Πράσινη Πρωτεύουσα 2022

Η γαλλική πόλη της Γκρενόμπλ είναι ο νικητής του Βραβείου Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022.

Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους ανακοίνωσε τη νικήτρια πόλη σε επίσημη τελετή απονομής των βραβείων που μεταδόθηκε ζωντανά από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

«Οι νικητές και οι φιναλίστ των βραβείων πράσινης πόλης έχουν αποδείξει ότι είναι ανθεκτικοί και έχουν δείξει ότι, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως η φετινή, είναι δυνατές οι γρήγορες αλλαγές» ανέφερε στην ομιλία του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αυτές οι ιστορίες επιτυχίας δείχνουν επίσης ότι η βιωσιμότητα και η πράσινη μετάβαση παρέχουν λύσεις για την αντιμετώπιση ξαφνικών κρίσεων και τη δημιουργία καλύτερων και πιο υγιών αστικών περιοχών για τους πολίτες της ΕΕ» τόνισε.

Ο Σινκεβίτσιους κλείνοντας δήλωσε ότι «καθώς συνεχίζουμε να προσαρμοζόμαστε σε μια νέα κανονικότητα, οι βραβευμένες πόλεις μας θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή πράσινων λύσεων και στη δημιουργία πόλεων που είναι κατάλληλες για ζωή».

Εκτός από τον τίτλο, η Γκρενόμπλ έλαβε και ένα οικονομικό κίνητρο 350.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει το έτος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας.

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τη νικήτρια γαλλική πόλη για την πρωτοποριακή της προσέγγιση στη διαχείριση του κλίματος που περιλαμβάνει μια ισχυρή δέσμευση για συστημική αλλαγή και μια καινοτόμο προσέγγιση συμμετοχικής δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της πόλης.

Τα φιλόδοξα σχέδια της Γκρενόμπλ για το Έτος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή για το πώς θα προσεγγίσει πόλεις και πολίτες σε όλη την Ευρώπη για να εμπνεύσει στην εύρεση βιώσιμων λύσεων. Πιο συγκεκριμένα, η πόλη κατέκτησε την πρώτη θέση στους τομείς του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της βιώσιμης χρήσης γης, του θορύβου και της ενεργειακής απόδοσης.

Με ένα έδαφος που περιορίζει την αστική εξάπλωση, η πόλη δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασιστεί στην αστική ανάπλαση και αποκατάσταση, αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες και ποιοτικούς δημόσιους χώρους για να ανανεωθεί. Η πόλη βρίσκεται μεταξύ τριών ποταμών και τριών Αλπικών όγκων με πολύ συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, που καθιστούν την επέκτασή της αρκετά ασύμφορη.

Γι αυτόν το λόγο έπρεπε να αξιοποιήσει στο έπακρο τον περιορισμένο χώρο πρασίνου μέσα στην πόλη και είναι επικεντρωμένη στη βελτίωση του περιβάλλοντος διαβίωσης της πόλης μέσω της πλήρους χρήσης και προστασίας χώρων πρασίνου, της εφαρμογής ενός φιλόδοξου πρωτοκόλλου πολεοδομικού σχεδιασμού και της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος συνολικά.

Η πόλη γνωρίζει πολύ καλά τις κλιματικές επιπτώσεις και έχει θέσει σαφείς φιλοδοξίες και στόχους να γίνει πιο βιώσιμη. Έχει ήδη επιτύχει μείωση 25% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μεταξύ 2005 και 2016.

Η Γκρενόμπλ εργάζεται για τη μείωση των αερίων ρύπων κατά 50% έως το 2030, καθώς πολλοί από τους κανονισμούς της είναι αυστηρότεροι από αυτούς που ορίζονται σε εθνικό επίπεδο.

Η πόλη είναι σθεναρά δεσμευμένη στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και ήταν η πρώτη τοπική αρχή στη Γαλλία που υιοθέτησε ένα σχέδιο για το κλίμα το 2005.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *