fbpx

Πώς λειτουργεί το στρες στη ζωή μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι όταν βιώσουν ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός

και δεν τους αφήσει άμεσα κάποιο ψυχοσωματικό πρόβλημα, τη γλίτωσαν. Αγνοούν ότι το στρες λειτουργεί συσσωρευτικά και μας δίνει τα κακά σημάδια μετά από χρόνο, σε μια περίοδο που όλα είναι ήρεμα.

Ο λόγος είναι ότι όταν λειτουργούμε κάτω από μεγάλη πίεση, ο οργανισμός επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις που έχει και αντιδρά με δυναμισμό. Μόλις όμως φύγει η πολλή ένταση και η αντίδρασή μας χαλαρώσει, γινόμαστε ευάλωτοι, γιατί η άμυνά μας εξασθενεί και είμαστε επιρρεπείς σε αρρώστειες και ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά το στρες, χρειάζεται αλλαγή συμπεριφοράς. Απεγκλωβιζόμαστε από το στρες όταν ασχοληθούμε με κάτι άλλο, πιο δημιουργικό, που θα μας δίνει ευχαρίστηση.

Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους:

1. Με σωματική άσκηση 

Ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δυνατότητες του καθενός. Από γρήγορο περπάτημα μέχρι διάφορα είδη άσκησης, που θα μας δώσουν ευεξία σωματική αλλά και πνευματική. Με την άσκηση εκκρίνονται ορμόνες που ανεβάζουν τη διάθεση, δυναμώνει το σώμα μας και έτσι προάγουμε την υγεία μας.

2. Με δυναμικό διαλογισμό

Μαθαίνουμε τον τρόπο να αδειάζουμε το μυαλό μας από κάθε σκέψη και, με συγκεκριμένους νοητικούς προγγραμματισμούς, δίνουμε ερεθίσματα στον εγκέφαλο για πνευματική εγρήγορση.

3. Με αποτοξίνωση του νου

Η θετική σκέψη, η αυτοεκτίμηση και η διανοητική ευελιξία συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτοξίνωση του εαυτού μας από τα αρνητικά συναισθήματα. Να θυμόμαστε πάντα ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε.

Δοκιμάστε κάθε μέρα να κάνετε τις εξής πέντε ασκήσεις:

Α. Πριν κοιμηθείτε, γράψτε μια λίστα με ό,τι πρέπει να κάνετε, κατά σειρά προτεραιότητας. Η λίστα θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, γιατί δεν θα έχετε την ανησυχία και την πίεση της υποχρέωσης και του «πρέπει να θυμηθώ». Αντίθετα, θα σας δώσει την ηρεμία που φέρνει η τάξη.

Β. Χαμογελάστε! Το χαμόγελο μάς κάνει να αισθανόμαστε ωραία, είναι μεταδοτικό και φωτίζει τη μέρα μας.

Γ. Μάθετε να απολαμβάνετε με όλες τις αισθήσεις ό,τι κάνετε. Παρατηρήστε, μυρίστε ό,τι υπάρχει γύρω σας. Δώστε σημασία στη γεύση αυτού που τρώτε. Μην προσπερνάτε βιαστικά τίποτε. Απολαύστε το!

Δ. Πείτε σε κάποιον κάτι ενθαρρυντικό! Εκφράστε το θαυμασμό σας για τις ικανότητες του φίλου ή του συνεργάτη σας. Πείτε πόσο όμορφοι είναι, πόσο ωραία έχουν ντυθεί! Νιώθουμε το ίδιο καλά όταν κάνουμε κομπλιμέντα όσο και όταν τα δεχόμαστε.

Ε. Μετατρέψτε το αρνητικό σε θετικό. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε!

4. Με καινούργια ενδιαφέροντα 

Δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να τελματώνει, να χάνουμε το ενδιαφέρον μας και να είμαστε με μια παντόφλα μπροστά στην τηλεόραση… Η ψυχαγωγία, το θέατρο, η τέχνη, τα χόμπι βοηθάνε να αλλάξει η ρουτίνα της καθημερινότητας, να κάνουμε νέες γνωριμίες και να έχει η ζωή μας το «αλατοπίπερο» που τη νοστιμίζει.

Αριστέα Δερβένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 − thirteen =