Πώς ακονίζουμε το μυαλό του σκύλου;

Ο σκύλος είναι ένα ενεργητικό πλάσμα, που έχει ανάγκη την εκτόνωσή του.

«Η έννοια της εκτόνωσης ενός σκύλου είναι διαφορετική από αυτήν που έχει στο μυαλό του ο πολύς κόσμος. Οι περισσότεροι μπερδεύουν την εκτόνωση με την απλή κούραση.

Ουσιαστικά, η εκτόνωση ενός σκύλου δεν πρέπει να είναι μόνο σωματική, αλλά και πνευματική. Είναι εξίσου σημαντική, αν όχι η πιο σημαντική.

Όταν προσφέρουμε στον σκύλο μόνο σωματική άσκηση, απλά κουράζεται, αλλά δεν εκτονώνεται. Με συνέπεια να στρεσάρεται, να είναι σε υπερένταση και να δείχνει λανθασμένα ότι δεν εκτονώνει την ενέργεια του. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς, όπως καταστροφές πραγμάτων, ή επιθετικότητα», εξηγεί ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης.

Πέντε τρόποι πνευματικής εκτόνωσης του σκύλου μας

Η νοητική εξάσκηση του σκύλου, λοιπόν, είναι εξίσου σημαντική για την ισορροπία του.

Ας δούμε, με τη βοήθεια του κ. Μπούζη, μερικούς τρόπους για την εξάσκηση του μυαλού του.

1) Η σωστή βόλτα: Όταν βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας, πρέπει να είμαστε «εκεί». Να συμμετέχουμε ενεργά, να προσέχουμε τον σκύλο μας και να μη μιλάμε στο κινητό μας όλη την ώρα. Επίσης, δεν θα πρέπει να βλέπουμε τη βόλτα σαν «καταναγκαστικό έργο», ούτε να δυσφορούμε. Διότι όλος αυτός ο αρνητισμός που νιώθουμε, περνάει στον σκύλο μας και τον στρεσάρει. Αποτέλεσμα, να μην εκτονώνεται, και να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Τέλος, αφήνουμε τα σκυλάκια μας να μυρίσουν τα πάντα, γιατί η όσφρηση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην πνευματική τους εκτόνωση. Ουσιαστικά είναι σαν να διαβάζουν τα νέα της ημέρας. Προσέχουμε τι μυρίζουν, δεν τα αφήνουμε να πάνε σε σημεία που δεν τα βλέπουμε, γιατί μπορεί να υπάρχει κάτι επικίνδυνο.

2) Σωστό παιχνίδι – εκτόνωση έξω: Όταν είμαστε με τον σκύλο μας βόλτα, δεν τον λύνουμε απλά σε ένα περιφραγμένο μέρος, ώστε να τρέξει μόνος του και να “εκτονωθεί”. Αντίθετα, ασχολούμαστε μαζί του με σωστή αλληλεπίδραση, δηλαδή με παιχνίδια, όπως, για παράδειγμα, η διελκυστίνδα, το μπαλάκι και άλλα, που μπορεί να του αρέσουν.

3) Παιχνίδι στο σπίτι: Στο σπίτι, επειδή δεν μπορούμε να τρέξουμε, θα πρέπει να προτιμάμε να επιλέγουμε παιχνίδια που ακονίζουν/εκτονώνουν περισσότερο το μυαλό του σκύλου μας. Υπάρχουν στο εμπόριο παιχνίδια που κρύβουμε νόστιμες λιχουδιές και βάζουμε τον σκύλο μας να «δουλέψει» το μυαλό του, προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα: πώς θα βγάλει τη λιχουδιά, ώστε να μπορέσει να τη φάει.
Προσοχή! Υπάρχουν επίπεδα δυσκολίας σε αυτά τα παιχνίδια, και θα πρέπει να πάνε με τη σειρά, ώστε να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στον σκύλο μας με επιπλέον άγχος.

4) Εκπαίδευση: Καθημερινά, κάποιες φορές της ημέρας, πρέπει να βάζουμε τον σκύλο μας να κάνει κάποιες εντολές. Ακόμα και το απλό «Έλα», «Κάτσε», «Ξάπλα», ενεργοποιεί το μυαλό του σκύλου και δεν τον αφήνει να τεμπελιάσει, ώστε να βαριέται και να δημιουργούνται προβλήματα. Φυσικά, εντολές που έχουν μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, όπως, για παράδειγμα, το «Μείνε», βοηθούν τον σκύλο μας να αναπτύξει αυτοέλεγχο και να εκτονωθεί ακόμη καλύτερα. Με τη βοήθεια ενός αξιόλογου εκπαιδευτή το επίπεδο θα είναι υψηλότερο και χωρίς λάθη.

5) Παιχνίδι με φίλους:  Ένα επιπλέον κομμάτι της πνευματικής εκτόνωσης είναι η συναναστροφή του σκύλου μας με το είδος του. Μπορούμε, λοιπόν, να τον φέρνουμε σε επαφή με έναν σκύλο που γνωρίζουμε ότι είναι σωστά κοινωνικοποιημένος και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα.
Έτσι, μπορούμε να κάνουμε μια επίσκεψη στο σπίτι ενός φίλου που έχει σκύλο και διαθέτει χώρο, ή να πάμε σε έναν ασφαλή περιφραγμένο χώρο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε τον σκύλο μας να τρέξει, να παίξει μαζί με τον άλλον σκύλο, για όση ώρα θέλουμε. Να «κουραστεί» το μυαλό του, και να γυρίσει ήρεμος και χαλαρός στο σπίτι.

Εν κατακλείδι, όπως λέει ο κ. Μπούζης, για να έχουμε έναν ισορροπημένο σκύλο, η πνευματική εκτόνωση του είναι απαραίτητη. Παράλληλα, με την πνευματική του εκτόνωση αποφεύγουμε σοβαρά μελλοντικά προβλήματα.
Φυσικά, όλοι οι τρόποι εκτόνωσης τους σκύλου μας πρέπει να γίνονται με πρόγραμμα, προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα.

Ο κ. Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways και συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του, παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων.

www.ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *