Πώς να αλλάξουμε τον εαυτό μας!

Δεν σας αρέσει ο εαυτός σας; Υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα σας που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας, αλλά πιστεύετε ότι η διαδικασία και η προσπάθεια να τα αλλάξετε θα είναι χρονοβόρα και επώδυνη; Πάντα υπάρχει χρόνος και χώρος για να κάνουμε τον εαυτό μας καλύτερο, αρκεί να εντοπίσουμε τα αδύναμα σημεία μας και να προσπαθήσουμε!
1. Αρχικά, πρέπει να επιλέξουμε την συμπεριφορά που επιθυμούμε να αλλάξουμε. Καλό θα ήταν, στην πρώτη απόπειρα, να επιλέξουμε μια σχετικά εύκολη αλλαγή, για να μην απογοητευτούμε με έναν δύσκολο στόχο και παρατήσουμε την προσπάθεια.
2. Στην συνέχεια πρέπει να καταγράψουμε τη συμπεριφορά αυτή και κυρίως να συνειδητοποιήσουμε τι συναισθήματα μάς προκαλεί. Για παράδειγμα: για κάποιον που θέλει να σταματήσει τα άσχημα και προσβλητικά σχόλια για τους άλλους, πρέπει να καταγράψει τις καταστάσεις που προκαλούν αυτήν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα που δημιουργούνται.

3. Τέλος, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή αυτής της συμπεριφοράς. Φυσικά αυτό το τελευταίο αποτελεί και το πιο δύσκολο στάδιο. Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να ακολουθούμε ένα πλάνο δράσης:
•Πρέπει να καθορίσουμε έναν συγκεκριμένο στόχο, π.χ. για κάποιον που έχει συνειδητοποιήσει ότι κάνει αρνητικά σχόλια όταν νιώθει ζήλια για κάποιον, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε καταστάσεις σαν και αυτήν για να μειώσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.
•Η διαδικασία της αλλαγής μπορεί να περιλαμβάνει μικρούς και βαθμιαία πιο δύσκολους στόχους για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα: την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα ο στόχος μπορεί να είναι η μείωση των αρνητικών σχολίων. Την τρίτη μπορεί να είναι η ολοκληρωτική απαλοιφή και την τέταρτη η αντικατάσταση των αρνητικών σχολίων με θετικά.
•Μην τα παρατήσετε! Μάθετε από τα λάθη σας και θέστε πιο εύκολους στόχους, αν οι αρχικοί φαντάζουν αδύνατοι. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ακόμα καλύτερα τον εαυτό σας.
•Δώστε κίνητρο. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας στο τέλος κάθε μέρας ή εβδομάδας με ένα βραβείο που είναι σημαντικό.
Ας μην ξεχνάμε ότι για να αρέσουμε στους άλλους πρέπει πρώτα να αρέσουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Κανείς δεν είναι τέλειος και η διαδικασία μπορεί να είναι επίπονη, όμως τα συναισθήματα που θα δημιουργηθούν από την αλλαγή θα είναι η απόλυτη επιβράβευση. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε την πρώτη φορά, ας μην ξεχνάμε ότι θα έχουμε κάνει ένα βήμα για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι πρώτα για τον εαυτό μας και μετά για τους άλλους .
Πηγή: Watson, D.L. & Tharp, R.G. (2014). Self-directed Behavior: Self-modification for personal Adjustment (10th edition). United States of America: Wadsworth.
Τιμόκλεια Παναγοπούλου
Ψυχολόγος/Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια MSC Addiction Studies
Kings College London

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *