Πρώτη Σημαία

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος φιλοξενεί από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και 31 Μαρτίου 2022 την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την ελληνική σημαία που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Σκιάθο.

Η ιδέα μιας ομαδικής εικαστικής εγκατάστασης, με αντικείμενο την ελληνική σημαία γεννήθηκε και εξελίχθηκε με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στη Σκιάθο, στο νησί όπου τo 1807 σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη γαλανόλευκη των απαρχών της Επανάστασης.

Εκεί είχε καταφύγει το 1807 ο Νικοτσάρας, ένδοξος αρχηγός κλεφτών από τη Θεσσαλία. Μαζί με τον περίφημο καπετάνιο Γιάννη Σταθά, είχαν επιλέξει τη Σκιάθο ως ορμητήριο για τον πειρατικό στολίσκο τους. Ο Σταθάς και ο Νικοτσάρας, σε μυστική συνέργεια με τον πρώτο Ηγούμενο της Μονής, Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα (+1809) σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη ελληνική σημαία με το γαλανό βάθος και τον λευκό σταυρό, την πελαγίσια σημαία με τη λιτή αρμονία του ουρανού και της θάλασσας. Το πρωτόλειο αυτό συγκινητικό αυτοσχέδιο σύμβολο, ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης παρουσιάζεται το έργο σαράντα διακεκριμένων αλλά και πολύ νέων Ελλήνων εικαστικών το οποίο,  αν και πολύ σύγχρονο, αναβλύζει μέσα από πολυετείς έρευνες, δοκιμές, πειραματισμούς, μελέτες και προσηλωμένη αναπαραγωγή παραδοσιακών μεθόδων χειρωναξίας. Οι καλλιτέχνες προχωρούν στη σύσταση ενός αυτοτελούς, πυκνού οργανικού πεδίου με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές αναφορές σε ένα πολύτιμο ιστορικό συμβάν και σε ένα μονάκριβο ελληνικό σύμβολο που συνδέεται οργανικά με το νησί της Σκιάθου και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και που η σύλληψη και κατασκευή του προηγήθηκαν 14 χρόνια της επετείου, υποδεικνύοντας τον παράτολμο αλλά αναγκαίο δρόμο προς την Ελευθερία.

Από την πειρατική σημαία του στολίσκου των Σταθά και Νικοτσάρα, το μοτίβο του λευκού σταυρού σε γαλάζιο κάμπο, καθιερώθηκε ως εθνικό διακριτικό των πολεμικών πλοίων του ελληνικού κράτους στα 200 χρόνια της ύπαρξής του. Είναι το επίσημο, η μικρή σημαία που επαίρεται στην περιοχή της πλώρης όταν τα πλοίο είναι αγκυροβολημένο. Είναι το μοτίβο του επισείοντα, της μακρόστενης βαθυκύανης με ένα μικρό λευκό σταυρό σημαίας, που φέρουν τα μάχιμα πολεμικά πλοία Είναι ο καμβάς όπου τοποθετούνται θυρεοί και διακριτικά σύμβολα βασιλέων, πρωθυπουργών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος μαζί με τα έργα των καλλιτεχνών της έκθεσης παρουσιάζονται σημαίες και εμβλήματα, κειμήλια από ένδοξα πλοία και προσωπικότητες του νεότερου και σύγχρονου ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως  ο μετάξινος επισείοντας του θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ» , τα επίσημα των αντιτορπιλικών «Λέων» του 1916 και  «Αδρίας» του 1943, τα εμβλήματα των Αρχηγών Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και Στόλου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1940-41, κ.ά.  

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Εοζέν Αγκοπιάν, Βάσια Αδάμου Βανέζη, Άρτεμις Αλκαλάη, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Πέννυ Γκέκα, Ειρήνη Γκόνου, Γεωργία Γκρεμούτη, Μαρία Γρηγορίου, Παναγιώτης Δαραμάρας, Μαρία Διακοδημητρίου, Ελένη Ζούνη, Σταυρούλα Καζιάλε, Βάσω Καλουδιώτη, Βούλα Καραμπατζάκη, Βασιλική Κολιπέτσα, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κουλαρμάνη & Ελένη Παύλου (Εργάνη), Μαρία Κώτσου, Λούλα Λεβέντη, Βασιλική Λευκαδίτη, Στέλλα Μελετοπούλου, Πανδώρα Μουρίκη, Αλεξάνδρα Μπίσα, Γιάννης Παπαδόπουλος, Απόστολος Παπαγεωργίου, Σοφία Πάσχου, Βιβή Περυσινάκη, Γιώργος Πετσικόπουλος, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιφιγένεια Σδούκου, Νεφέλη Τερζή, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος και Αγγελική Τριανταφύλλου, Κλεοπάτρα Τσαλή, Αδαμαντία Τσερκέζογλου, Μαιρηλί Χαραμή, Παραδοσιακά εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου.

Συντελεστές

Συντονισμός: Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, Πρόεδρος Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Οργάνωση και επιμέλεια από Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος: Πηνελόπη Βουγιουκλάκη, Ιωάννα Μπερμπίλη
Δημιουργικό -καλλιτεχνικός σχεδιασμός: Νίκος Λεοντόπουλος
Μεταφορά-ανάρτηση έργων: Νίκος Παπαγιάννης

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύδα, Πειραιάς
Τ. 210 4516264, 2104516822, e-mail: [email protected]

Διάρκεια έκθεσης: 30 Δεκεμβρίου 2021 – 31 Μαρτίου 2022 (εκτός αργιών)
Ωράριο: Τρίτη έως Σάββατο 9:00-14:00.

Θα ανακοινωθούν ημερομηνίες για την πραγματοποίηση ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενηλίκους. Μείνετε συντονισμένοι!

Η συμμετοχή του συλλόγου Γυναικών Σκιάθου

Η κα Ζωή Προύσαλη, πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, μας ενημερώνει για τη δική τους σημαία που θα συμπεριληφθεί στην έκθεση, η οποία μεταφέρεται από την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου και με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης  κας  Ίριδας Κρητικού! Το έργο που σχεδίασαν οι κυρίες του συλλόγου Γυναικών Σκιάθου τιτλοφορείται «Η Ψυχή του λαού μας»  και έχει φιλοτεχνηθεί με συλλογική δουλειά και με παλιά υφάσματα του 18ου αιώνα που αναζήτησαν με ενθουσιασμό σε παλιά μπαούλα σκιαθίτικων οικογενειών. Ο σχεδιασμός του έργου έγινε συλλογικά με την συνδρομή των κυριών  Σταματίνα Χονδρονικολή, Μαρία Καλατζή, Συραϊνώ Μπαράκη, Ζωή Προύσαλη, Ελένη Ιωάννου, Κατερίνα Χούτου και Αλεξάνδρα Καρυοφύλλη. Η  ζωγραφική επάνω στην σημαία φιλοτεχνήθηκε από την εικαστικό Μαρία Καλατζή με σκόνες φυσικών πετρωμάτων και φωτιά, ενώ το κέντημα έγινε εξ’ ολοκλήρου από την Ζωή Προύσαλη. Την τελική συναρμολόγηση ολοκλήρωσε η Συραϊνώ Μπαράκη. Πέρα από τη σημαντική αυτή συμμετοχή του συλλόγου Γυναικών Σκιάθου στην έκθεση «Πρώτη Σημαία» είχαμε την χαρά να ενημερωθούμε για το νέο απόκτημα της Λαογραφικής έκθεσης του συλλόγου, την Παραδοσιακή φορεσιά με ποδούρι, όπως  έλεγαν τον ποδόγυρο στην σκιαθίτικη ντοπιολαλιά. Η παραδοσιακή αυτή στολή υπήρξε ένα πολυπόθητο απόκτημα ώστε η λαογραφική έκθεση με τις επίσημες, «καλές» φορεσιές να είναι πλήρης και να προχωρήσει σιγά σιγά στο διάνθισμα με καθημερινές φορεσιές εφόσον αυτό ευοδωθεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *