Ο θρυλικός Καναδός αθλητής που μάς δίδαξε ότι ο Μαραθώνιος είναι ένας αγώνας ελπίδας.

Ο Terry Fox ή αλλιώς Terrance Stanley Fox (28 Ιουλίου 1958 – 28 Ιουνίου 1981) ήταν Καναδός αθλητής και ακτιβιστής για τον καρκίνο.

Το 1980, με ένα πόδι ακρωτηριασμένο λόγω καρκίνου, ξεκίνησε από την ανατολική έως τη δυτική άκρη του Καναδά για να συγκεντρώσει χρήματα και να βοηθήσει την έρευνα για τον καρκίνο. Αν και η εξάπλωση του καρκίνου του τον ανάγκασε τελικά να τερματίσει την αναζήτησή του μετά από 143 ημέρες και 5.373 χιλιόμετρα (3.399 μίλια), και τελικά του κόστισε τη ζωή του, οι προσπάθειές του οδήγησαν σε μια διαρκή, παγκόσμια κληρονομιά.

Το ετήσιο Terry Fox Run, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1981, έχει αναπτυχθεί με τη συμμετοχή εκατομμυρίων συμμετεχόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και είναι πλέον ο μεγαλύτερος μίας ημέρας έρανος στον κόσμο για έρευνα για τον καρκίνο. Πάνω από C $750 εκατομμύρια έχουν συγκεντρωθεί στο όνομά του, από τον Ιανουάριο του 2018.

Ο Terry Fox ήταν ένας δρομέας από απόσταση και παίκτης μπάσκετ για το Port Coquitlam, τη Βρετανική Κολομβία, το γυμνάσιο και το Πανεπιστήμιο Simon Fraser. Το δεξί πόδι του Terry Fox ακρωτηριάστηκε το 1977 αφού διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα, αν και συνέχισε να τρέχει χρησιμοποιώντας ένα τεχνητό πόδι. Ο Terry Fox έπαιξε επίσης μπάσκετ αναπηρικής πολυθρόνας στο Βανκούβερ, κερδίζοντας τρία εθνικά πρωταθλήματα.

Το 1980 ο Terry Fox ξεκίνησε τον Μαραθώνιο της Ελπίδας για να συγκεντρώσει χρήματα για έρευνα για τον καρκίνο. Ήλπιζε να συγκεντρώσει ένα δολάριο από καθένα από τα 24 εκατομμύρια του Καναδά. Ξεκίνησε με από to St John’s, Newfoundland και Labrador, τον Απρίλιο και έτρεχε το ισοδύναμο ενός πλήρους μαραθωνίου κάθε μέρα. Ο Terry Fox είχε γίνει εθνικός ήρωας τη στιγμή που έφτασε στο Οντάριο. Έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις με επιχειρηματίες, αθλητές και πολιτικούς στις προσπάθειές του να συγκεντρώσει χρήματα. Αναγκάστηκε να τερματίσει το τρέξιμό του έξω από το Thunder Bay, όταν ο καρκίνος εξαπλώθηκε στους πνεύμονές του. Οι ελπίδες του να ξεπεράσει ο Terry Fox την ασθένεια και να ολοκληρώσουν τον μαραθώνιό του τελείωσαν όταν πέθανε εννέα μήνες αργότερα.

Εκτός από το ότι είναι το νεότερο άτομο που ονομάστηκε ποτέ Companion of the Order of Canada, ο Terry Fox κέρδισε το βραβείο Lou Marsh του 1980 ως κορυφαίος αθλητής του έθνους και ανακηρύχθηκε σαν Newsmaker της χρονιάς του Καναδά τόσο το 1980 όσο και το 1981. Θεωρείται εθνικός ήρωας, ενώ πολλά κτίρια, αγάλματα, δρόμοι και πάρκα ονομάστηκαν προς τιμήν του σε όλη τη χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *