Πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τον θυμό

Ελέγξτε το θυμό σας πριν κυριαρχήσει

Όλοι ξέρουμε τι είναι ο θυμός και όλοι τον έχουμε νιώσει: είτε ως φευγαλέα ενόχληση είτε ως  έντονη οργή. Ο θυμός είναι ένα απολύτως φυσιολογικό, συνήθως υγιές, ανθρώπινο συναίσθημα. Όταν όμως ξεφεύγει από τον έλεγχο και γίνεται καταστροφικός, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα – προβλήματα στη δουλειά, στις προσωπικές σας σχέσεις και στη συνολική ποιότητα της ζωής σας. Ο θυμός μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σαν να είστε στο έλεος ενός απρόβλεπτου και ισχυρού συναισθήματος.

Η φύση του θυμού

Ο θυμός είναι “μια συναισθηματική κατάσταση που ποικίλλει σε ένταση από ήπιο εκνευρισμό έως έντονη οργή και θυμό”, σύμφωνα με τον Charles Spielberger, PhD, ψυχολόγο που ειδικεύεται στη μελέτη του θυμού. Όπως και άλλα συναισθήματα, συνοδεύεται από φυσιολογικές και βιολογικές αλλαγές- όταν θυμώνετε, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση ανεβαίνουν, όπως και τα επίπεδα των ενεργειακών ορμονών σας, της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης.

Ο θυμός μπορεί να προκληθεί τόσο από εξωτερικά όσο και από εσωτερικά γεγονότα. Θα μπορούσατε να θυμώσετε με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο (όπως ένας συνάδελφος ή προϊστάμενος) ή γεγονός (ένα μποτιλιάρισμα, μια ακυρωμένη πτήση), ή ο θυμός σας θα μπορούσε να προκληθεί από την ανησυχία ή τη μελαγχολία για τα προσωπικά σας προβλήματα. Οι αναμνήσεις τραυματικών ή εξοργιστικών γεγονότων μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν θυμωμένα συναισθήματα.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια ποικιλία συνειδητών και ασυνείδητων διαδικασιών για να αντιμετωπίσουν τα θυμωμένα συναισθήματά τους. Οι τρεις κύριες προσεγγίσεις είναι η έκφραση, η καταπίεση και η ηρεμία. Η έκφραση των θυμωμένων συναισθημάτων σας με διεκδικητικό -όχι επιθετικό- τρόπο είναι ο πιο υγιής τρόπος έκφρασης του θυμού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να μάθετε πώς να κάνετε σαφείς τις ανάγκες σας και πώς να τις ικανοποιήσετε, χωρίς να πληγώσετε τους άλλους. Το να είσαι διεκδικητικός δεν σημαίνει να είσαι πιεστικός ή απαιτητικός- σημαίνει να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους.

Ο θυμός μπορεί να κατασταλεί και στη συνέχεια να μετατραπεί ή να ανακατευθυνθεί. Αυτό συμβαίνει όταν συγκρατείτε το θυμό σας, σταματάτε να τον σκέφτεστε και επικεντρώνεστε σε κάτι θετικό. Ο στόχος είναι να αναστείλετε ή να καταστείλετε το θυμό σας και να τον μετατρέψετε σε πιο εποικοδομητική συμπεριφορά. Ο κίνδυνος σε αυτό το είδος αντίδρασης είναι ότι αν δεν επιτραπεί η έκφραση προς τα έξω, ο θυμός σας μπορεί να στραφεί προς τα μέσα – στον εαυτό σας. Ο θυμός που στρέφεται προς τα μέσα μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, υψηλή αρτηριακή πίεση ή κατάθλιψη.

Ο ανομολόγητος θυμός μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές εκφράσεις του θυμού, όπως παθητική-επιθετική συμπεριφορά (εκδικείται τους ανθρώπους έμμεσα, χωρίς να τους λέει το γιατί, αντί να τους αντιμετωπίζει κατά μέτωπο) ή μια προσωπικότητα που μοιάζει μονίμως κυνική και εχθρική. Οι άνθρωποι που συνεχώς υποτιμούν τους άλλους, επικρίνουν τα πάντα και κάνουν κυνικά σχόλια δεν έχουν μάθει πώς να εκφράζουν εποικοδομητικά το θυμό τους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν είναι πιθανό να έχουν πολλές επιτυχημένες σχέσεις.

Τέλος, μπορείτε να ηρεμήσετε εκ των έσω. Αυτό σημαίνει όχι μόνο τον έλεγχο της εξωτερικής σας συμπεριφοράς, αλλά και τον έλεγχο των εσωτερικών σας αντιδράσεων, λαμβάνοντας μέτρα για να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, να ηρεμήσετε και να αφήσετε τα συναισθήματα να υποχωρήσουν.

Μέθοδοι για να κρατήσετε τον θυμό σε απόσταση

Σκεφτείτε πριν μιλήσετε

Εν βρασμώ ψυχής, είναι εύκολο να πείτε κάτι που αργότερα θα μετανιώσετε. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας πριν πείτε οτιδήποτε. Επιτρέψτε και στους άλλους εμπλεκόμενους στην κατάσταση να κάνουν το ίδιο.

Μόλις ηρεμήσετε, εκφράστε τις ανησυχίες σας

Μόλις σκεφτείτε καθαρά, εκφράστε την απογοήτευσή σας με τρόπο διεκδικητικό αλλά μη συγκρουσιακό. Δηλώστε τις ανησυχίες και τις ανάγκες σας με σαφήνεια και αμεσότητα, χωρίς να πληγώνετε τους άλλους ή να προσπαθείτε να τους ελέγξετε.

Ασκηθείτε

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες που μπορεί να σας κάνει να θυμώσετε. Αν νιώθετε τον θυμό σας να κλιμακώνεται, πηγαίνετε για έναν γρήγορο περίπατο ή τρέξιμο. Ή αφιερώστε λίγο χρόνο κάνοντας άλλες ευχάριστες σωματικές δραστηριότητες.

Κάντε ένα διάλλειμα

Τα διαλείμματα δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Δώστε στον εαυτό σας μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια των περιόδων της ημέρας που τείνουν να είναι αγχωτικές. Λίγες στιγμές ηρεμίας μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα προετοιμασμένοι για να χειριστείτε ό,τι σας περιμένει χωρίς να εκνευριστείτε ή να θυμώσετε.

Προσδιορίστε πιθανές λύσεις

Αντί να εστιάζετε σε αυτό που σας έκανε να θυμώσετε, εργαστείτε για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Σας εκνευρίζει το ακατάστατο δωμάτιο του παιδιού σας; Κλείστε την πόρτα. Ο σύντροφός σας αργεί κάθε βράδυ για το δείπνο; Προγραμματίστε τα γεύματα αργότερα το βράδυ. Ή συμφωνήστε να τρώτε μόνοι σας μερικές φορές την εβδομάδα. Επίσης, καταλάβετε ότι ορισμένα πράγματα είναι απλώς εκτός του ελέγχου σας. Προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να αλλάξετε. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο θυμός δεν θα διορθώσει τίποτα και μπορεί απλώς να τα κάνει χειρότερα.

Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να εκτονώσετε την ένταση

Η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στη διάχυση της έντασης. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό που σας θυμώνει και, ενδεχομένως, τυχόν μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχετε για το πώς θα έπρεπε να πάνε τα πράγματα. Αποφύγετε όμως τον σαρκασμό – μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματα και να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Εξασκηθείτε σε δεξιότητες χαλάρωσης

Όταν τα νεύρα σας φουντώνουν, βάλτε σε εφαρμογή δεξιότητες χαλάρωσης. Εξασκηθείτε σε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, φανταστείτε μια χαλαρωτική σκηνή ή επαναλάβετε μια ηρεμιστική λέξη ή φράση, όπως “Ηρέμησε”. Μπορείτε επίσης να ακούσετε μουσική, να γράψετε σε ένα ημερολόγιο ή να κάνετε μερικές στάσεις γιόγκα – ό,τι χρειάζεται για να ενθαρρύνετε τη χαλάρωση.

Μάθετε πότε να ζητάτε βοήθεια

Το να μάθετε να ελέγχετε το θυμό μπορεί να είναι μια πρόκληση κατά καιρούς. Ζητήστε βοήθεια για προβλήματα θυμού αν ο θυμός σας φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, σας κάνει να κάνετε πράγματα για τα οποία μετανιώνετε ή πληγώνει τους γύρω σας.

ΠΗΓΕΣ

https://www.apa.org/topics/anger/control

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/anger-management/art-20045434

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *