«Η ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ Ε.Γ.Ν.Υ.Α.» ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Ε.Γ.Ν.Υ.Α. ιδρύθηκε το 1973, όταν μια ομάδα γονέων ενώθηκε για τη σύσταση του Σωματείου «Ένωση Γονέων Νοητικώς Υστερούντων Ατόμων». Κοινός στόχος των γονέων ήταν η δημιουργία μιας Στέγης για τα παιδιά τους, παιδιά με νοητική αναπηρία, όταν οι ίδιοι δεν θα είχαν πλέον τη δυνατότητα να τα υποστηρίξουν. Επιθυμία τους ήταν να εξασφαλίσουν ένα καλό μέλλον για τα παιδιά τους, ένα μέλλον όπου την εποχή εκείνη φαινόταν θολό. Όραμα τους ήταν η δημιουργία μιας ΣΤΕΓΗΣ όπου οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία θα μπορούσαν να ζήσουν ως ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου, λαμβάνοντας την κατάλληλη υποστήριξη για την εξέλιξη και ενδυνάμωσή τους.                                                                                  
Η Ε.Γ.Ν.Υ.Α. ξεκίνησε την δράση της στην Κηφισιά με το «Κέντρο Ειδικής Εκπαιδεύσεως» που λειτούργησε με σκοπό την εκπαίδευση και απασχόληση των ανθρώπων με νοητική αναπηρία. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1980 το Κέντρο μεταστεγάστηκε στην Νέα Ερυθραία και παράλληλα λειτούργησε το πρώτο Οικοτροφείο στην Αττική για ανθρώπους με νοητική αναπηρία με την επωνυμία «Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής».                                 
Από το 1998 έως σήμερα η «ΣΤΕΓΗ» της Ε.Γ.Ν.Υ.Α. εδρεύει στο Λαγονήσι Αττικής. Εξυπηρετεί 70 ενήλικες με νοητική αναπηρία και λειτουργεί Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Οικοτροφείο σε εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων.                                                                                                            
Σκοπός της Ε.Γ.Ν.Υ.Α. είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων ατόμων και των οικογενειών τους, υποστηρίζοντας το δικαίωμα των ατόμων με Νοητική Αναπηρία στην ισότητα και την ενεργή συμπερίληψή τους στην κοινωνία.                           
Η Ε.Γ.Ν.Υ.Α. είναι Ν.Π.Ι.Δ. ειδικώς αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό Σωματείο και πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.                                                                                                                                      
Παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας το οποίο εξειδικεύεται μέσα από τις δράσεις του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας, δυναμικότητας 72 ατόμων. Στο Κ.Δ.Η.Φ. της Ε.Γ.Ν.Υ.Α. οι ωφελούμενοι απασχολούνται στα Εκπαιδευτικά & Παραγωγικά Εργαστήρια (παρασκευή σαπουνιού, κηροπλαστική, κηπουρική, εικαστικές τέχνες, ειδική αγωγή), λαμβάνουν θεραπευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν σε εξωτερικές δραστηριότητες, αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και στην αναβάθμιση των προσωπικών τους δεξιοτήτων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 • Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Απασχόληση στο Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας
 • Παροχή μεταφοράς και γευμάτων
 • Ημιαυτόνομη Διαβίωση στις ΣΥΔ και το Οικοτροφείο
 • Νοσηλευτική Υπηρεσία
 • Εργοθεραπεία
 • Κοινωνική Υπηρεσία
 • Ψυχολογική Υποστήριξη και Συμβουλευτική
 • Ψυχιατρική Παρακολούθηση

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 • Εκπαίδευση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής, αυτοφροντίδας και αυτοεξυπηρέτησης.
 • Φυσική Αγωγή (Γυμναστήριο & υπαίθρια γήπεδα τένις – μπάσκετ).
 • Θεατρική ομάδα.
 • Ομάδα Ζαχαροπλαστικής.
 • Εκπαίδευση στη χρήση Η/Υ.
 • Εξωτερικά προγράμματα: Κολύμβηση, Θεραπευτική Ιππασία, Bowling, αθλητικές δραστηριότητες, προγράμματα κοινωνικοποίησης, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές (ημερήσιες / πολυήμερες), περίπατοι, κλπ.

Το όραμα των οικογενειών έγινε πραγματικότητα και σήμερα οι ωφελούμενοι διαθέτουν τις δικές τους κατοικίες για την μόνιμη διαβίωσή τους – τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Βασικός σκοπός των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι η εξασφάλιση του ευ ζην των ωφελούμενων μέσω της ημιαυτόνομης διαβίωσης, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, ώστε να διευκολύνεται η αυτονομία και η ενεργή συμπερίληψη των ωφελούμενων στο κοινωνικό σύνολο, διαβιώνοντας σε ένα προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον όπου επιτυγχάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και η ενίσχυση της αυτονομίας τους.
Στην ΣΤΕΓΗ ο κάθε ένας βάζει τον δικό του λίθο στην καθημερινότητα, λαμβάνοντας ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες της.

Η Ε.Γ.Ν.Υ.Α. αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια.

Η ΣΤΕΓΗ είναι ένα σπίτι γεμάτο αγάπη!

Δ/νση: Θεμιστοκλή Σοφούλη – Λαγονήσι, Τ.Κ.: 190 10                                                                          
Τηλ: 22910 72160
Fax: 22910 70522                                                                                                                               
E-mail: [email protected]                                                                                               
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009626591168                     
Instagram: https://www.instagram.com/egnya_lagonisi/
Ιστοσελίδα: www.egnya.gr

Περισσότερα για τη δράση της Ε.Γ.Ν.Υ.Α. μπορείτε να βρείτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: https://linktr.ee/E.G.N.Y.A

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *