Όταν κάποιος σε πληγώνει, νιώθεις σίγουρος ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να το ξεπεράσεις και τελικά να τον συγχωρέσεις.
Ακόμα και όταν ο θυμός ξεθυμάνει, το συναίσθημα της προδοσίας και του πληγώματος, είναι εκεί και δεν αφήνει τη μνήμη να το ξεθωριάσει.
Στην πραγματικότητα όμως συγχώρεση, σημαίνει να αφήσεις τον θυμό, τον πόνο και την επιθυμία σου για εκδίκηση. Όταν αποδεχτείς, ότι αυτό που συνέβη είναι πλέον στο παρελθόν, ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και τις περισσότερες φορές είναι θέμα δικών μας προσδοκιών, τότε θα αρχίσει να καλλιεργείται η συμπόνια.
Όταν ένα άτομο έχει πληγώσει την αυτοεκτίμηση μας, έχει μιλήσει άσχημα για εμάς, μας έχει ασκήσει άδικη κριτική ή μας έχει κοροϊδέψει, η πιο εύκολη επιλογή μας και η πρώτη μας αντίδραση είναι να θυμώσουμε και να τον τιμωρήσουμε για ό,τι μας έκανε.
Σε καμία περίπτωση η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τη σοβαρότητα αυτού που συνέβη. Απλά είναι η ώρα που θα αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει η ανάγκη και η θέληση να πάμε παρακάτω.
Επιλέγουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και ό,τι συνεπάγεται. Έτσι, τα αρνητικά συναισθήματα, η κακή διάθεση, η ψυχολογική ένταση και η σωματική εξουθένωση σταδιακά αποδυναμώνονται. Και με αυτόν τον τρόπο συμφιλιωνόμαστε πρώτα με τον εαυτό μας και ύστερα με τους γύρω μας. Γιατί αν δεν κάνουμε ειρήνη με τον ίδιο μας τον εαυτό, τότε είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και με τους γύρω μας.
Η συγχώρεση βοηθά:
- Στη μείωση του στρες
- Το λιγότερο άγχος
- Στη χαμηλή πίεση αίματος
- Στον καλύτερο ύπνο
- Στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης
Επίσης μειώνοντας το αίσθημα του θυμού, βοηθάτε στη μείωση:
- Του μυϊκού τόνου
- Των καρδιαγγειακών προβλημάτων
- Λοιμώξεων και γενικών ασθενειών, λόγω του καταβεβλημένου ανοσοποιητικού συστήματος