Πού οφείλεται η τελειομανία σου;

Μήπως αισθάνεσαι πως ό,τι κάνεις δεν είναι ποτέ “αρκετό”; Μήπως έχεις αναγνωρίσει στον εαυτό σου σημάδια τελειομανίας;

Η εμμονή στην «τελειότητα» και το ατέρμονο κυνήγι του «αψεγάδιαστου» ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Πού οφείλεται η τελειομανία σου και τις μπορείς να κάνεις για να αποδεσμευτείς από αυτή την κατάσταση που, τελικά, σε αφήνει μονίμως δυστυχισμένη;

Συνήθως, οι ενήλικες που είναι τελειομανείς στη ζωή τους, ως παιδιά έχουν εισπράξει σε μεγάλο βαθμό την επίκριση και την αδιαφορία, μπήκαν αρκετά στο περιθώριο και μεγαλώνοντας με το να προσπαθούν καθημερινά να ελέγχουν και να επιδιώκουν την “τέλεια” δουλειά… τους “τέλειους” συντρόφους… την “τέλεια” οικογένεια… τους “τέλειους” φίλους… αισθάνονται ότι τα μάτια γύρω τους θα καμαρώνουν για εκείνους! Στην πραγματικότητα, αγωνίζονται με αυτόν τον τρόπο να πιστέψουν στον ίδιο τους τον εαυτό μέσα από τους άλλους γιατί δεν έχουν μάθει από τα παιδικά τους χρόνια να αυτο-καμαρώνονται!

1. To πρόβλημα

Έχεις από τον εαυτό σου την απαίτηση να είσαι τέλεια και δεν συγχωρείς τα λάθη. Έρευνες δείχνουν πως η τελειομανία είναι επιβλαβής για την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα, αλλά και πηγή δυστυχίας! Θα είσαι πιο αποτελεσματική στη δουλειά –και θα νιώθεις καλύτερα– υιοθετώντας μια “μη τέλεια” προσέγγιση.

2. Η θεωρία

Το πραγματικό κίνητρο πίσω από την τελειομανία δεν είναι η επιθυμία να κάνεις τη δουλειά σου εξαιρετικά, αλλά μια προσπάθεια να προστατέψεις τον εαυτό σου από συναισθήματα ανεπάρκειας. Όμως δεν έχει αποτέλεσμα: η τελειότητα δεν είναι απλώς ένα υψηλό στάνταρ, είναι ένα απλησίαστο, που κανείς δε θα φτάσει ποτέ! Προσπαθώντας να μη νιώσεις ανεπαρκής, καταδικάζεις τον εαυτό σου να νιώθει συνέχεια ακριβώς έτσι. 

3. Η λύση

Θα πρέπει να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να κατανοήσει ότι αρκεί να κάνεις “αρκετά καλή δουλειά”. Ο κόσμος δε θα καταρρεύσει όταν θα σταματήσεις να στοχεύεις σε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Ξεκίνα σιγά σιγά: Διάλεξε μια όχι τόσο σημαντική δουλειά, αποφάσισε πόσο χρόνο θα πρέπει να σου πάρει και μετά, όταν τελειώσει αυτός ο χρόνος, σταμάτησε. Επανέλαβέ το αυτό και σταδιακά θα αρχίσεις να νιώθεις ότι το να κάνεις καλά αλλά όχι τέλεια μια δουλειά –ο μόνος τρόπος που είναι εφικτός!– δεν οδηγεί στην καταστροφή.

4. Δοκίμασέ το

  • Μοίρασε τη διαδικασία να τελειώσεις κάτι σε δύο μέρη: Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις πρόχειρες ενέργειες που δεν θα δει κανείς. Μετά από λίγο χρόνο πέρασε στο δεύτερο μέρος για να βελτιώσεις ό,τι έχεις ήδη κάνει.
  • Υποσχέσου ότι θα ολοκληρώσεις ένα συγκεκριμένο project. Γενικά, συνήθισε να δίνεις προτεραιότητα στο να ολοκληρώνεις κάτι και όχι να το τελειοποιείς, ακόμα κι αν ο μόνος που θα σε κρίνει θα είναι ο εαυτός σου.
  • Σημείωνε σε λίστα ό,τι έχεις κάνει. Αντί για λίστα υποχρεώσεων, φτιάξε μία με όσα ολοκληρώνεις. Θα σε βοηθήσει να μη νιώθεις ανεπαρκής υπενθυμίζοντάς σου όσα έχεις ήδη καταφέρει.

Πηγές:
www.doctor.com
www.shape.gr
Με τη συνεργασία του ψυχολόγου Πάτροκλου Παπαδάκη (www.psychologos-papadakis.gr).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *