Πώς θα μας συγχωρέσουμε;

Η συγχώρεση συχνά ορίζεται ως μια συνειδητή απόφαση να αφήσετε πίσω συναισθήματα θυμού, δυσαρέσκειας και οργής απέναντι σε κάποιον που νιώθετε ότι σας έχει αδικήσει ή σας έχει βλάψει.

Ωστόσο, ενώ μπορεί να μπορεί να είμαστε γενναιόδωροι με τις ευκαιρίες που δίνουμε στους άλλους, πόσο εύκολα γίνεται να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας;

Πώς θα καταφέρουμε να μας συγχωρέσουμε;

Όλοι κάνουν λάθη, αλλά το να μάθουμε από αυτά τα λάθη, να προχωρήσουμε και να καταφέρουμε να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας είναι σημαντικό για την ψυχική μας υγεία αλλά και τη μελλοντική μας ευημερία. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να τα καταφέρουμε, περιλαμβάνουν:

  • Ανάληψη ευθυνών.
  • Εκφράστε την μεταμέλειά σας.
  • Αποκατάσταση.
  • Ανανέωση.

Ανάληψη ευθυνών

Το να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας δεν σημαίνει απλώς ότι προχωράμε αφήνοντας πίσω το παρελθόν μας. Πρόκειται για την αποδοχή του τι έχει συμβεί και τη συμπόνια προς τον εαυτό σας. Το να αντιμετωπίσετε αυτό που έχετε κάνει ή αυτό που έχει συμβεί είναι το πρώτο βήμα προς την αυτό – συγχώρεση. Είναι επίσης το πιο δύσκολο βήμα. Αν κάνετε δικαιολογίες ή αιτιολογείτε τις ενέργειές σας για να τις κάνετε να φαίνονται αποδεκτές, είναι καιρός να αντιμετωπίσετε και να αποδεχτείτε αυτό που έχετε κάνει.

Εκφράστε την μεταμέλειά σας

Ως αποτέλεσμα της ανάληψης ευθύνης ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενοχής και της ντροπής. Όταν έχετε κάνει κάτι λάθος, είναι απολύτως φυσιολογικό, ακόμη και υγιές, να αισθάνεστε ένοχοι γι’ αυτό.

Αυτά τα συναισθήματα ενοχής και τύψεων μπορούν να χρησιμεύσουν ως εφαλτήριο για τη θετική αλλαγή συμπεριφοράς. Κατανοήστε ότι το να κάνετε λάθη για τα οποία αισθάνεστε ένοχοι δεν σας κάνει απαραιτήτως κακό άνθρωπο, πόσο μάλλον όταν εκφράζετε την μεταμέλειά σας για αυτά.

Επιδιόρθωση και επαναφορά εμπιστοσύνης

Η αποκατάσταση είναι ένα σημαντικό μέρος της συγχώρεσης, ακόμα και όταν το άτομο που συγχωρείτε είναι εσείς. Ακριβώς όπως ίσως να μην συγχωρήσετε κάποιον άλλο, έως ότου αλλάξει κάπως την κατάσταση για εσάς, είναι πιο πιθανό να συγχωρέσετε τον εαυτό σας όταν αλλάξετε την κατάσταση.

Ένας τρόπος για να ξεπεράσετε την ενοχή σας είναι να λάβετε μέτρα για να διορθώσετε τα λάθη σας. Ζητήστε συγνώμη αν σας ζητηθεί και αναζητήστε τρόπους που μπορείτε να αντισταθμίσετε την κατάσταση για όποιον έχετε πληγώσει, ακόμα και αν πρόκειται για τον εαυτό σας.

Εστιάστε στην ανανέωση

Ο καθένας κάνει λάθη και έχει πράγματα για τα οποία μπορεί να αισθάνεστε τύψεις ή ντροπή. Το να συγχωρήσετε τον εαυτό σας συχνά απαιτεί να μάθετε από μία νέα εμπειρία και να μεγαλώσετε ως άτομο από αυτή. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να καταλάβετε γιατί κάνατε ό,τι κάνατε και γιατί νιώθετε ενοχή.

Ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε ξανά τις ίδιες συμπεριφορές στο μέλλον; Ναι, μπορεί να έχετε χάσει, αλλά ήταν μια μαθησιακή εμπειρία που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές στο μέλλον.

www.vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *