fbpx

SeaChange Greek Islands

Ο Δήμος Αμοργού και το Κοινωφελές Ίδρυμα A.K. Λασκαρίδη ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πρόγραμμα SeaChange Greek Islands στην προσπάθεια για την πλήρη κατάργηση των 

πλαστικών μιας χρήσης, βασικού ρυπαντή των θαλασσών. Το πρόγραμμα στοχεύει σε μια συνολική αλλαγή της αντίληψης τοπικών κοινωνιών και επισκεπτών για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η Αμοργός βρέθηκε στο επίκεντρο του προγράμματος του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη στις 9-13 Ιουλίου 2020. Σε αυτό το διάστημα στην Αμοργό δεκαπέντε μέλη του Ιδρύματος και τρεις δύτες, ανάμεσα τους η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος, η υπεύθυνη του προγράμματος Ειρήνη Γκιουλάκου και ο δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ Σωτήρης Δανέζης. Σε συνεργασία με τους ανθρώπους του νησιού, πραγματοποίησαν περιβαλλοντικές δράσεις και ενημερώσεις, ενώ μπήκαν και οι βάσεις για μια πιο ισχυρή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή με δημιουργικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις όλο τον χρόνο.

Η ομάδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη πραγματοποίησε υποθαλάσσιους καθαρισμούς στα λιμάνια των Καταπόλων και της Αιγιάλης, ενώ καθαρίστηκαν και οι παραλίες της Αιγιάλης, του Αγίου Παύλου και της Νικουριάς.

Το Σάββατο 11 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καταπόλων προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ το Σωτήρη Δανέζη «Ένα Αρχιπέλαγος χωρίς πλαστικά». Της προβολής προηγήθηκαν ομιλίες του Δημάρχου Αμοργού Ελευθέριου Καραΐσκου, της Δρ. Αγελλικής Κοσμοπούλου, του Σωτήρη Δανέζη και του πολιτικού αναλυτή Γιάννη Κουτσομύτη. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή των δεκάδων παρευρισκόμενων.

«Στόχος του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι να παρέμβει καίρια στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θαλάσσια ρύπανση, στην αντιμετώπιση του προβλήματος εκεί που κυρίως εκδηλώνεται, αλλά και στην ανάληψη δράσεων που ενισχύουν την πρόληψη, ατομικά και συλλογικά. Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις και το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επιδιώκει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυσή του σε εθνικό επίπεδο. Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι στην Αμοργό και έχω μια άριστη συνεργασία με το Δήμαρχο, τους συνεργάτες του αλλά και τους ανθρώπους που στηρίζουν το όραμα μας» δήλωσε η κα. Κοσμοπούλου.

Ο Σωτήρης Δανέζης τόνισε την δύναμη της εικόνας για να προβληθεί ένα μήνυμα και να αφυπνίσει τη συνείδηση των πολιτών, «μέσα από το ντοκιμαντέρ άρχισα να βλέπω και εγώ πολύ διαφορετικά την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν απλές καθημερινές συνήθειες. Αλλαγές όμως που θα βελτιώσουν τη ζωή μας.»

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής του KappaNews κ. Γιάννης Κουτσομύτης αναφέρθηκε στη δυνατότητες που δίνει η νέα ψηφιακή εποχή αλλά και οι ευρωπαϊκές οδηγίες για μια βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη, με σεβασμό στην παράδοση και τα φυσικό κάλλος κάθε τόπου.

«Αυτές τις μέρες ισχυροποιείται όχι απλά μια συνεργασία αλλά μια πολύτιμη σχέση με το Κοινοφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη. Μέσα από τα προγράμματα θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας καθιστώντας το νησί μας φιλικό και ελκυστικό στους κατοίκους και επισκέπτες. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε, αλλά έχουμε τη βούληση, τη θέληση και τους ανθρώπους για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέσα από την ατομική ευθύνη αλλά και τη συνεργασία θα πούμε ΟΧΙ στο πλαστικό μιας χρήσης και ΝΑΙ σε ένα περιβάλλον που αξίζει σε εμάς αλλά και στις επόμενες γενιές. Το γαλάζιο της Αμοργού δεν φτάνει να είναι απέραντο, πρέπει να είναι και καθαρό. Δημοτική αρχή, επαγγελματίες και κάτοικοι θα στηρίξουμε τα περιβαλλοντικά προγράμματα και θα σχεδιάσουμε νέες προτάσεις που θα αλλάξουν το νησί μας προς το καλύτερο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραϊσκος, ενώ απένειμε και τιμητική πλακέτα στη Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Αμοργού με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands θα πραγματοποιηθεί η δράση «share your Amorgos bag». Οι καταναλωτές θα «διαγράψουν» τις πλαστικές σακούλες από την καθημερινότητά τους και θα χρησιμοποιούν τις οικολογικές πάνινες τσάντες, που έχει προμηθεύσει τους επαγγελματίες ο Δήμος Αμοργού. Το πρόγραμμα μπορούν να το ενισχύσουν οι κάτοικοι προσφέροντας και τις δικές τους πάνινες τσάντες στην περιβαλλοντική διαδικασία.

Επιπλέον, σε απομακρυσμένες παραλίες θα τοποθετηθούν πινακίδες με περιβαλλοντικά μηνύματα, ώστε να εκπαιδευτεί ο επισκέπτης, όταν κάπου δεν βλέπει κάδο είναι γιατί πρέπει να πάρει τα σκουπίδια του μαζί του και να τα αφήσει στον κάδο που είναι στον σχεδιασμό καθαριότητας. Σε κομβικά σημεία του νησιού θα τοποθετηθούν και τα ειδικά κουτιά του SeaChange Gopa Project Amorgos. Τα αποτσίγαρα είναι ένα από τα συχνότερα πλαστικά απορρίμματα στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 − four =