Σε ξεχωριστά κρεβάτια

Πέντε λόγοι για τους οποίους ο ύπνος μακριά από τον σύντροφο μπορεί να κάνει τη σχέση πιο δυνατή!

Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 4 ζευγάρια επιλέγει να κοιμάται σε ξεχωριστά κρεβάτια. Ενώ το θέμα εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού για παραδοχή ή ακόμα και για συζήτηση, τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά. Ακόμη και το πιο ερωτευμένο ζευγάρι μπορεί να νιώσει την ανάγκη να περάσει τις νύχτες του χωριστά, εάν τα πρότυπα ύπνου του διαφέρουν. Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως πρόβλημα αλλά ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου.

Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη που θα μπορούν να αποκομίσουν τα ζευγάρια που κοιμούνται χωριστά.

1. Ο ύπνος δεν θα διακοπεί

Η στέρηση ύπνου δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να υποτιμάται, καθώς μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, κατάθλιψη, ακόμη και διαβήτη. Και αν δεν κοιμάται κάποιος καλά στο ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό του, αυτή είναι μια συνθήκη που θα πρέπει να αλλάξει. Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στους θορύβους γύρω τους, οπότε αν ο σύντροφος ροχαλίζει, πιθανότατα θα ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος με τον σύντροφο μπορεί να αυξήσει τον χρόνο που ξοδεύουμε στο στάδιο REM. Αυτό είναι το στάδιο όπου η λειτουργία του εγκεφάλου μας έχει αυξηθεί και ο ύπνος μας είναι πιο ελαφρύς. Αυτό σημαίνει ότι ο χωριστά ύπνος θα μειώσει τη διάρκεια του REM και θα μας κρατήσει απαλλαγμένους από άλλους περισπασμούς.

2. Ξυπνάμε πιο χαρούμενοι και ανανεωμένοι

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ύπνου χωρίς καμία ενόχληση. Και οι δύο σύντροφοι ξυπνούν γεμάτοι ενέργεια και νιώθουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ζωές τους με περισσότερη συγκέντρωση και έλεγχο. Είναι επίσης ψυχικά και σωματικά πιο υγιείς και δεν νιώθουν αγανάκτηση ο ένας προς τον άλλον για τυχόν διαταραχές ύπνου. Έτσι όλη η σχέση είναι πιο υγιής και χωρίς καθόλου θυμό.

3. Εκτιμάμε περισσότερο τον σύντροφό μας

Η σωματική οικειότητα δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου στριμωχνόμαστε με τον σύντροφό μας και αγκαλιαζόμαστε. Όταν όμως δεν κοιμόμαστε μαζί του, πραγματικά μας λείπει το άγγιγμά του και σκεφτόμαστε περισσότερο πώς να τον προσεγγίσουμε για σωστό ποιοτικό χρόνο. Η κοινή μας ζωή δεν γίνεται συνήθεια, αλλά μια πιο συναρπαστική περιπέτεια που μας κρατά και τους δύο σε εγρήγορση και πιο αφοσιωμένους.

4. Οι καβγάδες μπορεί να μειωθούν

Όταν δύο άτομα κοιμούνται άσχημα, η ανοχή στην απογοήτευση είναι σημαντικά χαμηλότερη και επιτίθενται στον σύντροφό τους. Επίσης, η έλλειψη ύπνου κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ενσυναίσθητους στα συναισθήματα των άλλων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας σε μια σχέση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η στέρηση ύπνου μπορεί να ξεκινήσει περισσότερους καυγάδες μεταξύ ενός ζευγαριού ακόμα και με το παραμικρό. Αντίθετα, όταν και οι δύο σύντροφοι κοιμούνται καλά, μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρά προβλήματα με περισσότερη λογική και πιο αποτελεσματικά.

5. Μπορούμε να απολαύσουμε περισσότερο “χρόνο” με εμάς 

Αυτό το ποιοτικό τάιμ άουτ σε ένα ζευγάρι θα βοηθήσει και τους δύο να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους και να δημιουργήσουν μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να παρακολουθήσουμε την αγαπημένη μας εκπομπή ή να κάνουμε διαλογισμό πριν πάμε για ύπνο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας. Όλος αυτός ο χώρος θα δώσει περισσότερα κίνητρα ώστε να μιλάμε πιο ουσιαστικά και στοχευμένα με τον σύντροφό μας. 

Πώς να προσεγγίσουμε το θέμα του “κοιμόμαστε χώρια” με τον σύντροφό μας

Εάν έχουμε αποφασίσει ότι ο σύντροφός μας ενοχλεί τον ύπνο μας, πρέπει να το συζητήσουμε μαζί του. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι του το λέμε με τον σωστό τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Ειδικότερα: 

  • Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη ρίζα των προβλημάτων ύπνου, ώστε να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση.
  • Θα πρέπει να τον διαβεβαιώσουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με το πώς νιώθουμε για εκείνον και τη σχέση μας. Αυτή είναι απλώς μια μικρή αλλαγή για να ωφελήσει τον ύπνο και των δύο.
  • Μπορούμε να προτείνουμε κάποιους συμβιβασμούς. Όπως το να κοιμόμαστε μαζί τα Σαββατοκύριακα.
  • Να δοκιμάσουμε να συγχρονίσουμε τις ώρες ύπνου, ώστε να μπορούμε να περάσουμε χρόνο μαζί, πριν και μετά από αυτόν.

Αγκαλιά πριν τον ύπνο

Είναι σημαντικό να μην σταματήσουμε να αγκαλιαζόμαστε επειδή δεν κοιμόμαστε πια μαζί. Μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο πριν πάμε για ύπνο. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια τηλεοπτική εκπομπή ή να ακούσουμε ένα podcast. Είναι ζωτικής σημασίας να μην σταματήσουμε τη νυχτερινή μας ρουτίνα παρόλο που θα κοιμόμαστε πλέον χώρια, ώστε η εγγύτητα να παραμείνει στη σχέση μας.

Ανθή Μιμηγιάννη
www.shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *