fbpx

Ταιριάζετε;

Τα ετερώνυμα έλκονται… ή είναι μόνο ένας μύθος;

Όλoι έχουμε ακούσει τη φράση «τα ετερώνυμα έλκονται» και πιθανότατα γνωρίζουμε ζευγάρια που αποτελούν τον ορισμό αυτής της φράσης.

Όμως μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Human Behaviour, επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι με κοινά στοιχεία προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να πορεύονται μαζί στη ζωή. Όσον αφορά τις ομοιότητες που δένουν τα ζευγάρια, αυτές εντοπίζονται κυρίως σε επίπεδο κοινωνικό και δημογραφικό. Με άλλα λόγια, είναι πιο πιθανό να συνάψουν σχέση δύο άνθρωποι ίδιας ηλικίας, από το ίδιο κοινωνικό περιβάλλον, με παρόμοια επαγγελματική σταδιοδρομία κ.λπ.

Τα επιτυχημένα ζευγάρια έχουν συνήθως τις ακόλουθες κοινές αξίες:

  • Τρόπος ζωής: Απολαμβάνουν να αφιερώνουν χρόνο στις ίδιες δραστηριότητες, όπως ταξίδια ή άσκηση.
  • Οικογένεια: Υπάρχει ένα κοινό όραμα για το πώς σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια οικογένεια.
  • Οικονομικά: Συμφωνούν για το πώς θέλουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους.
  • Ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. 

Σύμφωνα με τη μελέτη δεν είναι ότι τα ετερώνυμα έλκονται ή δεν έλκονται, αλλά υπάρχουν και άτομα με συμπληρωματικά χαρακτηριστικά που είναι διαφορετικά όμως μπορούν να ταιριάζουν. Για παράδειγμα,  ένα ζευγάρι όπου ο ένας σύντροφος είναι πολύ κοινωνικός και ο άλλος πιο εσωστρεφής αυτό μπορεί να τους βοηθά να ισορροπήσουν ως ζευγάρι. Αλλά αν το πάμε στα άκρα, τότε αυτά τα αντίθετα χαρακτηριστικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ανάμεσά τους.

Τα ετερώνυμα συνήθως έλκονται επειδή βλέπουν χαρακτηριστικά στο άλλο άτομο που θα ήθελαν να είχαν και όταν και οι δύο σύντροφοι αποδέχονται τις διαφορές τους. Για να συμβεί αυτό, κάθε σύντροφος δεν θα πρέπει να επενδύει σε αυτό που είναι «σωστό» ή «λάθος», αλλά να βλέπει τις διαφορές ως «αποδεκτές». Όταν, λοιπόν, αυτά τα «αντίθετα» χαρακτηριστικά δεν είναι σημαντικά και για τους δύο συντρόφους, τότε τα ετερώνυμα όντως έλκονται.

Φυσικά, ένα ζευγάρι μπορεί να προσπαθήσει να δουλέψει πάνω στις διαφορές του, αλλά αν αυτές γίνονται περισσότερο εμπόδιο για τη σχέση παρά βοηθητικές, ίσως χρειαστεί να κάνουν κάποια επανεκτίμηση.

Μαρία Βόλλη
Editor in Chief

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *