Η Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη γεννήθηκε στο Ναύπλιο.
Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Γκρενόμπλ της Γαλλίας(Université Stendhal – Grenoble ΙΙΙ) στις Επιστήμες της Γλώσσας, με ειδικότητα τη Γαλλική ως ξένη γλώσσα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Λε Μαν της Γαλλίας (Université du Maine) στη «Διδακτική των Γλωσσών και Νέες Τεχνολογίες στη Γλωσσική Επικοινωνία». Είναι επίσης διδάκτωρ Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Μπορντό (Université Montaigne III – Bordeaux) και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης του Παρισιού (Université Paris IV – Sorbonne), “La littérature au service de l’ interculturalité dans la classe de FLE en Grèce et l’ apport des nouvelles technologies”.
Διδάσκει στην ιδιωτική σχολή γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού ABC στη Μυτιλήνη και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο της πολυγλωσσίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει αναγορευθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία «Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» (Chevalier de l’ Ordre des Palmes Académiques) για τις υπηρεσίες της στην εκπαίδευση και τη συμβολή της στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού, των επιστημών και των τεχνών. Ταυτόχρονα, ο παραπάνω τίτλος αποτελεί επιβράβευση της ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας και της συμβολής της στην ανάπτυξη της ελληνογαλλικής συνεργασίας.
Η Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη συμμετέχει ενεργά σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια: Mai 2018 à Poitiers, Mai 2019 Québec à Montréal (UQAM), Octobre 2019 Université de Rouen Normandie, Mont-Saint-Aignan, Mars 2021 CY Cergy Paris Université, Juin 2021 ENS de Meknès Maroc, Juillet 2021 CRIFPE.CA Montréal-Canada, Juillet 2021 XVe Congrès mondial de la FIPF – Tunisie, Mai 2022 Ecole Normale Supérieure – Messaoud Zeghar – Sétif – Algerie, Juillet 2022 Exeter – Royaume Uni.
Έχει πλούσια συγγραφική δράση σε επιστημονικά περιοδικά.
Αν και κατάγεστε από το Ναύπλιο, έχετε γίνει κάτοικος της Λέσβου. Τι συνέβαλε σε αυτήν σας την επιλογή;
Ακριβώς! Συγκεκριμένα, από το πανέμορφο χωριό Τολό, που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, όπου έκανα τις σπουδές μου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα μέρη μου, και σε μικρή ηλικία, γνώρισα έναν νεαρό από τη Μυτιλήνη. Αυτή η συνάντηση, γνωριμία, νεανικός έρωτας, σχέση, ήρθε να γράψει μια ιστορία ζωής και να με φέρει στην αιολική γη, στη Μυτιλήνη.
Από πού πηγάζει το ενδιαφέρον σας για τη διάδοση και τη στήριξη της γαλλικής γλώσσας;
Οι σπουδές μου στη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό μού εμφύσησαν αυτό το ενδιαφέρον και τον ζήλο. Γοητεύτηκα από την πλούσια ιστορία, την τέχνη και τη λογοτεχνία της Γαλλίας. Η γαλλική γλώσσα και κουλτούρα αποτελούσαν πάντα για εμένα πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας. Έτσι, πήρα πρωτοβουλίες και ήρθα σε επαφή με διάφορα προγράμματα που προωθούν τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό στην Ελλάδα. Μέσω αυτών των εμπειριών συνειδητοποίησα τη σημασία της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού για την ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται βαθιές πολιτιστικές και ιστορικές σχέσεις, και η διάδοση της γαλλικής κουλτούρας στην Ελλάδα συμβάλλει στην ενίσχυση αυτών των δεσμών. Αποφάσισα να αφιερώσω τις προσπάθειές μου στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι αυτή η γέφυρα πολιτισμών μπορεί να φέρει τους λαούς πιο κοντά και να εμπλουτίσει τις ζωές μας με νέες γνώσεις και εμπειρίες.
Έχετε αναγορευθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία « Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» (Chevalier de l’ Ordre des Palmes Académiques) για τις υπηρεσίες σας στην εκπαίδευση, τη συμβολή σας στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού, των επιστημών και των τεχνών, το οποίο αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο της πολυγλωσσίας, παρέχετε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας δωρεάν. Νιώθετε ότι εκτιμάται αυτή η προσφορά σας από τους σπουδαστές;
Η αναγόρευσή μου από τη Γαλλική Δημοκρατία ως «Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» (Chevalier de l’ Ordre des Palmes Académiques) αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή και αναγνώριση. Οι υπηρεσίες μου στην εκπαίδευση, καθώς και η συμβολή μου στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού, των επιστημών και των τεχνών, είναι θέματα που με γεμίζουν περηφάνια.
Στα πλαίσια της πολυγλωσσίας, η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας δωρεάν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες μου. Νιώθω ότι αυτή η προσφορά εκτιμάται ιδιαίτερα από τους σπουδαστές. Η ανταπόκριση και η συμμετοχή τους στα μαθήματα είναι ενθουσιώδης, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον τους για τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό. Πολλοί από τους σπουδαστές αναγνωρίζουν τη σημασία της πολυγλωσσίας και βλέπουν τη γνώση της γαλλικής ως ένα μέσο και σημαντικό εργαλείο για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, την επαγγελματική τους εξέλιξη και την προσωπική τους ανάπτυξη.
Θα συμβουλεύατε τους νέους να σπουδάσουν στην Ελλάδα ή να επιδιώξουν σπουδές στο εξωτερικό;
Έχοντας κάνει τις σπουδές μου στα γαλλικά πανεπιστήμια και σε όλες τις βαθμίδες, προπτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικές σπουδές, και ως διδάκτωρ σε δύο πανεπιστήμια της Γαλλίας, στο πανεπιστήμιο Μontaigne III στην Μπορντό και στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης Paris IV στο Παρίσι, θα συμβούλευα τους νέους να σκεφτούν προσεκτικά τις προσωπικές τους ανάγκες και προτεραιότητες, καθώς και την εξέλιξη του επαγγελματικού τους ορίζοντα, όσο αυτό είναι εφικτό. Με όλη τη γνώση και εμπειρία που φέρω, με την εξειδίκευσή μου και τη συνεργασία με το τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας «Σπουδές στη Γαλλία», αλλά και ως σύμβουλος σχολικού και επαγγελματικού προσανατολισμού, επιτρέψτε μου να εστιάσω στις σπουδές στη Γαλλία και ίσως στις γαλλόφωνες χώρες. Οι σπουδές στα γαλλικά πανεπιστήμια δίνουν στον σπουδαστή μια πολύ σημαντική δυνατότητα: την επιλογή και την ελευθερία να σπουδάσει στον τομέα επιλογής και δεξιοτήτων. Όχι στην τύχη που θα του φέρει η συνολική βαθμολογία των πανελληνίων εξετάσεων! Πέραν τούτου, παρέχεται η διεθνής εμπειρία, η ευκαιρία να ζήσουν και να μορφωθούν σε ένα διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, γεγονός που διευρύνει τους ορίζοντες. Η καθημερινή χρήση μιας ξένης γλώσσας θα βελτιώσει σημαντικά τις γλωσσικές σας δεξιότητες. Επίσης, η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο της Γαλλίας μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης με φοιτητές και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερες επιλογές σε εξειδικευμένα και πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών. Κάτι που ίσως να μην το γνωρίζουν αρκετοί υποψήφιοι σπουδαστές και οι οικογένειές τους: ότι οι σπουδές στη Γαλλία έχουν χαμηλότερο κόστος με τα επιδόματα που παρέχονται σε όλους τους φοιτητές και, το σημαντικότερο, η σύντομη ολοκλήρωση σπουδών με τη βοήθεια του συστήματος και των πανεπιστημιακών προγραμμάτων.
Πρόσφατα, ήσασταν ομιλήτρια στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά στη Μυτιλήνη, το οποίο υποστηρίξατε ποικιλοτρόπως. Μιλήστε μας γι’ αυτό…
Πρώτα, θα σταθώ στη δημιουργία του συλλόγου «Ελαίας Νήσος». Η ιδέα και επιθυμία πυροδοτήθηκαν από την παρουσία μου στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον Γάλλο συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, στο Σίγρι, το 2017, όπου είχα προσκληθεί ως επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας, και την κομβική μου γνωριμία και συνάντηση με την κ. Φωτεινή Τιρπιντήρη. Η φιλοξενία μου στο Villa Faros υπήρξε ο φάρος δημιουργίας αυτού του συλλόγου, καθώς και το πνεύμα του Α. Καμύ για μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης, μια σταθερή αφοσίωση στην ηθική και την ελευθερία και για μια ανεξάντλητη αναζήτηση για νόημα σε έναν κόσμο του «(παρα)λόγου». Έκτοτε, ως μέλος του ΔΣ του συλλόγου και ως αντιπρόεδρος, στηρίζω κάθε δράση και ενέργεια του συλλόγου. Ως ομιλήτρια στο 2ο Συνέδριο για την Ελιά, θέλησα να αναφερθώ στις ιστορικές και εμποροοικονομικές σχέσεις της Γαλλίας με το νησί της Λέσβου από τα μέσα του 19ου αιώνα μέσα από την έρευνά μου. Οι Έλληνες και οι Γάλλοι θα χτίσουν μαζί, γιατί δεν είναι μόνο σχέσεις επιχειρηματικές, αλλά και οι κοινές αξίες. Η υποδομή και τα θεμέλια έχουν τεθεί και η Λέσβος μπορεί να αποτελέσει τον λίθο αυτής της ανάπτυξης, διέποντας τις προσδοκίες αυτού του συνεδρίου. Η γεωπολιτική ισχύς της θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την οικονομική της, πλέον, δύναμη.
Η ολιγοετής θητεία μου (8 χρόνια) ως επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας, αλλά και η πολυετής μου παρουσία στον εκπαιδευτικό και πολιτισμικό τομέα, λειτουργούν ως κινητήριος μοχλός της διατήρησης, ανάπτυξης και διεύρυνσης των γαλλοελληνικών σχέσεων στη Λέσβο: Ίδρυση γαλλικής σχολής μάθησης της γλώσσας, στήριξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στη Γαλλία και γαλούχηση στη γαλλική κουλτούρα –τυχαίο το γεγονός ύπαρξης της λίγο πιο κάτω περιοχής που προϋπήρχε η γαλλική σχολή στον 19ο αιώνα; Επαναφορά του προξενικού τμήματος στη Μυτιλήνη, συνεργασίες με το Γαλλικό Ινστιτούτο, μακρά δράση στον πολιτισμό με ποικίλες δραστηριότητες, 2018, εορτασμός 100 χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Αναμνηστική στήλη στο γαλλικό νεκροταφείο Λουτρών και Ημερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, 2021, εορτασμός 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση – Γάλλοι φιλέλληνες ποιητές, συμβολή στην εξωστρέφεια του Μουσείου Τεριάντ, θέσπιση φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου στο νησί. Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ένταξη της μάθησης της γαλλικής γλώσσας, στα πλαίσια της πολυγνωσίας και της πολυπολιτισμικότητας, για ένα ισχυρό «αύριο» στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, διενέργειες αδερφοποίησης της Λέσβου με περιοχή της Γαλλίας και ευρύτερης εκπαιδευτικής συνεργασίας με την προσπάθεια υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας.
Η λέξη «προσφορά» τι σημαίνει για εσάς;
Για εμένα η λέξη «προσφορά» αντιπροσωπεύει μια βαθιά και πολυδιάστατη αξία, που διαπερνά πολλές πτυχές της ζωής μου. Είναι μια πράξη ανιδιοτέλειας, αγάπης, υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.
Τι θαυμάζετε στους ανθρώπους;
Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά και ποιότητες που θαυμάζω στους ανθρώπους. Αυτές οι ιδιότητες ποικίλλουν από τον (αυτο)σεβασμό, την προσωπική ακεραιότητα, την ενσυναίσθηση και το θάρρος, την προσαρμοστικότητα, την ανιδιοτέλεια.
Τι φοβάστε περισσότερο;
Την υποκρισία και την απώλεια.
Καλοσύνη είναι…
Μία από τις θεμελιώδεις αρετές που αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της ανθρώπινης καρδιάς και την ικανότητά μας να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό, ευγένεια και φροντίδα προς τους άλλους. Είναι μια αξία που μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους και σε διάφορες καταστάσεις. «Σε έναν κόσμο όπου μπορείς να είσαι οτιδήποτε, να είσαι καλός».