Σχεδόν όλοι μας μετά από τις διακοπές βιώνουμε αυτό που είναι γνωστό ως «σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές»
(post vacation blues ή post-travel depression PTD) ή «σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές» (post vacation stress syndrome). Το να πρέπει να επιστρέψουμε σε μια εργασιακή, σχολική ή καθημερινή ρουτίνα γενικά μπορεί να είναι μια πηγή άγχους, ανησυχίας, αποπροσανατολισμού και δυσφορίας, καθώς νιώθουμε ότι απλά δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε. Όντως, το σύνδρομο αυτό μπορεί να αφήνει κάποιους με ένα αίσθημα ότι δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι έκαναν και μια επιθυμία να κάνουν μια τεράστια αλλαγή στη ζωή τους. Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι κάτι δυσάρεστο, το σύνδρομο κατάθλιψης ή άγχους μετά τις διακοπές μπορεί να ξεπεραστεί με λίγη αποφασιστικότητα και με μια επικέντρωση στην αποδοχή τού τι μας έδωσαν οι διακοπές και πόσο πολύτιμη είναι η καθημερινότητά μας.
Ας δούμε μερικά tips για το πώς να το καταφέρουμε!
1. Εντοπίστε τα συμπτώματα
Μερικά σημάδια που μαρτυρούν ότι ίσως «υποφέρετε» από αυτό που είναι κλινικά γνωστό ως «σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές» περιλαμβάνουν:
•Κούραση, ανησυχία ή νευρικότητα που σας αποσπά την προσοχή και δεν σας αφήνει να συγκεντρωθείτε.
•Μεταβολή της όρεξης, είτε μείωση είτε αύξηση.
•Θλίψη, μελαγχολικό συναίσθημα, κλάμα.
•Έντονα συναισθήματα νοσταλγίας.
•Αδυναμία να ηρεμήσετε και να κάνετε τις συνηθισμένες δουλειές σας.
•Θυμός, κυρίως εάν οι διακοπές υποτίθεται πως θα έλυναν υποθέσεις που τελικά παρέμειναν άλυτες και εκκρεμείς.
κ.ά.
2. Συνειδητοποιήστε ότι οι διακοπές σας δεν τελειώνουν απαραίτητα εδώ
Μπορείτε να τις διατηρήσετε ζωντανές με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα:
•Οργανώστε τις φωτογραφίες που τραβήξατε στις διακοπές, ασχοληθείτε με τη διακόσμηση του σπιτιού με σουβενίρ των διακοπών κ.ά.
•Σκεφτείτε τι ήταν αυτό που απολαύσατε περισσότερο στις διακοπές σας και αναλογιστείτε τρόπους που θα μπορούσατε να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, αν ήταν η τοπική κουζίνα από το μέρος που επισκεφθήκατε, βρείτε παραδοσιακές συνταγές του τόπου αυτού και μαγειρέψτε τις στο σπίτι!
3. Σκεφτείτε πώς θα μπορούσαν οι εμπειρίες των διακοπών να σας εμπνεύσουν ώστε να εντάξετε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.
Το μεγαλύτερο μέρος του συνδρόμου προέρχεται από την επιθυμία να αλλάξουμε τα πάντα γύρω από τη ζωή μας. Θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλες τις εμπειρίες των διακοπών και να πιέσουμε τον εαυτό μας να επιστρέψει στην καθημερινή του ρουτίνα. Απεναντίας, βρείτε τα πράγματα που ξεχώρισαν για εσάς και θα θέλατε να τα ενσωματώσετε περισσότερο στην κανονική σας ζωή. Μερικά παραδείγματα πραγμάτων που οι ταξιδιώτες συνήθως ανακαλύπτουν στις διακοπές τους περιλαμβάνουν τα εξής:
•Να ζουν πιο απλά.
•Να χρησιμοποιούν λιγότερο το κινητό τους, το internet, τα social media κ.λπ. ώστε να συνδέονται λιγότερο με την τεχνολογία και περισσότερο με τους ανθρώπους.
•Να βλέπουν τηλεόραση μόνο για να ενημερωθούν για κάτι και όχι απλά για να γεμίζουν τον χρόνο τους.
•Να αλλάξουν την εμφάνισή τους και τις συνήθειές τους. Συνήθως στις διακοπές βλέπουμε τον εαυτό μας να μεταμορφώνεται σε κάτι πιο ανανεωμένο, ήρεμο και ευτυχισμένο. Σκεφτείτε τρόπους που θα μπορούσατε να το πετύχετε μέσω π.χ. της αλλαγής στις συνήθειες του ύπνου, της διατροφής, της άσκησης, του χρόνου που αφιερώνετε στον εαυτό σας για να χαλαρώσει κ.ά.
•Να συναντούν ανθρώπους ξανά. Οι διακοπές συχνά μας φέρνουν σε επαφή με νέους ανθρώπους και μας υπενθυμίζουν πόσο εύκολο μπορεί να είναι το να κάνουμε νέες φιλίες. Ας το εφαρμόσουμε και στην καθημερινότητά μας. Ας έρθουμε σε επαφή με τους φίλους με τους οποίους έχουμε χαθεί για καιρό και ας γίνουμε πιο κοινωνικοί γνωρίζοντας καινούριους.
4. Φροντίστε τον εαυτό σας
•Προσπαθήστε να αποφύγετε να επιστρέψετε στη δουλειά αμέσως μετά τις διακοπές. Αν υπάρχει η δυνατότητα επιστρέψτε Πέμπτη ή Παρασκευή, ώστε να γίνει η μετάβαση στην εργασιακή ρουτίνα πιο σταδιακά.
•Βγείτε για περπάτημα, τρέξιμο ή προετοιμάστε ένα υγιές γεύμα κ.ά., ώστε να προσαρμοστείτε ξανά στον τυπικό σας τρόπο ζωής.
•Εξασφαλίστε αρκετό χρόνο για ύπνο.
•Περάστε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας, ώστε να μοιραστείτε μαζί τους τις εμπειρίες των διακοπών σας και να διευκολύνετε τον εαυτό σας να προσαρμοστεί στην κανονική σας ζωή. Μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή υποστήριξης, όπως επίσης και πολύ καλοί ακροατές για εσάς. Ζητήστε και αγκαλιές όποτε χρειάζεται!
5. Ξεκινήστε να οργανώνετε ένα ταξίδι επιστροφής
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί η μελαγχολία μετά τις διακοπές είναι το να ξέρεις ότι έχεις κι άλλες διακοπές να αναμένεις. Εάν μπορείτε να καλύψετε οικονομικά το ταξίδι, ξεκινήστε να το οργανώνετε, ψάχνοντας για μετακίνηση, διαμονή κ.λπ. Τουλάχιστον, ξεκινήστε την αποταμίευση χρημάτων έχοντας τις επόμενες διακοπές στο μυαλό σας. Αυτό θα σας γεμίσει ενέργεια, αισιοδοξία και θα σας κρατήσει κινητοποιημένους. Εξάλλου, πολλές φορές η μισή ευτυχία του ταξιδιού κρύβεται στην προετοιμασία του!
Θεοδώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος