Στέφανος Ξενάκης

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και MBA στο Manchester Business School. Εργάστηκε με επιτυχία ως στέλεχος κι επιχειρηματίας στον χώρο της Διαφήμισης από το 1993 έως το 2015. Έκτοτε ασχολείται με το πάθος του, την αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη, τις οποίες υπηρετεί παθιασμένα με τα κείμενα και τις ομιλίες του.

Το πρώτο βιβλίο του το ΔΩΡΟ κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2018. Το δεύτερο βιβλίο του ΚΑΠΤΑΙΝ κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2019. Αυτή την εποχή εργάζεται εντατικά για το όνειρό του, το μάθημα ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ, ένα μάθημα αξιών και αυτογνωσίας, το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας από την πρώτη κιόλας δημοτικού. Το ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ έχει ήδη ξεκινήσει να διδάσκεται  ερευνητικά σε αρκετά σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Είναι περήφανος πατέρας 2 κοριτσιών ηλικίας 8 και 11 ετών.

Πού οφείλεται η επιτυχία των βιβλίων σας;

Νομίζω στον απλό, προσιτό και κατανοητό τρόπο με τον οποίο μοιράζονται μαθήματα ζωής που προκύπτουν από απλές καθημερινές φαινομενικά ασήμαντες ιστορίες, που συμβαίνουν σε όλους μας. Στις ιστορίες μου καθένας μας είναι πρωταγωνιστής. Για την ακρίβεια, στην ιστορία του καθένας μας είναι πρωταγωνιστής κι αυτό καλό είναι να μην το ξεχνάμε και να το τιμάμε.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Να είσαι στον σκοπό της ζωής σου και να μοιράζεσαι τα ταλέντα σου με τους συνανθρώπους σου. Χαρούμενη κι ευλογημένη ζωή. Και να χαίρεσαι και με τη χαρά του άλλου. Κι αυτό ευλογία είναι.

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια;

Το συναίσθημα. Όταν νιώθω κάτι, μπορώ να ταυτιστώ μαζί του και τότε αφήνει ίχνος μέσα μου και νιώθω την ανάγκη να κάνω κάτι κι αυτό το κάτι συνήθως είναι να γράψω ή να αφηγηθώ μια ιστορία.

Πότε αποφασίσατε να στραφείτε στην αυτοβελτίωση;

Περίπου 20 χρόνια πριν όταν πρωτοδιάβασα τον “Μοναχό που πούλησε τη Ferrari του”, το πρώτο βιβλίο του μετέπειτα Μέντορά μου του R. Sharma που με άγγιξε βαθιά. Έκτοτε έχω διαβάσει πολλά βιβλία κι έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και συνεδρίες προσωπικής και συλλογικής ανάπτυξης.

 Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Το μεράκι τους, την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν και συχνά την προθυμία τους να βοηθήσουν χωρίς αντάλλαγμα. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι έχουν ανοιχτή καρδιά αλλά κλειστό μυαλό, ενώ στο εξωτερικό έχουν κλειστή καρδιά κι ανοιχτό μυαλό. Αν ο Έλληνας ανοίξει το μυαλό του, θα του ανήκει ολόκληρος ο κόσμος. Επίσης θαυμάζω όλους αυτούς που κάνουν το κάτι παραπάνω είτε στη δουλειά τους είτε στην οικογένειά τους, όταν ειδικά έχουν και 100 λόγους να μην το κάνουν αλλά επιλέγουν τον ένα να το κάνουν. Με συγκινεί βαθιά.

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Ισορροπία φέρνει η συνεχής κι ασταμάτητη γνώση κι εξέλιξη, η σύνδεση με τον εαυτό του και τον πλησίον του, η καθημερινή άσκηση, η υπέρβαση, η παρατήρηση κι όχι η κρίση. Η ισορροπία για κάθε άνθρωπο είναι πολύ σχετική και σίγουρα δεν είναι μόνιμη μια κι όσο είμαστε άνθρωποι θα υπάρχουν ανατροπές. Αυτό έχει ιδιαίτερη ομορφιά, παρότι συχνά ξεβολεύει 

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Το να μοιράζεται με τους συνανθρώπους του τα ταλέντα του, να συνδέεται με γνωστούς κι αγνώστους, το να αφήνει κάθε μέρα τον εαυτό του κι ολόκληρο τον κόσμο καλύτερο από ότι τον βρήκε. Επίσης, το να μπορεί να χαίρεται με τις μικροχαρές και να μην περιμένει μόνο τα μεγάλα για να χαρεί.

Πώς μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τον εαυτό μας;

Κλείνω τη φασαρία, κλείνω τηλεόραση ραδιόφωνο, κλείνω κινητό, ξυπνάω νωρίς ή κοιμάμαι αργά για να με ακούσω στην ησυχία. Ο Σαρτρ είχε πει ότι όταν δεν περνάς καλά όταν είσαι μόνος σου, δεν έχεις καλή παρέα. Ένας άλλος είχε πει ότι τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου οφείλονται στο ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε μόνοι μας ήσυχοι σε ένα άδειο δωμάτιο χωρίς να παίζει κάτι τριγύρω. Ο διαλογισμός είναι εξαιρετικό εργαλείο, καθώς και οι ειδικοί όπως ψυχοθεραπευτές, ψυχαναλυτές και εκπαιδευτές ενηλίκων. Επίσης, εξαιρετικό εργαλείο το journaling, το καθημερινό γράψιμο στο ημερολόγιό μας ή στο λεύκωμά μας που εντείνει την επικοινωνία με το μέσα μας.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Την απώλεια οικείων ανθρώπων μου.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

…μπορείς να χαίρεσαι με τις μικροχαρές της ζωής. Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει κατ’ ανάγκην λεφτά, αλλά αυτός που νιώθει αφθονία, χαρά, πληρότητα με μικρές φαινομενικά ασήμαντες αφορμές.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Έχουν και αυτά, αλλά δεν έχουν την πρώτιστη.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

…να σταματάς να περάσει ο άγνωστος, ακόμη κι αν δεν σε ευχαριστήσει.

…να βοηθήσεις αυτόν που το έχει ανάγκη χωρίς να το ποστάρεις.

…να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου, όταν έχεις κάθε λόγο να μην είσαι.

Όταν κάθε μέρα επιδιώκεις να είσαι καλύτερος από την προηγούμενη για σένα και τους συνανθρώπους σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *