Πώς οι διακοπές ωφελούν τη σχέση;

Όλοι λίγο πολύ ονειρευόμαστε τις ιδανικές διακοπές!

Ελπίζουμε να περάσουμε καλά, να μοιραστούμε νέες εμπειρίες, να απολαύσουμε νέες γεύσεις και καινούργια μέρη, να δοκιμάσουμε διασκεδαστικές δραστηριότητες, να ξεκουραστούμε και να γυρίσουμε ανανεωμένοι.

Οι διακοπές είναι ο ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσουμε κοινές εμπειρίες που θα δυναμώσουν τη σχέση μας. Ακόμα και σε μία μακροχρόνια σχέση μπορούμε να μάθουμε καινούργια πράγματα για τον σύντροφό μας, αν βιώσουμε νέες και συναρπαστικές εμπειρίες.

Πώς όμως θα εξασφαλίσετε ότι οι διακοπές θα κάνουν καλό στη σχέση σας;

  1. Φροντίζετε οι δύο σύντροφοι να συμμετέχετε εξίσου στη λήψη των αποφάσεων για να μη νιώθει ο ένας από τους δύο «ριγμένος».
  2. Μην κάνετε ένα «υποχρεωτικό ταξίδι» μόνο και μόνο για να αποφύγετε την πιθανότητα της γκρίνιας γιατί όλο αυτό πιθανότατα θα χαλάσει τις διακοπές σας. 
  3. Μπορείτε να συμπεριλάβετε και κάποιες ιδιαίτερες εμπειρίες στο πρόγραμμα, που θα σας ανανεώσουν. Δεν αναφέρομαι σε «επικίνδυνα» σπορ, αν και υπάρχουν extreme ζευγάρια που θα τα δοκίμαζαν. Όχι! Αναφέρομαι σε πράγματα που θα σας κάνουν να χτίσετε μαζί αναμνήσεις.
  4. Διαλέγετε ενδιαφέροντα μέρη και για τους δύο. Η εξερεύνηση ενός νέου κόσμου και η ανακάλυψη άγνωστων πολιτισμών και ανθρώπων διαφορετικών από εμάς, αλλάζει τις παραστάσεις και τον τρόπο που είχαμε μάθει να σκεφτόμαστε. 
  5. Αν υπάρχει ένταση στη σχέση σας επιλέξτε «ήσυχες» διακοπές, που δεν αφήνουν περιθώρια για διαφωνίες. Χαλαρώστε, αφιερώστε χρόνο στον σύντροφό σας, μιλήστε, απολαύστε ο ένας την παρέα του άλλου και θυμηθείτε γιατί είστε μαζί!
  6. Αποφεύγετε να εξαντλείστε και φροντίστε να έχετε και οι δύο λίγο χρόνο ο καθένας για τον εαυτό του.
  7. Ένα ταξίδι λειτουργεί σαν βάλσαμο, γιατί αναζωογονεί και ανανεώνει μια σχέση δυνατή, αλλά ίσως λίγο κουρασμένη και φθαρμένη από τον χρόνο. Ο ελεύθερος χρόνος σας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείτε πράγματα που είχατε «θάψει» μέσα σας, μέσα σ’ ένα βουνό υποχρεώσεων και deadlines. 

Μαρία Βόλλη
Editor in chief

Coffey, J. K., Shahvali, M., Kerstetter, D., & Aron, A. (2024). Couples vacations and romantic passion and intimacy. Annals of Tourism Research Empirical Insights

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *