fbpx

Γιατί πρέπει να κρατάς τους στόχους σου μυστικούς

Το να δεσμεύεσαι δημόσια για τους στόχους και τα σχέδιά σου μπορεί να μειώσει το κίνητρό σου για την πραγματοποίησή τους.

Μέχρι τώρα πολλοί πιστεύαμε ότι το να δεσμεύεσαι δημόσια, σε φίλους, συγγενείς και γενικά στο περιβάλλον σου, για την επίτευξη των στόχων σου, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δέσμευσής σου ως προς την πραγματοποίησή τους. Θεωρητικά, όταν αποκαλύπτεις στους φίλους σου αυτό που έχεις σκοπό να κάνεις, από το να περιποιηθείς τον κήπο μέχρι το να κόψεις το κάπνισμα, θα αυξήσει τη δέσμευσή σου ως προς αυτό.

Από τη στιγμή που το αποκαλύπτεις, θεωρητικά είσαι πιο αφοσιωμένος και δεσμευμένος στο να το πραγματοποιήσεις. Όλα αυτά στη θεωρία φαίνονται σωστά και λογικά. Τι γίνεται όμως στην πράξη; Πρόσφατες έρευνες έδειξαν αντίθετα αποτελέσματα.

Κίνητρο

Δυστυχώς, το μυαλό μερικές φορές έχει την επικίνδυνη και δυσάρεστη συνήθεια να σαμποτάρει τις καλύτερές μας προθέσεις να ελέγξουμε τον εαυτό μας. Πρόσφατες έρευνες, από τον ερευνητή Gollwitzer και τους συνεργάτες του (2010), αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα το να δημοσιοποιούμε τους στόχους μας, μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό στο οποίο στοχεύουμε. Κατά τη διάρκεια τριών πειραμάτων ελέγχθηκε η σύνδεση μεταξύ της δημοσιοποίησης των στόχων μας και της πραγματικής ενασχόλησής μας με αυτούς στην πράξη.

Αυτό που βρέθηκε ήταν ότι όταν οι συμμετέχοντες μοιράζονταν τους στόχους τους με κάποιον άλλον, αντί να αυξήσουν τη δέσμευσή τους ως προς την επίτευξη αυτών των στόχων, τη μείωναν. Όταν είχαν μοιραστεί τους στόχους τους με κάποιον άλλο, οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν λιγότερο στο να καταστρώνουν σχέδια, να μελετούν και να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να τους πετύχουν, καθώς και να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες για πρόοδο.

Ψευδαίσθηση προόδου

Τι συμβαίνει λοιπόν; Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι η δημόσια δέσμευση για ένα στόχο μπορεί να μειώσει την προσπάθειά μας προς την επίτευξή του; Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η ίδια η πράξη της επίδειξης του στόχου μας σε άλλους, μας δίνει κάποια αίσθηση ότι έχουμε κάνει το πρώτο βήμα προς την επίτευξή του. Σε μια τέταρτη μελέτη, οι Gollwitzer et al. βρήκαν μια απόδειξη για αυτόν τον ψυχολογικό μηχανισμό. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι είχαν δεσμευτεί δημόσια για τους στόχους τους, ένιωσαν ότι είχαν κάνει μεγαλύτερη πρόοδο από εκείνους που δεν είχαν πράξει ανάλογα.

Φαίνεται ότι η δημοσιοποίηση της δέσμευσής μας προς ένα στόχο έχει παρόμοια αποτελέσματα με το να φαντασιωνόμαστε την επίτευξη του στόχου μας. Μας δίνει την εντύπωση ότι έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτόν, ενώ στην πραγματικότητα πηγαίνουμε προς τα πίσω. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσετε αυτή τη διαδεδομένη συμβουλή σχετικά με τη δημοσιοποίηση των στόχων σας, απλά αγνοήστε την. Σύμφωνα με τον Gollwitzer, όχι μόνο δεν φέρνει αποτέλεσμα, αλλά μπορεί και να βλάψει τις ευκαιρίες σας για την επίτευξή τους. Αν είστε πραγματικά δεσμευμένοι προς αυτούς, είναι προφανώς καλύτερα να τους κρατήσετε για τον εαυτό σας.

Θεοδώρα Αναστασίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × 1 =