fbpx

Resilience… και ο τελευταίος που στέκεται όρθιος κερδίζει!

Το κλειδί της επιτυχίας –έλεγε ο πατέρας μου– είναι να δουλεύω σκληρά και πολύ. Να υπερβώ τις απαιτήσεις του ρόλου και να αναλαμβάνω περισσότερα από αυτά που προβλέπονται.

Δυστυχώς, αν κάποιος ακολουθήσει τις συμβουλές του πατέρα μου, εργαζόμενος σκληρά, πολύ και με πολλές ευθύνες, στις σημερινές συνθήκες μάλλον θα βρεθεί «καμένος» ή με τον αγγλικό όρο burned out, και μάλιστα γρήγορα!

Σημερινή κατάσταση

Πάντα υπάρχει το αβέβαιο, ο ανταγωνισμός και ο συναγωνισμός, οι προκλήσεις και η απόδοση. Μόνο που τα τελευταία χρόνια, σε όλο αυτό έχει προστεθεί και η τηλεργασία. Αυτό το τελευταίο έχει αλλάξει αρκετά το τοπίο. Άλλοι είναι ευχαριστημένοι, και μάλιστα επιθυμούν να εργάζονται από απόσταση, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και ανυπομονούν να πάνε στο γραφείο.

Καθένας μας έχει τις προτιμήσεις του και συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους θέλει να πετύχει. Το θέμα είναι αν θα τα καταφέρει.

Στόχοι

Χρήματα, αναγνώριση, καταξίωση, να ξεχωρίσει, να είναι σωστός και ηθικός, ένα μεγάλο σπίτι… Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρητούς στόχους και τους άρρητους, τους κρυφούς και ενδόμυχους στόχους του.

Οι ενδόμυχοι πάνε λίγο πιο βαθιά, πολλές φορές δεν τους αναγνωρίζουμε ούτε εμείς και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τους συζητάμε, π.χ. να είμαι ο καλύτερος, γιατί δεν αντέχω να είμαι δεύτερος˙ να είμαι πάντα ο «σωστός», γιατί έτσι θα αποκτήσω την αγάπη και την αποδοχή των γονέων (που ενδεχομένως δεν είχε όταν ήταν παιδί)˙ να κερδίζω πάντα, γιατί δεν μπορώ να μην κάνω το δικό μου και γιατί έτσι έμαθα, επειδή είχα έντονο ανταγωνισμό στο σπίτι.

Όπως καταλαβαίνουμε, όσο το ψάχνουμε, η λίστα μεγαλώνει, γίνεται πολύπλοκη και ίσως άνευ σημασίας για εδώ.

Επίτευξη Στόχου

Όταν πετυχαίνουμε κάτι, έχουμε επιτυχία. Μπράβο μας! Τι ορίζουμε όμως ως επιτυχία; Όχι όπως την ορίζουν η κοινωνία, η οικογένεια ή γενικότερα οι άλλοι, αλλά πώς την ορίζουμε εμείς! Τι είναι αυτό που θα μας κάνει χαρούμενους;

Το πρώτο βήμα για να ζούμε χαρούμενοι είναι να γνωρίζουμε τι και πώς θέλουμε να είμαστε, ώστε να προετοιμαστούμε, να οργανώσουμε τις κινήσεις, τις επιλογές και την καθημερινότητά μας με αυτόν το γνώμονα. Να γίνουμε δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα.

Εάν, για παράδειγμα, θέλουμε να ανοίξουμε τη δική μας επιχείρηση και δίνουμε το 100% του χρόνου μας στη δουλειά που ήδη έχουμε, μάλλον δεν θα καταφέρουμε να είμαστε αυτό που θέλουμε και να κερδίσουμε αυτό που εκτιμούμε ότι θα μας κάνει χαρούμενους.

Δεύτερο βασικό βήμα είναι να μη συγκρινόμαστε με άλλους. Καθένας από εμάς ορίζει την ευτυχία, την επιτυχία, τη χαρά, όπως θέλει ο ίδιος. Δεν είναι άδικο λοιπόν να συγκρινόμαστε με άλλους που –έτσι κι αλλιώς– δεν είναι ίδιοι με εμάς, λειτουργώντας όπως κάποιοι γονείς, που ενίοτε συγκρίνουν ανώφελα τα παιδιά τους με άλλα παιδιά;

«Κοίτα την ξαδέρφη σου, που έβγαλε 18 στο σχολείο» «Δες τον άλλον που το έκανε καλύτερα από εσένα…». Έχετε αναρωτηθεί αν οι άλλοι έχουν ορίσει την επιτυχία διαφορετικά από εσάς ή αν έχουν διαφορετικούς στόχους στη ζωή τους;

Ας κοιτάξουμε εμάς και να αποφασίσουμε εμείς για εμάς. Να είμαστε ο εαυτός μας. Κι αυτό μάλλον θα βοηθήσει πολύ στην καθημερινότητά μας. Θα μας βοηθήσει να αντέξουμε.

Resilience

Και τι έχει να κάνει η ανθεκτικότητα με αυτό; Οι χώροι εργασίας μας είναι όπως είναι, όπως ορίζονται από τις καταστάσεις κατά καιρούς και ενδεχομένως δεν μπορούμε να κάνουμε ιδιαίτερα πράγματα. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις, είναι ό,τι αφορά σ’ εσένα!

Η ανθεκτικότητα, λοιπόν, είναι το στοιχείο αυτό του εαυτού μας που θα μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε στις όποιες δυσκολίες. Είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε ο εαυτός μας και να ευδοκιμήσουμε στις νέες συνθήκες, να είμαστε ο εαυτός μας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, χωρίς να χρειάζεται να προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι διαφορετικό. Με άλλα λόγια, ίσως η «επιτυχία» να κρύβεται στο resilience, δηλαδή την ανθεκτικότητα.

 Η ικανότητα λοιπόν να αντεπεξέρχεται κάποιος όταν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, που αποτελούν αναπόφευκτο μέρος της ζωής, κρύβεται στην απλή πρακτική του να είμαστε ο εαυτός μας.

  • Να μην προσπαθούμε να ευχαριστούμε τους πάντες, αλλά να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει.
  • Να λέμε την άποψή μας όχι όπως θέλει ο συνομιλητής μας να ακούσει, αλλά με ευγένεια και ειλικρίνεια, βασισμένοι σε δεδομένα και πραγματικά στοιχεία.
  • Να μη μηχανορραφούμε και να μη βάζουμε τρικλοποδιές για να ξεπεράσουμε τους άλλους, αλλά να βελτιωθούμε εσωτερικά, ώστε να γίνουμε καλύτεροι, ακόμη κι αν τελικά δεν τους ξεπεράσουμε!

Βέβαιο είναι ότι στο τέλος θα έχουμε ξεπεράσει τους εαυτούς μας και, έτσι, θα είμαστε η καλύτερη έκδοση του εαυτού μας.

Γιάννης Αθανασόπουλος
Mindset Trainer & Business Consultant

Πηγή: www.epixeiro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *