fbpx

Σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού που μας βάζουν σε υποψία και πώς μπορούμε να «θωρακίσουμε» τα παιδιά μας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (2013) σχεδόν δύο στα δέκα Ελληνόπουλα έχουν υποστεί σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους. Σε διεθνές επίπεδο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας, ενώ, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο 70-85% των περιστατικών ο θύτης είναι άτομο που το θύμα γνωρίζει και εμπιστεύεται, συχνότερα ο ίδιος ο γονιός. Ωστόσο, αριθμοί αυτοί αναφέρονται σε περιστατικά σεξουαλικής βίας χωρίς να περιλαμβάνουν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης τα οποία μπορεί να μην αναφέρονται καν και ως εκ τούτου να μην είναι πλήρως καταγεγραμμένα.

Οι μορφές της σεξουαλικής παρενόχλησης

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό φορέα για την ενημέρωση για την υγεία των παιδιών Nemours (https://kidshealth.org/) η σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση, με μέρη του σώματος, με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή με σεξουαλική πράξη. Η παρενόχληση μπορεί να είναι λεκτική (με σχόλια του θύτη προς το θύμα), αλλά μπορεί και να μην εκφέρεται. Μπορεί να χρησιμοποιείται η τεχνολογία, όπου ο θύτης στέλνει φωτογραφίες, βίντεο ή μηνύματα στο θύμα, ενώ μπορεί να είναι φυσική όπου ο θύτης προσπαθεί να αγγίξει ή να φιλήσει το θύμα χωρίς τη συναίνεσή του. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν συμβαίνει μόνο στα κορίτσια αλλά και στα αγόρια και μπορεί να συμβεί από άτομα του αντίθετου ή του ίδιου φύλου. Επίσης, δεν περιορίζεται σε άτομα ίδιας ηλικίας.

7 αλλαγές συμπεριφοράς που μπορεί να μας βάλουν σε υποψία

Ουσιαστικά κάθε σοβαρή αλλαγή συμπεριφοράς στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με κάποιο γεγονός στη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται να προβληματίσει τους γονείς όταν το παιδί παρουσιάζει ή επιστρέφει σε συμπεριφορές που αντιστοιχούν σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Ποιες μπορεί να είναι αυτές;

Μπορεί να προληφθεί η σεξουαλική παρενόχληση;

Ο βασικός τρόπος πρόληψης σύμφωνα με την ψυχολόγο-τραυματοθεραπεύτρια εφήβων και παιδιών Άννα Μαρία Κυριακοπούλου είναι η ενημέρωση. «Χρειάζεται ενημέρωση και να μιλούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στα παιδιά σχετικά με το σώμα τους από την πρώτη στιγμή. Και όταν λέμε πρώτη στιγμή πρακτικά αυτό σημαίνει πως ξεκινάμε να μιλάμε για το σώμα τους και τα όρια στο σωματικό άγγιγμα από την ηλικία των 2-3 ετών και προσφέρουμε σταδιακά περισσότερες πληροφορίες καθώς το παιδί μεγαλώνει. Κι επειδή η συζήτηση αυτή δεν είναι πάντα εύκολη, ένα παραμύθι ή μια ιστορία μπορεί να γίνει η αφορμή για να ανοίξουμε το θέμα και να περάσουμε στα παιδιά μας τα σωστά μηνύματα. Χρησιμοποιώντας τους ήρωες του παραμυθιού μπορούμε να μιλήσουμε για το άγγιγμα και να μάθουμε στα παιδιά να εμπιστεύονται εμάς και τη διαίσθησή τους. Τους εξηγούμε με λόγια απλά και ανάλογα με την ηλικία τους πως όταν συμβαίνει κάτι που τα κάνει να μην νιώθουν καλά, πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και να ζητούν βοήθεια ή να απομακρύνονται. Τέλος, πολύ βασικό είναι να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα της απενοχοποίησης καθώς πολλές φορές το παιδί που κακοποιείται ή παρενοχλείται σεξουαλικά μπορεί να νιώθει και το ίδιο ένοχο γι’ αυτό που του συμβαίνει», τονίζει η ειδικός.

«Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει» – ένα παραμύθι για τη σεξουαλική παρενόχληση υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου

Το παραμύθι με τίτλο «Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει» της Ελένης Δασκαλάκη με εισαγωγή του ψυχιάτρου Θάνου Ασκητή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη και βρίσκεται υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου. Το συγκεκριμένο παραμύθι είναι ενταγμένο στις λίστες του Υπουργείου Παιδείας με τα εγκεκριμένα προτεινόμενα αναγνώσματα προς τους εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών αν και χάρη στη θεματολογία του μπορεί να διαβαστεί και από μεγαλύτερα παιδιά. Συνοδεύεται από δύο παραρτήματα, προς τον γονιό και προς τον εκπαιδευτικό, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» για να ανοίξει μια όμορφη συζήτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση και να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά να «θωρακιστούν» απέναντι σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Μπορείτε να το βρείτε σε μεγάλα βιβλιοπωλεία ή στις εκδόσεις Σοκόλη (sokolis.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *