασης
Οι αποστάσεις που διανύονται από υγιείς ενήλικες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Το 1998 η Enright και οι συνεργάτες της δημιούργησαν εξισώσεις ειδικά διαμορφωμένες για κάθε φύλο, προκειμένου να προβλέψουν την απόσταση βάδισης σε υγιείς ενήλικες. Για να γίνει αυτό, έλαβαν μετρήσεις από 117 υγιείς άνδρες και 173 υγιείς γυναίκες, ηλικίας 40 έως 80 ετών.
Για να βρεθεί αυτή η προβλεπόμενη απόσταση των 6 λεπτών, χρησιμοποιούνται οι παρακάτω εξισώσεις:
Για τους άνδρες: Απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά = (7,57 * ύψος) – (5,02 * ηλικία) – (1,76 * βάρος) – 309
Για τις γυναίκες: Απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά = (2,11 * ύψος) – (2,29 * βάρος) – (5,78 * ηλικία) + 667. Όπου η απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά μετριέται σε μέτρα, το ύψος σε εκατοστά, το βάρος σε κιλά και η ηλικία σε χρόνια. Οι εξισώσεις που αναγράφονται παραπάνω προβλέπουν την απόσταση που πρέπει να περπατήσει ένας ασθενής με βάση το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το φύλο του. Οι συγγραφείς έχουν καθορίσει τα χαμηλότερα όρια, τα οποία είναι:
- Για τους άνδρες το κατώτερο όριο είναι: Απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά – 153
- Για τις γυναίκες το κατώτερο όριο είναι: Απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά – 139
Όπου η “απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά” είναι η απόσταση που διανύει ο ασθενής σε 6 λεπτά με τα πόδια εκφρασμένη σε μέτρα. Ένα χαμηλό αποτέλεσμα στο τεστ αυτό είναι προγνωστικά χρήσιμο αλλά δεν είναι διαγνωστικό, καθώς δεν εξηγείται και ο λόγος για το χαμηλό αυτό αποτέλεσμα. Παράγοντες που μειώνουν το αποτέλεσμα και την απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά είναι το κοντύτερο ύψος, το γυναικείο φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, το υψηλότερο σωματικό βάρος και η καρδιαγγειακή ή πνευμονική νόσος. Παράγοντες που αυξάνουν το αποτέλεσμα και την απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά είναι το ψηλότερο ύψος, το ανδρικό φύλο, τα αυξημένα κίνητρα, η μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και η ύπαρξη προηγούμενης εμπειρίας στο εν λόγω τεστ.
Ένα πρακτικό παράδειγμα
Ας δούμε πώς λειτουργεί το εν λόγω τεστ χρησιμοποιώντας έναν υποδειγματικό ασθενή. Είναι άντρας, 72 ετών, έχει 177cmύψος και ζυγίζει 80 κιλά. Πραγματοποίησε το τεστ και η απόσταση που διένυσε ήταν 432 μέτρα.
Η προβλεπόμενη απόσταση 6 λεπτών με τα πόδια έχει ως εξής: (7,57 * ύψος) – (5,02 * ηλικία) – (1,76 * βάρος) – 309.
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν είναι: (7,57 * 177) – (5,02 * 72) – (1,76 * 80) – 309= 529 μέτρα.
Τώρα μπορούμε να ελέγξουμε αν αυτό το αποτέλεσμα εμπίπτει στον κανόνα του τεστ. Το κατώτερο όριο είναι: Προβλεπόμενη απόσταση 6 λεπτών – 153. Επομένως 529 – 153 που ισούται με 376 μέτρα. Το αποτέλεσμα του ασθενούς των 432 μέτρων είναι πάνω από το κατώτατο όριο.
Τέλος, μπορούμε να υπολογίσουμε το ποσοστό απόδοσης του ασθενούς σε σύγκριση με την αναμενόμενη απόσταση ενός υγιούς ατόμου:
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: 423 / 529 * 100% = 0,82 * 100% = 82%
www.shape.gr