Πώς θα κατευνάσετε τον θυμό σας;

Χρήσιμες και έξυπνες συμβουλές για να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την οξυθυμία, κατευνάζοντας τον θυμό σας.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που σχεδόν όλοι θα βιώσουν κάποια στιγμή. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα απαραίτητο συναίσθημα καθώς λειτουργεί ως μορφή προστασίας από μια πιθανή απειλή. Ωστόσο, εάν διαπιστώνετε ότι αισθάνεστε συχνά οργή, τότε μπορεί να πρόκειται για οξυθυμία.

Πώς θα καταλάβετε αν πρόκειται για οξυθυμία

Υπάρχουν πολλοί κατανοητοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εκφράσετε τον θυμό σας. Για παράδειγμα, το να φωνάζετε ή ακόμα και να κλαίτε μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος έκφρασης της ενόχλησής σας. Στην περίπτωση όμως της οξυθυμίας, ο θυμός συνήθως παρατηρείται σε μια σχεδόν αρχέγονη κατάσταση.

Όταν συμβεί αυτό, το άτομο μπορεί:

  • Να νευριάζει εύκολα.
  • Να νιώσει δύσπνοια μόλις θυμώσει.
  • Να βλέπει θολά.
  • Να βιώσει μια αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης.
  • Να έχει γρήγορο καρδιακό παλμό.

Η οξυθυμία μπορεί να εκδηλωθεί με πολύ λίγες ή και καθόλου προειδοποιήσεις, αποτελώντας ακριβώς μια «έκρηξη» συναισθημάτων.

Πώς θα την κατευνάσετε

Όπως και με τη χαρά και τη θλίψη, η έκφραση θυμού για μια αθετημένη υπόσχεση, μια χαμένη ευκαιρία ή μια ταλαιπωρία είναι απολύτως υγιής και πρέπει να ενθαρρύνεται. Για να καταφέρετε να κατευνάσετε την οξυθυμία, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Δοκιμάστε θετικές ασκήσεις

Όταν αισθάνεστε τα αναμφισβήτητα σημάδια του θυμού σας να αυξάνονται, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε θετικές πρακτικές όπως η βαθιά αναπνοή για να ηρεμήσετε. Η υποστήριξη της αναπνοής σας με καταπραϋντικά λόγια μπορεί επίσης να συμβάλει στον έλεγχο του θυμού σας.

Η επανάληψη αυτής της άσκησης έως ότου υποχωρήσει ο θυμός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ένα ξέσπασμα, καθώς και τις συνέπειες που το συνοδεύουν.

Στραφείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα

Ακριβώς όπως ανοίγεστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα για να συζητήσετε κάτι ευχάριστο ή δυσάρεστο, το να καλέσετε αγαπημένα πρόσωπα όταν πρόκειται να χάσετε τον έλεγχο της ψυχραιμίας σας είναι ένας υγιής τρόπος αντιμετώπισης των συναισθημάτων.

Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορούν να λειτουργήσουν ως ομάδα υποστήριξης, ηρεμώντας σας μέχρι να περάσουν τα χειρότερα.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο διάθεσης

Ένας συνιστώμενος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον θυμό και να αναγνωρίσετε πόσο συχνά έρχεστε αντιμέτωποι με αυτό το συναίσθημα είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τα συναισθήματά σας.

Σημειώστε τους παράγοντες που σας ωθούν σε ξεσπάσματα, καθώς και τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σας όταν αυτό συμβεί για να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας.

www.vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *