Αλλάζει η ζωή μας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης; Η απάντηση είναι «ναι». Είναι όλες οι αλλαγές αρνητικές; Η απάντηση είναι «όχι». Ένας τομέας-ταμπού ακόμα στην Ελλάδα είναι η γυναικεία σεξουαλικότητα, πόσο μάλλον όταν αυτή συνδέεται με την εμμηνόπαυση. Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλές γυναίκες, απαλλαγμένες από τον φόβο της εγκυμοσύνης, απαλλαγμένες από τις ευθύνες των παιδιών, που έχουν φύγει πια από το σπίτι, ανακαλύπτουν ότι χαίρονται πολύ περισσότερο τον έρωτα.
Λόγω των ορμονών, κάποιες γυναίκες δηλώνουν ότι παρατηρούν μια σταδιακή μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, που δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα και την ποιότητα ζωής τους. Για κάποιες άλλες, όμως, η μειωμένη επιθυμία και η σπανιότητα των σεξουαλικών επαφών είναι πηγή δυστυχίας, υπονομεύει την ικανοποίησή τους από τη ζωή και αλλάζει την αίσθηση της σεξουαλικότητας και του εαυτού τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας είναι πρόβλημα για μια γυναίκα, κυρίως επειδή απογοητεύει τον σύντροφό της και απειλεί να αποδυναμώσει τη σχέση τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει αν υπάρχει ένα μοτίβο αποφυγής του συντρόφου όταν αυτός την προσεγγίζει ερωτικά, ακόμα και στις πιο χαλαρές στιγμές τους, όπως οι διακοπές. Συχνά, το μοτίβο της αποφυγής μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι σε συγκρούσεις, ειδικά αν δεν υπάρχει μεταξύ τους ανοιχτή επικοινωνία.
Ο πόνος κατά τη διείσδυση είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η γυναίκα μπορεί να αποφεύγει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μετά το σεξ, μερικές γυναίκες αισθάνονται πόνο ή κάψιμο στον κόλπο τους. Πέρα από τα άμεσα αποτελέσματα του ίδιου του πόνου, ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή απλά η προσμονή του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να προκαλέσει άγχος απόδοσης ή μελλοντικά προβλήματα διέγερσης σε ορισμένες γυναίκες.
Με την κατάλληλη στήριξη και καθοδήγηση ενός ενημερωμένου γιατρού για τα θέματα της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες μπορούν να απολαύσουν το σεξ όχι μόνο στην εμμηνόπαυση, αλλά και στη μετεμμηνόπαυση. Η φαρμακευτική αγωγή, τα συμπληρώματα διατροφής και τα βότανα, αλλά και η συμβουλευτική διαδικασία για τη διαχείριση του άγχους, βρίσκονται στην υπηρεσία των γυναικών που επιθυμούν να μην απαρνηθούν αυτό το ζωτικό κομμάτι της ζωής τους.
Σημείωση: Φαρμακευτική αγωγή, συμπληρώματα διατροφής και βότανα να λαμβάνονται ΜΟΝΟ με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας–Συγγραφέας–Επόπτρια
www.menopause.gr