fbpx

Όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς μεγαλώνουν τείνουν να εφαρμόζουν αυτές τις 10 καθημερινές συνήθειες

Το να παραμένουμε σε πνευματική εγρήγορση καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να μοιάζει με τρομακτική πρόκληση σε έναν κόσμο που κινείται και αλλάζει συνεχώς.

Σε μια κοινωνία που έχει εμμονή με τη νεότητα, αν είστε κάποιος που γκριζάρει με χάρη, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε εκείνους που εκτιμούν τη σοφία σας.

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι είστε εκτός πραγματικότητας, ενώ στην πραγματικότητα είστε απλά έμπειροι.

Στην πραγματικότητα, πιθανότατα σας έχουν υποτιμήσει περισσότερο απ’ όσο θέλετε να παραδεχτείτε.

Σας θυμίζει κάτι; Αν ναι, τότε συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τις 10 καθημερινές συνήθειες που εφαρμόζουν όσοι παραμένουν πνευματικά ευέλικτοι καθώς γερνούν!

1) Αγκαλιάζουν τη δια βίου μάθηση
Μια βασική συνήθεια όσων παραμένουν διανοητικά οξυδερκείς καθώς γερνούν είναι να αγκαλιάζουν τη δια βίου μάθηση.

Απολαμβάνουν τη διαδικασία απόκτησης νέων γνώσεων περισσότερο από το να ταξιδεύουν με αυτόματο πιλότο. Επειδή η ενασχόληση του μυαλού τους με την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ή τη συλλογή νέων πληροφοριών τους κρατά διανοητικά διεγερμένους και ευτυχισμένους.

Επιπλέον, βλέπουν κάθε μέρα ως μια ευκαιρία να μάθουν κάτι καινούργιο, είτε από ένα βιβλίο, είτε από ένα ντοκιμαντέρ, είτε ακόμη και από μια περιστασιακή συζήτηση.

2) Εξασκούν την ενσυνειδητότητα
Μια άλλη σημαντική συνήθεια που ασκούν όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς είναι η ενσυνειδητότητα.

Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την πλήρη παρουσία και εμπλοκή στη στιγμή. Πρόκειται για την προσοχή στο περιβάλλον, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, αντί να αφήνετε το μυαλό σας να περιπλανιέται άσκοπα.

Για να σας δώσω ένα προσωπικό παράδειγμα, η γιαγιά μου είναι ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που γνωρίζω, ακόμη και στην ηλικία των 92 ετών. Μια από τις καθημερινές της ρουτίνες είναι το πρωινό τελετουργικό του τσαγιού της.

Κάθεται στην αγαπημένη της καρέκλα δίπλα στο παράθυρο, πίνει το τσάι της και περνάει αυτή την ώρα παρατηρώντας απλώς τον κόσμο έξω. Απολαμβάνει τα χρώματα της ανατολής του ήλιου, ακούει τα πουλιά να κελαηδούν και εκτιμά την ηρεμία του πρωινού.

Συχνά λέει ότι αυτή η πρακτική της ενσυνειδητότητας, αυτή η στιγμή ήρεμης παρατήρησης και περισυλλογής, τη βοηθά να νιώθει πιο συνδεδεμένη με τον εαυτό της και τον κόσμο γύρω της. Διατηρεί το μυαλό της συγκεντρωμένο και καθαρό.

3) Διατηρούν μια υγιεινή διατροφή
Η σωστή διατροφή δεν ωφελεί μόνο το σώμα, αλλά παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της πνευματικής οξύτητας. Όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς έχουν συχνά μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η πέστροφα, έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και τη μείωση της νοητικής παρακμής.

Δεν είναι περίεργο που χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου η κατανάλωση θαλασσινών είναι υψηλή, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους που ζει πάνω από 100 χρόνια με εντυπωσιακή πνευματική οξύτητα.

4) Επιδίδονται σε τακτική σωματική δραστηριότητα
Η σωματική δραστηριότητα είναι μια άλλη κρίσιμη συνήθεια όσων παραμένουν διανοητικά οξυδερκείς καθώς γερνούν. Περισσότερο από την απλή διατήρηση ενός υγιούς σώματος, είναι επίσης η διατήρηση του μυαλού ενεργού και σε εγρήγορση.

Η τακτική άσκηση, είτε πρόκειται για περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι ή ακόμη και χορό, ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτή η αυξημένη κυκλοφορία παρέχει περισσότερο οξυγόνο και βασικά θρεπτικά συστατικά, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και της μνήμης.

Ορισμένοι μπορεί να παραβλέπουν αυτή τη συνήθεια ως μια απλή αγωγή γυμναστικής. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό – είναι μια ολιστική προσέγγιση της υγείας που ωφελεί τόσο το φυσικό σώμα όσο και το μυαλό.

5) Δεν φοβούνται τη μοναξιά
Η μοναξιά μπορεί να είναι τρομακτική – η σιωπή, η έλλειψη άμεσης συντροφικότητας. Όμως εκείνοι που παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνούν έχουν μάθει να εκτιμούν, ακόμα και να αναζητούν, στιγμές μοναξιάς.
Στην ησυχία, μακριά από το θόρυβο και τους περισπασμούς του κόσμου, βρίσκουν χώρο να προβληματιστούν, να σκεφτούν, να ασχοληθούν με τον εσωτερικό τους εαυτό. Αυτός ο χρόνος μοναξιάς δεν έχει να κάνει με τη μοναξιά- έχει να κάνει με την αυτογνωσία και την ενδοσκόπηση.
Είναι μια ωμή αλήθεια ότι η μοναξιά μπορεί να είναι άβολη. Μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας, τις σκέψεις μας, τους φόβους μας. Αλλά όσοι την αγκαλιάζουν διαπιστώνουν ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πνευματική διαύγεια και τη συναισθηματική υγεία.

6) Εξασκούν την καλοσύνη
Η καλοσύνη δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι καλός με τους άλλους, αλλά και με το να είσαι καλός με τον εαυτό σου. Εκείνοι που παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνούν καταλαβαίνουν τη θεραπευτική δύναμη της καλοσύνης, τόσο όταν τη λαμβάνουν όσο και όταν τη δίνουν.

Η άσκηση της καλοσύνης μπορεί να σημαίνει να προσφέρετε ένα χέρι βοήθειας σε έναν γείτονα, να συγχωρήσετε κάποιον που μπορεί να τους έχει αδικήσει ή ακόμη και να αφιερώσετε χρόνο για αυτοφροντίδα. Είναι μια ευγενική υπενθύμιση ότι είμαστε όλοι αλληλένδετοι και ότι οι πράξεις μας μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στους άλλους και στον εαυτό μας.

7) Παραμένουν κοινωνικά ενεργοί
Κανένας άνθρωπος δεν είναι ένα νησί. Όλοι μας αποζητούμε τη σύνδεση και τη συντροφικότητα σε κάποιο βαθμό. Όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνούν, φροντίζουν να παραμένουν κοινωνικά ενεργοί.

Είτε πρόκειται για την ένταξη σε μια λέσχη βιβλίου, είτε για την παρακολούθηση κοινοτικών εκδηλώσεων, είτε απλώς για την κουβέντα με τους φίλους τους για καφέ, κατανοούν τη σημασία της διατήρησης των κοινωνικών δεσμών.

Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ψηφιακός και αποσυνδεδεμένος, επιλέγουν να επενδύουν σε πραγματικές αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Επειδή στο τέλος της ημέρας, όλοι μας θέλουμε απλώς να νιώθουμε ότι μας ακούνε, ότι μας καταλαβαίνουν και ότι συνδεόμαστε.

8) Διατηρούν την αίσθηση του χιούμορ τους
Το γέλιο είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο!

Όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνούν έχουν την ικανότητα να βρίσκουν χιούμορ στις καθημερινές καταστάσεις. Ξέρουν πώς να γελούν με τους παραλογισμούς της ζωής, ακόμα και με τον εαυτό τους.

Είτε γελούν με ένα κόμικς στην εφημερίδα, είτε μοιράζονται ένα αστείο ανέκδοτο, είτε απολαμβάνουν μια κωμική παράσταση, κάνουν χώρο για γέλιο στη ζωή τους.

9) Θέτουν όρια
Το να θέτετε όρια δεν σημαίνει ότι είστε εγωιστές ή αποστασιοποιημένοι. Έχει να κάνει με το να γνωρίζεις τα όριά σου και να τα σέβεσαι. Όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς μεγαλώνουν το καταλαβαίνουν αυτό και δεν φοβούνται να πουν “όχι” όταν χρειάζεται.

Είτε πρόκειται για την απόρριψη μιας πρόσκλησης επειδή χρειάζονται λίγο χρόνο ξεκούρασης, είτε για την απομάκρυνση από μια εξαντλητική σχέση, δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική τους ευεξία.

10) Καλλιεργούν μια θετική νοοτροπία
Η νοοτροπία είναι το παν. Όσοι παραμένουν πνευματικά κοφτεροί καθώς γερνούν έχουν κατακτήσει την τέχνη της διατήρησης μιας θετικής νοοτροπίας.

Καταλαβαίνουν ότι η ζωή αναπόφευκτα θα ρίξει καμπύλες και προκλήσεις. Αντί όμως να μελαγχολούν ή να κυλιούνται στον αρνητισμό, επιλέγουν να εστιάζουν στις ασημένιες πλευρές και στα διδάγματα που παίρνουν.

Τελικές σκέψεις
Το να παραμένουμε πνευματικά αιχμηροί καθώς γερνάμε μπορεί να μοιάζει με δύσκολη μάχη σε μια κοινωνία που συχνά εστιάζει περισσότερο στη νεότητα και την ταχύτητα.

Μπορεί να σας χαρακτηρίσουν ως αργούς, ξεπερασμένους ή ακόμη και πεισματάρηδες, αλλά αυτό συμβαίνει απλώς επειδή η κοινωνία συχνά δυσκολεύεται να εκτιμήσει τη σοφία και τη χάρη που συνοδεύει τη γήρανση.

Έτσι, αν είστε κάποιος που γερνάει με χάρη και παραμένει πνευματικά αιχμηρός, να θυμάστε – έχετε έναν πλούτο γνώσεων, εμπειριών και διορατικότητας που είναι ανεκτίμητες.

Μόνο εκείνοι που αφιερώνουν χρόνο για να εκτιμήσουν τη σοφία της ηλικίας αξίζουν να επωφεληθούν από την πνευματική σας οξύτητα!

Ας γιορτάσουμε λοιπόν την τέχνη του να παραμένουμε πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνάμε. Εξάλλου, το μυαλό μας είναι τα πιο ισχυρά μας εργαλεία – ας το κρατήσουμε κοφτερό!

Πηγή: geediting.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *