Πώς να σταματήσετε τους εφιάλτες του

Για να έχετε έναν σκυλάκο που θα κοιμάται… τον ύπνο του δικαίου και θα βλέπει ευχάριστα όνειρα,

η κτηνίατρος Νικολέτα Σερέτη δίνει πολύτιμες συμβουλές:

Αν και οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε τη στιγμή που ο σκύλος βρίσκεται στη μέση ενός εφιάλτη είναι περιορισμένες, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να αποτρέψετε τα τρομακτικά όνειρα. Τα σκυλιά, συχνά, έχουν εφιάλτες για πράγματα που τους προκαλούν άγχος. Το να φροντίσετε να ξεπεράσει τους φόβους του μπορεί να τον βοηθήσει, όχι μόνον κατά τη διάρκεια που είναι ξύπνιος, αλλά και στον ύπνο του. Μέθοδοι εκπαίδευσης, όπως η απευαισθητοποίηση και η κλασική αντίθετη ρύθμιση, μπορεί να βοηθήσουν τον σκύλο.
Η απευαισθητοποίηση είναι μια μέθοδος για τη σταδιακή έκθεση σε ένα ερέθισμα, που προκαλεί την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Εάν ο σκύλος σας, για παράδειγμα, μισεί το κόψιμο των νυχιών, μπορείτε να τον εκθέτετε σταδιακά στο να βλέπει το νυχοκόπτη, να του σηκώνετε το πόδι, να αγγίζετε απλώς το νύχι, έτσι ώστε να τον απευαισθητοποιήσετε και να γίνει πιο δεκτικός.

Η κλασική αντίθετη ρύθμιση είναι ένας όρος εκπαίδευσης που, ουσιαστικά, σημαίνει αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης του σκύλου σας σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα. Είναι ο συνδυασμός του ερεθίσματος -που προκαλεί μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά ή άγχος στον σκύλο σας- με μια από τις αγαπημένες ανταμοιβές του, είτε πρόκειται για λιχουδιά, είτε για παιχνίδι ή βόλτα. Έτσι, μπορείτε να συνδυάσετε τη μέθοδο της απευαισθητοποίησης για την κοπή νυχιών με το αγαπημένο σνακ του σκύλου σας.

Εάν “παλεύετε” με αυτές τις μεθόδους στο σπίτι και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε ή ανησυχείτε για τους εφιάλτες του σκύλου, ο κτηνίατρός σας ή ο εκπαιδευτής σκύλων που βασίζεται σε θετικές ενισχύσεις, μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλύνετε τους φόβους του σκύλου σας.

Τέλος, η κυρία Σερέτη καταλήγει: «Αν και δεν μπορούν να μας μιλήσουν τα σκυλιά μας, για να καταλάβουμε τι ονειρεύονται ή αν έχουν εφιάλτες, χάρη στην επιστημονική έρευνα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι στην πραγματικότητα και ονειρεύονται και εφιάλτες έχουν. Ευτυχώς, ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τους εφιάλτες και να διασφαλίσουμε ότι θα βλέπουν μόνο ευχάριστα όνειρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *