fbpx

Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης

Η Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,

παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης».

Ποια είναι τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης; Πότε ξεκινά και ποια είναι η διάρκεια της λειτουργίας τους; Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη λειτουργία τους; Ποια είναι η συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση; 

Η εγκατάσταση και λειτουργία τυπογραφείων στον επαναστατημένο ελλαδικό χώρο ξεκινά λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη του Αγώνα. Καθώς πρόκειται για -σχεδόν στο σύνολό τους- βραχύβια εγχειρήματα, τα τυπογραφεία γίνονται γνωστά και καθιερώνονται ιστορικά από τους τόπους όπου λειτουργούν: Καλαμάτα, Κόρινθος, Ύδρα, Μεσολόγγι, Αθήνα, Ψαρά, Ναύπλιο, Αίγινα. Τα τυπογραφεία από το 1821 έως το 1827 υπηρετούν ποικιλοτρόπως τους σκοπούς της Επανάστασης παρά τις δυσκολίες σε θέματα τόσο τεχνικού εξοπλισμού όσο και ανθρώπινου δυναμικού.

Σαράντα τέσσερα μικρά κατά το μάλλον ή ήττον βιβλία, επτά εφημερίδες και τουλάχιστον διακόσια είκοσι μονόφυλλα αποτελούν την παραγωγή των τυπογραφείων αυτών. Αντιπροσωπευτικά δείγματά τους, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, παρουσιάζονται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η τυπογραφία στα κρίσιμα εκείνα χρόνια.

Παράλληλα, διοργανώνεται έκθεση με τίτλο «Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους». Έργα επιφανών στοχαστών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (Λοκ, Βολταίρος, Εγκυκλοπαιδιστές, Μπεκαρία, κ.ά.) παρουσιάζονται συνδυαστικά με τις μεταφράσεις τους στα ελληνικά από εξίσου σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Ευγένιος Βούλγαρης, Ρήγας Βελεστινλής και Αδαμάντιος Κοραής). Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νεότερη Ευρώπη».

Καθημερινά μέχρι 27/2/2022 | 09.30 – 20.00
Αίθριο 4ου Ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα
Τηλ.: 216 809 1000

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, για την είσοδο του κοινού στον χώρο της έκθεσης απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή έγκυρου πιστοποιητικού νόσησης, καθώς ο χώρος λειτουργεί ως αμιγής. Το παραπάνω ισχύει για ενήλικες. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού  self test (24 ωρών), βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών), σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις. Θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας των προσώπων που επιδεικνύουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Η έκθεση υλοποιείται με χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *