Διαχείριση του χρόνιου άγχους

Το άγχος είναι η μάστιγα που καταδιώκει τον σύγχρονο άνθρωπο, αν και σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και δημιουργικά. Τι γίνεται όμως όταν το άγχος γίνεται χρόνια πάθηση; Πώς το αναγνωρίζουμε και με ποιον τρόπο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας;

Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός είναι μία από τις ιδανικές μεθόδους αντιμετώπισης του καθημερινού, τουλάχιστον άγχους. Ωστόσο δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη πρακτική. Αν λοιπόν είστε και εσείς ένας από εκείνους που δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί ο διαλογισμός, καθίστε απλά και αναπαυτικά σε μία θέση που σας βολεύει, και αναπνέοντας αργά και σταθερά προσπαθήστε να ηρεμήστε και να χαλαρώστε τους μυς σας.

Έπειτα σκεφτείτε μια λέξη ή μια φράση. Μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι μια σύντομη φράση με θρησκευτική σημασία για εσάς είναι ιδανική. Επαναλάβετε χαμηλόφωνα τη λέξη ή τη φράση για 20 λεπτά και παράλληλα συνεχίστε να αναπνέετε βαθιά. Η διαδικασία αυτή θα σας ηρεμήσει και θα αποβάλει το άγχος σας.

Τρέξτε, περπατήστε, κολυμπήστε

Αν η απόλυτη ηρεμία, που προσφέρει ο διαλογισμός δεν ταιριάζει στον δικό σας χαρακτήρα μπορείτε εναλλακτικά να πάτε για ένα τζόκινγκ, για κολύμπι ή για μια βόλτα με το ποδήλατο. Η άσκηση μπορεί να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα με τον διαλογισμό, ιδιαίτερα αν είναι μια δραστηριότητα που επαναλαμβάνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως το καθημερινό τρέξιμο ή το κολύμπι.

Θυμηθείτε να αναπνέετε σωστά

Όταν κάποιος έχει άγχος συνήθως κρατά την αναπνοή του ή αναπνέει με άστατο ρυθμό, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο το στρες. Θυμηθείτε, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι το άγχος σάς καταβάλλει να πάρετε βαθιές και αργές ανάσες, που θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας να ηρεμήσει. Για να σιγουρευτείτε μάλιστα ότι αναπνέετε σωστά, τοποθετήστε το χέρι σας στο διάφραγμα ακριβώς κάτω από τον θώρακά σας και αισθανθείτε την περιοχή να «φουσκώνει» κατά την εισπνοή και να «ξεφουσκώνει» όταν εκπνέετε.

Σκέψη, ανάλυση και δράση

Το αντίδοτο στο άγχος είναι η ορθολογική ανάλυση αυτού που σας προκαλεί το στρες και έπειτα η σωστή δράση. Για να απελευθερωθείτε ωστόσο από αυτή την ασαφή αίσθηση του τρόμου που προκαλεί το άγχος, πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι ή ποιος είναι αυτός που το προκαλεί. Όταν λοιπόν ανακαλύψτε τη «ρίζα» του προβλήματος, τότε μπορείτε να …καταστρώσετε ένα σχέδιο αντιμετώπισής του. Συνήθως η πρώτη κίνηση είναι να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ώστε να είστε έτοιμοι να έρθετε αντιμέτωποι με τον… εχθρό. Να θυμάστε ωστόσο ότι συχνά το άγχος συγχέεται με τον φόβο. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι στην περίπτωση του φόβου γνωρίζετε τι είναι αυτό που σας τρομάζει, ενώ στο άγχος το πρόβλημα δεν έχει συγκεκριμένη «μορφή».

Μήπως πρέπει να δείτε έναν ειδικό;

Όταν το άγχος σας επιμένει και εμπλέκεται με τις επιδόσεις σας στη δουλειά ή τις κοινωνικές συναναστροφές, ή ακόμα όταν είστε μόνιμα στο όριο περιμένοντας τα χειρότερα, τότε έχει έρθει η ώρα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό. Οι θεραπείες που προτείνονται συνήθως είναι συνδυαστικές (συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφορικής, γνωστικής, υποστηρικτικής) ενώ υπάρχει και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του χρόνιου άγχους.

Πηγή:http://www.clickatlife.gr
http://psychopedia.gr/diachirisi-tou-chroniou-agchous/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *